Goriška Brda z okolico - Grad Dobrovo
Goriška

Goriška Brda z okolico

Goriška Brda z okolico

Interaktivni zemljevid z znamenitostmi

Goriška Brda z okolico imajo mnoge naravne in kulturne znamenitosti, ki privabljajo številne domače in tuje obiskovalce. Med njimi najbolj izstopajo Šmartno, Dobrovo, Gonjače z razglednim stolpom, Kojsko, korita Krčnik, Medana in Vipolže.
Dobrovo je slikovita vasica, ki se nahaja na podolgovatem griču in nudi lepe razglede na Goriška Brda. Je gospodarsko središče sadjarske in vinogradniške pokrajine. Tukaj je največja slovenska klet Goriška Brda, ki prideluje odlična briška vina.
Zgrajena je bila leta 1957 in je v lasti zadružnikov, članov zadruge. Opremljena je z najbolj sodobno tehnologijo za predelavo grozdja. Obiskovalcem nudijo tudi strokovno vodene degustacije vin in oglede vinske kleti.
Grad Dobrovo je renesančno grajsko poslopje iz začetka 17. stoletja, ki velja za enega najlepših na Goriškem. V prvem nadstropju graščine je Viteška dvorana, kjer so na ogled grbi nekaterih plemiških družin, ki so imele objekt v posesti.
V drugem nadstropju je na ogled največja evropska zbirka grafičnih del briškega rojaka, Zorana Marušiča, ki je svetovno znani umetnik. V viteški dvorani in na dvorišču potekajo romantične poroke in kulturne prireditve.
Razgledni stolp v Gonjačah s kar 144 stopnicami je bil zgrajen leta 1961. Načrti za postavitev objekta so delo arhitekta Markota Šlajmerja. Ob jasnem vremenu se z njega odpira prelep razgled na Brda, Dolomite, Karnijske in Julijske Alpe, Furlanijo, Kras, Tržaški zaliv, Trnovski gozd in Vipavsko dolino. Ob razglednem stolpu stoji spomenik žrtvam druge svetovne vojne, ki je delo akademskega slikarja in kiparja Janeza Boljke. Verze na bronasti plošči je zapisal pisatelj France Bevk.
Kojsko je obcestna vasica, ki je bila vse do prve svetovne vojne gospodarsko in kulturno središče vzhodnega dela Goriških Brd. Danes je območje, kjer se intenzivno ukvarjajo z vinogradništvom. Največji znamenitosti sta župnijska baročna cerkev Marijinega vnebovzetja in gotska cerkev sv. Križa nad vasjo.
Korita Krčnik se nahajajo nad Kotlinami pod vasjo Kožbano. Korita so dolga okoli 40 metrov, globoka do 6 metrov in široka od 0,5 do 6 metrov. Pred prvim koritom je naravni most Krčnik, ki spada med najlepše naravne mostove v Sloveniji. Tukaj je v poletnem času priljubljeno naravno kopališče za briško mladino.
Medana je slikovita gručasta vasica, ki se razprostira po slemenu Medanskega griča. Jedro poselitve je okoli cerkve Marijinega vnebovzetja iz leta 1882. V kraju stoji rojstna hiša pesnika in prevajalca Alojza Gradnika, ki je tenkočutno upodobil briškega človeka ter naravno in kulturno podobo Goriških Brd.
Šmartno je ena izmed najlepših vasic v središču Goriških Brd. Zgrajena je bila na ostankih rimskega oporišča. Stare srednjeveške hiše so strnjene okoli cerkve svetega Martina, ki je največja župnijska cerkva v Brdih.
V baročni zgradbi so na ogled freske Toneta Kralja. Med ozkimi ulicami se nahajajo še Briška hiša, Hiša Marica, Hiša Kulture, trgovinica Nona Luisa in gostišče Turn. Vasica je bila zaradi svoje izjemne stavbne dediščine razglašena za kulturni spomenik.
Vipolže so razloženo naselje, kjer je najpomembnejša gospodarska dejavnost kmetijstvo, na pobočjih slemena se razprostirajo slikoviti vinogradi, v ravninskem območju pri vznožju pa uspevajo breskve. Župnijska cerkev je posvečena svetemu Egidiju.
Največjo krajevno znamenitost predstavlja Vila Vipolže, čudovita poznorenesančna beneška vila s parkom, v katerem uspevajo orjaške ciprese. Predstavlja edinstven prostor za kulturni turizem, dogodke in razstave v Brdih. Je tudi edinstvena poročna lokacija.
Za razvajanje brbončic poskrbi ekipa lokala Kruh in vino, pod okriljem kuharskega mojstra Tomaža Kavčiča. V ponudbi imajo svetovno znana vina in lokalne specialitete. Na voljo so za kosila in večerje, spontana druženja ter za poslovne ali zasebne zabave.

Ali želite, da se vaša namestitev, gostilna, lokal, storitev ... predstavi na tem mestu po ceni 300€ za celo leto?

Prostor je samo za enega ponudnika!

Vaša predstavitev se bo pojavila na Goriška Brda z okolico in tudi na vseh krajih/izletih, ki spadajo v okviru Goriška Brda z okolico in to samo za 300€ na leto.

Kaj vse dobite za to ceno:
1. Večjo prepoznavnost (Poročila o obisku)
2. Povečano možnost, da nekdo najame, kupi, rezervira vašo storitev/produkt
3. Možnost za višjo pozicijo v iskalnikih (Google) zaradi povezave na vašo spletno stran

info@kraji.eu


Pomembni na zemljevidu Slovenije

Najlepši izleti

Goriška Brda z okolico - Grad Dobrovo

Fotografija: 4255-0

Goriška Brda z okolico - Grad Dobrovo <br> Dobrovo - Grad Dobrovo

Fotografija: 4255-1

Grad Dobrovo

Dobrovo - Grad Dobrovo
Goriška Brda z okolico - Grad Dobrovo <br> Kapela posvečena sv. Antonu Padovanskemu

Fotografija: 4255-7

Grad Dobrovo

Kapela posvečena sv. Antonu Padovanskemu
Goriška Brda z okolico - Grad Dobrovo <br> Spomenik - Alojz Gradnik

Fotografija: 4255-15

Grad Dobrovo

Spomenik - Alojz Gradnik
Goriška Brda z okolico - Medana

Fotografija: 4259-0

Goriška Brda z okolico - Medana <br> Cerkev Marijinega vnebovzetja

Fotografija: 4259-6

Medana

Cerkev Marijinega vnebovzetja
Goriška Brda z okolico - Medana <br> Palma

Fotografija: 4259-13

Medana

Palma
Goriška Brda z okolico - Kojsko

Fotografija: 4260-0

Goriška Brda z okolico - Kojsko <br> Prihod v Kojsko

Fotografija: 4260-2

Kojsko

Prihod v Kojsko
Goriška Brda z okolico - Kojsko <br> Cerkev Marijinega vnebovzetja

Fotografija: 4260-7

Kojsko

Cerkev Marijinega vnebovzetja
Goriška Brda z okolico - Kojsko <br> Šmartno

Fotografija: 4260-12

Kojsko

Šmartno
Goriška Brda z okolico - Kojsko <br> Cerkvica sv. Križa

Fotografija: 4261-0

Goriška Brda z okolico - Kojsko <br> Podružnično romarska cerkev sv. Križa

Fotografija: 4261-7

Kojsko

Podružnično romarska cerkev sv. Križa
Goriška Brda z okolico - Kojsko <br> Cerkvica sv. Križa

Fotografija: 4261-14

Goriška Brda z okolico - Gonjače <br> Razgledni stolp

Fotografija: 4263-0

Goriška Brda z okolico - Gonjače <br> Spomenik žrtvam 2. svetovne vojne

Fotografija: 4264-0

Goriška Brda z okolico - Šmartno

Fotografija: 4265-2

Goriška Brda z okolico - Šmartno <br> Cerkev sv. Martina

Fotografija: 4266-14

Goriška Brda z okolico - Korita Krčnik

Fotografija: 4270-0

Goriška Brda z okolico - Vila Vipolže

Fotografija: 4290-2

Goriška Brda z okolico - Sabotin <br> Kaverne

Fotografija: 4250004-8

Sabotin

Kaverne

Goriška Brda z okolico - Klet Brda <br> Vinoteka

Fotografija: 4256000-3

Klet Brda

Vinoteka

Goriška Brda z okolico - Klet Brda <br> Vinska klet

Fotografija: 4256003-8

Klet Brda

Vinska klet

Hoteli, apartmaji in sobe

Booking.com
Nova Gorica
od 150 €
od 200 €
Destinacija:
Datum prijave:
Datum odjave:

Podatki

Občina: BRDA (5623 prebivalcev)

Naselja v občini:

Vipolže (426 prebivalcev), Kozana (370), Dobrovo (336), Gornje Cerovo (320), Hum (310),

Podsabotin (283), Kojsko (254), Plešivo (229), Medana (224), Neblo (205), Šmartno (200), Vedrijan (178), Gonjače (160), Fojana (154), Biljana (152), Višnjevik (149), Drnovk (137), Imenje (133), Dolnje Cerovo (132), Hruševlje (122), Ceglo (115), Vrhovlje pri Kojskem (110), Šlovrenc (105), Krasno (102), Snežatno (91), Zali Breg (78), Brdice pri Neblem (56), Barbana (53), Snežeče (46), Kozarno (42), Brestje (41), Gradno (40), Kožbana (37), Hlevnik (35), Nozno (29), Slavče (29), Breg pri Golem Brdu (28), Golo Brdo (24), Senik (22), Vrhovlje pri Kožbani (19), Brdice pri Kožbani (17), Pristavo (11), Brezovk (10), Belo (9), Slapnik (0)