Idrija z okolico - Divje jezero
Goriška

Idrija z okolico

Idrija
Trenutno
prevCloudy;;light
-2
Jutri
overcast;RA;light
0 3
06.12.2023
overcast;RA;light
1 1

Interaktivni zemljevid z znamenitostmi

Idrija z okolico je ima mnoge naravne in kulturne znamenitosti, ki privabljajo številne domače in tuje obiskovalce. Med njimi najbolj izstopajo samo mesto Idrija, cerkev sv. Antona s kalvarijo, sprehajalna pot ob Rakah, kopališče Lajšt in Divje jezero.
Idrija je najstarejše slovensko rudarsko mesto, ki leži v globoki kotlini ob sotočju reke Idrijce in hudournika Nikove. Je občinsko središče in združuje pomembne kulturne, upravne, izobraževalne, turistične in druge javne funkcije.
V starem mestnem jedru Idrije si lahko ogledamo Ahacijev trg z baročnim vodnjakom, kjer je bila odkrita bogata živosrebrova ruda, rudniško gledališče in rudniški magazin, mestno hišo in ljudsko šolo na Mestnem trgu.
Med zanimivostmi so tudi jašek Frančiške, cerkev svete Trojice, prva slovenska realka, hiša znamenitega naravoslovca Joannesa Antoniusa Scopolija, ki je bil prvi idrijski zdravnik, rudarska hiša, akvarij, kapela in še mnogo drugega.
V stavbi ljudske šole se nahaja Čipkarska šola Idrija, ki skrbi za ohranjanje znanja klekljanja. Idrija je znana tudi po krajevni specialiteti – idrijskih žlikrofih, ki so pripravljeni iz testa in polnjeni s posebnim krompirjevim nadevom ter ročno izdelani.
Cerkev sv. Trojice je najstarejša ohranjena mestna cerkev in naj bi stala na območju, kjer so odkrili prvo živo srebro. Po prenovi leta 1983 je notranja oprema deloma zgodnjebaročna, deloma sodobna v duhu idrijske rudarske tradicije.
Nad starim mestnim jedrom se ponosno dviguje grad Gewerkenegg, ki je bil zgrajen v 16. stoletju in je skozi stoletja služil kot sedež rudniške uprave in prostor za skladiščenje živega srebra. Tukaj je bil center trgovanja z živim srebrom v Idriji.
V gradu je danes sedež Mestnega muzeja Idrija s stalno razstavo - Pet stoletij rudnika živega srebra in mesta Idrije. Grad so skozi stoletja preurejali in dograjevali. Dvoriščne fasade so v drugi polovici 18. stoletja poslikali s freskami, ki so sedaj obnovljene in rekonstruirane.
Nad strnjenim naseljem stoji na vrhu razglednega Rožnega hriba cerkev sv. Antona Padovanskega, ki je bila zgrajena okoli leta 1678 in je posvečena zaščitniku pred nesrečami v jami. Nad njo vodi križev pot iz leta 1766.
Krajinski park Zgornja Idrijca leži v osrčju idrijskih gozdov in obsega 4230 ha. Začne se pri mestu Idrija, pokriva reliefno razgiban svet Idrijskega hribovja v porečju zgornjega dela reke Idrijce in sega do severnega roba Trnovskega gozda.
Divje jezero je skrito v naravnem kotlu ob vznožju okoli 100 metrov visoke, skoraj navpične stene. Že od leta 1969 je zavarovano kot naravna znamenitost. Ob jezeru je speljana naravoslovna pot, opremljena s pojasnjevalnimi in označevalnimi tablami.
Za ta prvi slovenski muzej v naravi skrbi Mestni muzej Idrija. Od jezera vodi po levem bregu Idrijce do Idrije, prijetna sprehajalna pot ob Rakah, ki so dovajale vodo do rudniških naprav, sedaj pa do električne centrale na Lenštatu.
Kopališče Lajšt je naravno kopališče, ki poleti pritegne mnogo domačinov in drugih obiskovalcev, saj se nahaja v prelepi neokrnjeni naravi. Kopališče je del območja Krajinskega parka Zgornja Idrijca. V bližini je idrijski lauf, prva gozdna železnica v Evropi.

Ali želite, da se vaša namestitev, gostilna, lokal, storitev ... predstavi na tem mestu po ceni 200€ za celo leto?

Prostor je samo za enega ponudnika!

Vaša predstavitev se bo pojavila na Idrija z okolico in tudi na vseh krajih/izletih, ki spadajo v okviru Idrija z okolico in to samo za 200€ na leto.

Kaj vse dobite za to ceno:
1. Večjo prepoznavnost (Poročila o obisku)
2. Povečano možnost, da nekdo najame, kupi, rezervira vašo storitev/produkt
3. Možnost za višjo pozicijo v iskalnikih (Google) zaradi povezave na vašo spletno stran

info@kraji.eu


Pomembni na zemljevidu Slovenije

Najlepši izleti

Idrija z okolico - Divje jezero

Fotografija: 4211-0

Idrija z okolico - Divje jezero <br> Viseči most v bližini Divjega jezera k Poti ob Rakah

Fotografija: 4211-15

Divje jezero

Viseči most v bližini Divjega jezera k Poti o...
Idrija z okolico - Divje jezero <br> Idrijca

Fotografija: 4211-17

Divje jezero

Idrijca
Idrija z okolico - Idrijca <br> Idrijca Pri Fežnarju

Fotografija: 4212-0

Idrijca

Idrijca Pri Fežnarju
Idrija z okolico - Kopališče Lajšt

Fotografija: 4213-0

Idrija z okolico - Pot ob Rakah

Fotografija: 4214-0

Idrija z okolico - Pot ob Rakah <br> Kamšt - Vodno kolo

Fotografija: 4214-3

Pot ob Rakah

Kamšt - Vodno kolo
Idrija z okolico - Idrija

Fotografija: 4225-0

Idrija z okolico - Idrija <br> Grad Gewerkenegg

Fotografija: 4227-0

Idrija z okolico - Idrija <br> Staro mestno jedro Idrije z gradu Gewerkenegg

Fotografija: 4227-12

Idrija

Staro mestno jedro Idrije z gradu Gewerkenegg
Idrija z okolico - Idrija <br> Antonijev rov - Šelštev

Fotografija: 4229-11

Idrija

Antonijev rov - Šelštev
Idrija z okolico - Idrija <br> Mestni trg

Fotografija: 4230-0

Idrija z okolico - Idrija <br> Idrijska čipka

Fotografija: 4230-7

Idrija

Idrijska čipka
Idrija z okolico - Idrija <br> Mestna hiša

Fotografija: 4230-13

Idrija

Mestna hiša
Idrija z okolico - Idrija <br> Cerkev sv. Antona s kalvarijo

Fotografija: 4235-0

Hoteli, apartmaji in sobe

Booking.com
Spodnja Idrija
Idrija
od 105 €
od 140 €
Destinacija:
Datum prijave:
Datum odjave:

Podatki

Občina: IDRIJA (11757 prebivalcev)

Naselja v občini:

Idrija (5839 prebivalcev), Spodnja Idrija (1414), Godovič (725), Črni Vrh (692), Zadlog (283),

Spodnja Kanomlja (250), Vojsko (238), Srednja Kanomlja (155), Predgriže (152), Dole (139), Gorenja Kanomlja (134), Čekovnik (134), Idrijske Krnice (133), Zavratec (131), Jelični Vrh (121), Gorenji Vrsnik (119), Gore (117), Lome (110), Ledine (93), Idrijski Log (83), Govejk (82), Idrijska Bela (71), Ledinske Krnice (70), Razpotje (69), Masore (65), Mrzli Vrh (55), Spodnji Vrsnik (46), Idršek (38), Pečnik (34), Korita (26), Ledinsko Razpotje (26), Potok (24), Mrzli Log (24), Žirovnica (23), Strmec (22), Rejcov Grič (13), Kanji Dol (6), Javornik (1)