Ljubljana - Sodna palača - Sodna palača
OsrednjeslovenskaLjubljana - Sodna palača

Ljubljana - Sodna palača 

Trenutno
mostClear;;
6
Jutri
partCloudy;;
-2 6
18.01.2022
partCloudy;;
-2 7

Interaktivni zemljevid z znamenitostmi

Miklošičev park oziroma nekdanji Slovenski trg se nahaja na križišču Miklošičeve s Tavčarjevo. Park se odlikuje s svojo kvalitetno secesijsko arhitekturo z vogalnimi stolpički na vseh štirih vogalih. Urejen je bil v letih 1902 do 1906 po načrtih arhitekta Maksa Fabianija.
Sodna palača je monumentalna palača na Tavčarjevi 9. Zgradba koridorskega tipa je bila sezidana med leti 1898 in 1902 v neoklasicističnem slogu. V neposredni bližini sodne palače je Miklošičev park, ki je bil oblikovan tako, da poudarja monumentalnost objekta. Ko so gradili palačo, je bilo ob njej le nekaj nizkih hiš z vrtovi, za njo pa so se razprostirale predmestne vasi. Fasada stavbe je bila zgrajena v neorenesančnem slogu. Palača je bila sezidana po načrtih arhitekta Spindlerja. Je eden izmed najbolj prestižnih projektov, za katerega je zaslužen takratni župan Ivan Hribar. Leta 1950 se je na palači zgodil večji poseg, ko so jo nadzidali za eno nadstropje po načrtih arhitekta Josipa Costaperaria. V letu 1952 so pri palači podrli zapore in podaljšali Trdinovo ulico do Miklošičeve ceste.
Leta 2008 je bila sodna palača razglašena za kulturni spomenik lokalnega pomena. V istem letu je potekala tudi obnova fasade objekta. Danes so v palači prostori Okrožnega sodišča v Ljubljani, Višjega sodišča v Ljubljani in Vrhovnega sodišča Republike Slovenije. Nekdaj so se v kleti stavbe nahajali tudi zaporniški prostori. Nasproti sodišča stoji spomenik jezikoslovcu Franu Miklošiču (1813-1891), ki je delo kiparja Tineta Kosa. Stavbi sodišča je bila prvotno podrejena tudi osna zasnova parka, zasajenega z obrezanim drevjem, ki je puščalo proste poglede na okoliško arhitekturo. Poznejša ponesrečena modernizacija parka je zabrisala vtis trga. Danes bujno razraščena drevesa zakrivajo okoliške fasade, še zlasti dominantno sodno palačo, zaradi katere je bil park na prostoru pred njo sploh urejen.
Zahodno stranico parka zapirajo Pogačnikova hiša, Čudnova hiša in Deghengijeva hiša, ki so vse tri delo Cirila Metoda Kocha, vzhodno pa Krisperjeva hiša, delo Maksa Fabianija, ki je bila vzor vsem drugim hišam ob trg in Regalijeva hiša, delo kiparja Frana Bernekerja.

GoOpti - prevozi na letališča in letalske karte

GoOpti  - prevozi na letališča in letalske karte

info@goopti.com
01 320 4530
www.goopti.com

Spletno mesto GoOpti ponuja najbolj zanesljive prevoze na letališča v Italiji, Avstriji, Nemčiji, na Madžarskem, v Sloveniji in na Hrvaškem ter najugodnejše letalske karte.


Najbolj zanesljiv prevoz na letališče
Po nakupu letalske karte je navadno naša naslednja skrb, kako organizirati prevoz na letališče. GoOpti vam ponuja prevoz na letališča v Sloveniji, Italiji, na Hrvaškem, v Avstriji in Nemčiji. Prevoz na letališče lahko kupite prek spletne strani ali mobilne aplikacije in ga povsem prilagodite svojim potrebam, saj vam GoOpti ponuja številne prednosti:
Zanesljivost
GoOpti je specializiran v tem, da pri organizaciji in izvedbi prevozov na letališča zagotavlja največjo mero zanesljivosti. Operativni center 24 ur na dan in vse dni v letu budno nadzoruje stanje na cestah, poleg tega pa je GoOpti edini, ki ponuja garancijo paketa Popolna brezskrbnost. Če zaradi razmer na cesti zamudite let, vam GoOpti priskrbi novo letalsko vozovnico (ali nadomestni prevoz).
Udobje in fleksibilnost
GoOpti ponuja možnost pobiranja (in odlaganja) na domu oziroma na izbranem naslovu. GoOpti je zasnovan tako, da se prilagodi potrebam potnikov in jim omogoča, da izberejo želeni čas odhoda.
Ugodne cene
GoOpti je razvil inovativen sistem, ki prepoznava in napoveduje povpraševanje, hkrati pa optimizira prostor v vozilih in potek vožnje. To potnikom omogoča najugodnejšo ceno prevoza, če rezervirajo vsaj 2 meseca vnaprej ali so časovno fleksibilni. Pri GoOpti prevozih na letališča si velja zapomniti: prej ko rezervirate in bolj ko ste prilagodljivi, ceneje potujete.
Profesionalnost
GoOpti prevoze na letališča opravljajo profesionalni vozniki, usposobljeni za izpolnjevanje najvišjih standardov. S ponudbo skupinskih in zasebnih prevozov na letališča predstavlja GoOpti najbolj priročno in zanesljivo rešitev, zlasti za tiste, ki živijo v majhnih in srednje velikih mestih brez lokalnega letališča ali kjer lokalno letališče ne ponuja velike izbire letalskih povezav in nizkocenovnih letov.
Najugodnejše letalske karte
V sodelovanju s partnerskim podjetjem vam GoOpti ponuja tudi ugodne lete v kombinaciji z GoOpti prevozi ter edinstveno jamstvo, ki vam v primeru zamude povezovalnega leta zagotovi povračilo stroškov ali nadomestni prevoz. Preverite izbor najbolj vročih letalskih kart!


Pomembni na zemljevidu Slovenije

Video posnetki

Fotografije

Sodna palača - Sodna palača pri Miklošičevem parku

Fotografija: 2042-0

Sodna palača pri Miklošičevem parku
Sodna palača - Sodna palača v Ljubljani

Fotografija: 2042-1

Sodna palača v Ljubljani
Sodna palača - Sodna palača

Fotografija: 2042-2

Sodna palača
Sodna palača - Vrhovno sodišče Republike Slovenije, Višje sodišče v Ljubljani, Okrožno sodišče v Ljubljani

Fotografija: 2042-3

Vrhovno sodišče Republike Slovenije, Višje sodišče v Ljubljani, Okrožn...
Sodna palača - Sodna palača - Tavčarjeva ulica 9

Fotografija: 2042-4

Sodna palača - Tavčarjeva ulica 9
Sodna palača - Ljubljana - Sodna palača

Fotografija: 2042-5

Ljubljana - Sodna palača
Sodna palača - Sodna palača (1889 - 1902)

Fotografija: 2042-6

Sodna palača (1889 - 1902)
Sodna palača - Pogled s strani na sodno palačo

Fotografija: 2042-7

Pogled s strani na sodno palačo
Sodna palača - Vhod v sodno palačo

Fotografija: 2042-8

Vhod v sodno palačo

Hoteli, apartmaji in sobe

Booking.com
Ljubljana
od 199.2 €
Ljubljana
Destinacija:
Datum prijave:
Datum odjave:

Podatki

Občina: LJUBLJANA (289518 prebivalcev)

Naselja v občini:

Ljubljana (280940 prebivalcev), Črna vas (990), Stanežiče (747), Srednje Gameljne (690), Spodnje Gameljne (598),

Zgornje Gameljne (533), Podmolnik (500), Medno (464), Sadinja vas (450), Mali Lipoglav (269), Podgrad (267), Besnica (233), Podlipoglav (206), Malo Trebeljevo (187), Volavlje (178), Javor (174), Dvor (172), Rašica (165), Prežganje (149), Zgornja Besnica (139), Češnjica (128), Vnajnarje (119), Veliko Trebeljevo (118), Gabrje pri Jančah (113), Mali Vrh pri Prežganju (107), Lipe (106), Pance (103), Šentpavel (100), Brezje pri Lipoglavu (84), Zagradišče (81), Tuji Grm (80), Repče (69), Ravno Brdo (60), Dolgo Brdo (60), Veliki Lipoglav (48), Selo pri Pancah (44), Toško Čelo (25), Janče (22)