Ljubljana - Mahrova hiša (Turistično informacijski center) - Mahrova hiša (Turistično informacijski center)
OsrednjeslovenskaLjubljana - Mahrova hiša (Turistično informacijski center)

Ljubljana - Mahrova hiša (Turistično informacijski center)

Danes
clear;;light
13 28
Jutri
partCloudy;;light
16 30
07.07.2020
mostClear;;light
12 22

Interaktivni zemljevid z znamenitostmi

Krekov trg se nahaja v samem starem jedru Ljubljane. Nastal je v prvi polovici 19. stoletja na mestu obzidanega jarka, ki so ga zasuli, potem ko so podrli mestno obzidje. Na trgu stoji vodnjak, ki je spodnji del tridelnega vodnjaka, ki je krasil Auerspergove vrtove.
Mahrova hiša na Krekovem trgu 10 stoji ob Kopitarjevi ulici in na vzhodni strani zapira Vodnikov trg. Klasicistično – bidermajerska zgradba iz sredine 19. stoletja je bila zgrajena na mestu nekdanje žičnice. V njej je bil hotel Avstrijski dvor, pozneje pa Mahrova trgovska šola. Hotel Pri avstrijskem dvoru je bil eden najbolj uglednih hotelov v Ljubljani. Poznan je bil tudi pod imenom Bahabirt. Stavba, ki je na tem območju stala pred tem, je bila do leta 1785 žičnica. Hotel in gostilna sta bili zgrajeni po načrtih arhitekta Matija Dobravca. V letih med 1836 in 1840 je v tej stavbi stanoval odvetnik Blaž Crobath. V njegovi odvetniški pisarni je deloval tudi odvetnik in največji slovenski pesnik, France Prešeren (1800-1849). V hotelu se je konec marca 1848 rodil Don Carlos, kasnejši burbonski princ. Istega leta je v hotelu prenočeval tudi Miloš Obrenović, maja 1850 pa feldmaršal Josef Radetzky. Hotel Pri avstrijskem dvoru je deloval vse do leta 1855, ko je hišo kupil Ferdinand Mahr in ustanovil trgovsko šolo, ki je bila najstarejša te vrste v Avstriji. Hiša je dobila ime Mahrova hiša in se tako imenuje še sedaj. Leta 1865 je bila stavba nadgrajena za dve nadstropji. V letu 1918 je zgradbo prevzela mestna občina in v njej so bili nato različni uradi. V njej so bili več let prostori upravljavca mestnega vodovoda. Od leta 2003 so v pritličju prostori Turistično informacijskega centra, kjer nudijo obiskovalcem številne informacije o namestitvah, ogledih, znamenitostih in dogodkih.
V Mahrovi hiši so tudi najemna in lastniška stanovanja. Na fasadi hiše ob vhodu je vidnih več spominskih obeležij kiparja Toneta Demšarja, ki se nanašajo na pomembne ljudi, ki so prebivali in delovali v njej.

GoOpti - prevozi na letališča in letalske karte

GoOpti  - prevozi na letališča in letalske karte

info@goopti.com
01 320 4530
www.goopti.com

Spletno mesto GoOpti ponuja najbolj zanesljive prevoze na letališča v Italiji, Avstriji, Nemčiji, na Madžarskem, v Sloveniji in na Hrvaškem ter najugodnejše letalske karte.


Najbolj zanesljiv prevoz na letališče
Po nakupu letalske karte je navadno naša naslednja skrb, kako organizirati prevoz na letališče. GoOpti vam ponuja prevoz na letališča v Sloveniji, Italiji, na Hrvaškem, v Avstriji in Nemčiji. Prevoz na letališče lahko kupite prek spletne strani ali mobilne aplikacije in ga povsem prilagodite svojim potrebam, saj vam GoOpti ponuja številne prednosti:
Zanesljivost
GoOpti je specializiran v tem, da pri organizaciji in izvedbi prevozov na letališča zagotavlja največjo mero zanesljivosti. Operativni center 24 ur na dan in vse dni v letu budno nadzoruje stanje na cestah, poleg tega pa je GoOpti edini, ki ponuja garancijo paketa Popolna brezskrbnost. Če zaradi razmer na cesti zamudite let, vam GoOpti priskrbi novo letalsko vozovnico (ali nadomestni prevoz).
Udobje in fleksibilnost
GoOpti ponuja možnost pobiranja (in odlaganja) na domu oziroma na izbranem naslovu. GoOpti je zasnovan tako, da se prilagodi potrebam potnikov in jim omogoča, da izberejo želeni čas odhoda.
Ugodne cene
GoOpti je razvil inovativen sistem, ki prepoznava in napoveduje povpraševanje, hkrati pa optimizira prostor v vozilih in potek vožnje. To potnikom omogoča najugodnejšo ceno prevoza, če rezervirajo vsaj 2 meseca vnaprej ali so časovno fleksibilni. Pri GoOpti prevozih na letališča si velja zapomniti: prej ko rezervirate in bolj ko ste prilagodljivi, ceneje potujete.
Profesionalnost
GoOpti prevoze na letališča opravljajo profesionalni vozniki, usposobljeni za izpolnjevanje najvišjih standardov. S ponudbo skupinskih in zasebnih prevozov na letališča predstavlja GoOpti najbolj priročno in zanesljivo rešitev, zlasti za tiste, ki živijo v majhnih in srednje velikih mestih brez lokalnega letališča ali kjer lokalno letališče ne ponuja velike izbire letalskih povezav in nizkocenovnih letov.
Najugodnejše letalske karte
V sodelovanju s partnerskim podjetjem vam GoOpti ponuja tudi ugodne lete v kombinaciji z GoOpti prevozi ter edinstveno jamstvo, ki vam v primeru zamude povezovalnega leta zagotovi povračilo stroškov ali nadomestni prevoz. Preverite izbor najbolj vročih letalskih kart!


Pomembni na zemljevidu Slovenije

Video posnetki

Fotografije

Mahrova hiša (Turistično informacijski center) - Mahrova hiša (Turistično informacijski center)

Fotografija: 2015502-0

Mahrova hiša (Turistično informacijski center)
Mahrova hiša (Turistično informacijski center) - Mahrova hiša - Krekov trg 10

Fotografija: 2015502-1

Mahrova hiša - Krekov trg 10
Mahrova hiša (Turistično informacijski center) - Nekdanji hotel Pri avstrijskem dvoru

Fotografija: 2015502-2

Nekdanji hotel Pri avstrijskem dvoru
Mahrova hiša (Turistično informacijski center) - Ljubljana - Mahrova hiša

Fotografija: 2015502-3

Ljubljana - Mahrova hiša
Mahrova hiša (Turistično informacijski center) - Mahrova hiša - Vhod

Fotografija: 2015502-4

Mahrova hiša - Vhod
Mahrova hiša (Turistično informacijski center) - Mahrova hiša - Prehod

Fotografija: 2015502-5

Mahrova hiša - Prehod
Mahrova hiša (Turistično informacijski center) - Ljubljana - Turistično informacijski center

Fotografija: 2015502-6

Ljubljana - Turistično informacijski center
Mahrova hiša (Turistično informacijski center) - Mahrova hiša - Dvorišče

Fotografija: 2015502-7

Mahrova hiša - Dvorišče
Mahrova hiša (Turistično informacijski center) - J. F. Mahr - Ustanovitelj prve trgovske šole na Slovenskem

Fotografija: 2015502-8

J. F. Mahr - Ustanovitelj prve trgovske šole na Slovenskem
Mahrova hiša (Turistično informacijski center) - Spominska plošča - V spomin Ferdinandu Mahru in Francetu Prešernu

Fotografija: 2015502-9

Spominska plošča - V spomin Ferdinandu Mahru in Francetu Prešernu

Hoteli, apartmaji in sobe

Booking.com
Destinacija:
Datum prijave:
Datum odjave:

Podatki

Občina: LJUBLJANA (289518 prebivalcev)

Naselja v občini:

Ljubljana (280940 prebivalcev), Črna vas (990), Stanežiče (747), Srednje Gameljne (690), Spodnje Gameljne (598),

Zgornje Gameljne (533), Podmolnik (500), Medno (464), Sadinja vas (450), Mali Lipoglav (269), Podgrad (267), Besnica (233), Podlipoglav (206), Malo Trebeljevo (187), Volavlje (178), Javor (174), Dvor (172), Rašica (165), Prežganje (149), Zgornja Besnica (139), Češnjica (128), Vnajnarje (119), Veliko Trebeljevo (118), Gabrje pri Jančah (113), Mali Vrh pri Prežganju (107), Lipe (106), Pance (103), Šentpavel (100), Brezje pri Lipoglavu (84), Zagradišče (81), Tuji Grm (80), Repče (69), Dolgo Brdo (60), Ravno Brdo (60), Veliki Lipoglav (48), Selo pri Pancah (44), Toško Čelo (25), Janče (22)