Izola - Ljubljanska ulica - Izola - Ljubljanska ulica
Obalno - notranjskaIzola - Ljubljanska ulica

Izola - Ljubljanska ulica

Trenutno
partCloudy;;light
0
Jutri
overcast;SHRA;light
7 10
06.12.2021
mostClear;;mod
6 11

Interaktivni zemljevid z znamenitostmi

Manjše mesto Izola je pomemben kraj Slovenske Istre z razvito obrtno, gospodarsko in turistično dejavnostjo. Razvoj turizma se je zaradi zavidljive lege začel že v drugi polovici 19. stoletja, pravi razcvet pa se je zgodil po letu 1960, ko so zgradili turistično naselje Belvedere in Simonov zaliv. Naselja Občine Izola so Cetore, Baredi, Izola, Dobrava, Korte, Jagodje, Nožed, Malija in Šared. Na jugu in zahodu meji na občino Piran, na vzhodu pa na občino Koper.
Kraj je uspel ohraniti srednjeveško zasnovo s cerkvijo na vzpetini, prepleteno mrežo ozkih ulic, visokih hiš in notranjim pristaniščem, zavarovanim pred valovi. V starem mestnem jedru Izole se nahajajo številne kulturno – zgodovinske znamenitosti, kot so nekdanja občinska palača, palača Besenghi degli Ughi, ki velja za najodličnejši spomenik v Izoli, Manziolijeva hiša, hiša Lovisato, cerkev sv. Mavra, cerkev sv. Marije Alietske, ki je najstarejša cerkev v Izoli, plošča družine Ugo, italijanska osnovna šola Dante Alighieri, molilnica Scuola Battuti in drugo. Izola je podobo otoka izgubila v začetku prejšnjega stoletja. Na nekdanjih solinah so nastala močvirja in zaradi tega so začeli postopno zasipavanje ter s tem zabrisali značilnosti otoka.
Ljubljanska ulica se nahaja v starem mestnem jedru Izole. Leži med Manziolijevim trgom in Trgom republike, vzporedno s Sončnim nabrežjem. Na tem predelu lahko vidimo spominsko ploščo plemiške družine Ugo. Vplivna družina Ugo je bila ena izmed mnogih uglednih plemiških družin, ki so se v 14. stoletju preselile v Istro. Rodbina je bila leta 1459 z odredbo doža Pasquala Malipiera vključena v mestni svet Izole. Družina Ugo je poznana tudi po tem, da se je k njej priženil slavni kartograf in geograf, Pietro Coppo. Hiša, ki se je skoraj naslanjala na nekdanje mestno obzidje v sedanji Gasilski ulici, ima napisno ploščo iz leta 1450, ki jo je postavila rodbina Ugo.

Istrian Olive Villa

Istrian Olive Villa

Naslov: Boršt 67, 6273 Marezige

Tel: 041 975 027
info@istrianolivevilla.si
istrianolivevilla.si


Apartma se nahaja v Borštu, slovenski istri, v zaledju slovenske obale. Boršt je kraj oddaljen približno 14km od Kopra. Območje, ki je znano po dobremu vinu in oljčnemu olju. V okolici je veliko dobrih vinarjev in oljkarjev kjer lahko poskusite njihove vrhunske izdelke. Apartma je zgrajen v tradicionalnem istrskem slogu (istrski kamni), na mirnem območju, obdan z naravo tako da je odličen za odmor. Pred apartmajem je možno zaplavati v lepem bazenu. Ima tudi pokrito teraso, z mizo in žarom katera je odlična za piknike.
Apartma ima 2 spalnici z 5 posteljami, dnevno sobo s televizorjem, mizico, kavčom wifi-jem in kuhinjo z vsemi kuhinjskimi pripomočki in veliko jedilno mizo. Sta tudi 2 kopalnici. Ena ima zunanji dostop, druga pa je zraven spalnic.


Pomembni na zemljevidu Slovenije

Video posnetki

Fotografije

Ljubljanska ulica - Izola - Ljubljanska ulica

Fotografija: 2570021-0

Izola - Ljubljanska ulica
Ljubljanska ulica - Ljubljanska ulica

Fotografija: 2570021-1

Ljubljanska ulica
Ljubljanska ulica - Ljubljanska ulica v Izoli

Fotografija: 2570021-2

Ljubljanska ulica v Izoli

Hoteli, apartmaji in sobe

Booking.com
Destinacija:
Datum prijave:
Datum odjave:

Informacije, izleti, ...

Podatki

Občina: IZOLA (16015 prebivalcev)

Naselja v občini:

Izola (11353 prebivalcev), Jagodje (2146), Korte (824), Šared (605), Malija (478),

Dobrava (250), Cetore (143), Baredi (143), Nožed (73)