Gradovi, graščine, stolpi, trdnjave, utrdbe
Krekov trg - Obrambni stolp - Krekov trg - Obrambni stolp
OsrednjeslovenskaKrekov trg - Obrambni stolp

Krekov trg - Obrambni stolp

Danes
mostClear;;
-4 5
Jutri
mostClear;;
-3 6
27.01.2022
partCloudy;;light
-2 8

Interaktivni zemljevid z znamenitostmi

Krekov trg je eden izmed številnih trgov v Ljubljani. Razprostira se pod grajskim gričem med predorom pod Gradom in Vodnikovim trgom. Trg je nastal leta 1816, na praznem območju, ki je ostal po porušitvi obzidja.
Na tem predelu so poleg nekdanjega obrambnega zidu stala Frančiškanska oziroma Kloštrska ali Samostanska vrata pri starem frančiškanskem samostanu. Vrata so bila v dveh nadstropjih in so imela majhna okna. V prvem nadstropju je imel prebivališče mestni stražnik, na drugem zidu pa so do 18. stoletja stali mestni topovi. Leta 1816 je mestna občina Ljubljana območje zravnala. Na začetku so hoteli zasaditi drevje, nato so pa na Krekovem trgu uredili sejmišče. Na trgu so leta 1919 zgradili ledenico, ki je tukaj delovala vse do leta 1928. Zaradi sejmov se je trg na začetku imenoval Sejemski trg ali Jarmanski plac. Med letoma 1876 in 1918 se je imenoval Cesarja Josipa trg, leta 1918 in 1919 Trg kralja Petra, nato pa Krekov trg. Na Krekovem trgu se nahajajo Mestni dom, Peglezen, vodnjak, Mahrova hiša, obrambni stolp ter Nadškofijski arhiv in Teološka fakulteta. Mahrova hiša je bila nekdaj hotel Pri avstrijskem dvoru iz sredine 19. stoletja, danes pa je v njej Turistično informativni center. Peglezen stoji na vogalu Poljanske ceste in sedanje Kopitarjeve ulice, kjer so bili nekdaj hlevi in ozka nizka zgradba. Zgradba je dobila ime po trikotni obliki, ki spominja na likalnik. Mestni dom je največja stavba na trgu, ki so jo sezidali leta 1899. Danes so v njej prostori Lutkovnega gledališča Ljubljana in Šentjakobskega gledališča. Vodnjak predstavlja spodnji del tridelnega vodnjaka, ki je nekdaj krasil Auerspergove vrtove na območju sedanjega Trga revolucije za uršulinskim samostanom.
Na Krekov trg so ga postavili leta 1965. V hiši Krekov trg 4 se je ohranil del obrambnega obzidanega stolpa. Tirna vzpenjača na grad stoji na trgu od leta 2006 in povezuje trg z mogočnim Ljubljanskim gradom. Danes je trg javno parkirišče.

GoOpti - prevozi na letališča in letalske karte

GoOpti  - prevozi na letališča in letalske karte

info@goopti.com
01 320 4530
www.goopti.com

Spletno mesto GoOpti ponuja najbolj zanesljive prevoze na letališča v Italiji, Avstriji, Nemčiji, na Madžarskem, v Sloveniji in na Hrvaškem ter najugodnejše letalske karte.


Najbolj zanesljiv prevoz na letališče
Po nakupu letalske karte je navadno naša naslednja skrb, kako organizirati prevoz na letališče. GoOpti vam ponuja prevoz na letališča v Sloveniji, Italiji, na Hrvaškem, v Avstriji in Nemčiji. Prevoz na letališče lahko kupite prek spletne strani ali mobilne aplikacije in ga povsem prilagodite svojim potrebam, saj vam GoOpti ponuja številne prednosti:
Zanesljivost
GoOpti je specializiran v tem, da pri organizaciji in izvedbi prevozov na letališča zagotavlja največjo mero zanesljivosti. Operativni center 24 ur na dan in vse dni v letu budno nadzoruje stanje na cestah, poleg tega pa je GoOpti edini, ki ponuja garancijo paketa Popolna brezskrbnost. Če zaradi razmer na cesti zamudite let, vam GoOpti priskrbi novo letalsko vozovnico (ali nadomestni prevoz).
Udobje in fleksibilnost
GoOpti ponuja možnost pobiranja (in odlaganja) na domu oziroma na izbranem naslovu. GoOpti je zasnovan tako, da se prilagodi potrebam potnikov in jim omogoča, da izberejo želeni čas odhoda.
Ugodne cene
GoOpti je razvil inovativen sistem, ki prepoznava in napoveduje povpraševanje, hkrati pa optimizira prostor v vozilih in potek vožnje. To potnikom omogoča najugodnejšo ceno prevoza, če rezervirajo vsaj 2 meseca vnaprej ali so časovno fleksibilni. Pri GoOpti prevozih na letališča si velja zapomniti: prej ko rezervirate in bolj ko ste prilagodljivi, ceneje potujete.
Profesionalnost
GoOpti prevoze na letališča opravljajo profesionalni vozniki, usposobljeni za izpolnjevanje najvišjih standardov. S ponudbo skupinskih in zasebnih prevozov na letališča predstavlja GoOpti najbolj priročno in zanesljivo rešitev, zlasti za tiste, ki živijo v majhnih in srednje velikih mestih brez lokalnega letališča ali kjer lokalno letališče ne ponuja velike izbire letalskih povezav in nizkocenovnih letov.
Najugodnejše letalske karte
V sodelovanju s partnerskim podjetjem vam GoOpti ponuja tudi ugodne lete v kombinaciji z GoOpti prevozi ter edinstveno jamstvo, ki vam v primeru zamude povezovalnega leta zagotovi povračilo stroškov ali nadomestni prevoz. Preverite izbor najbolj vročih letalskih kart!


Pomembni na zemljevidu Slovenije

Video posnetki

Fotografije

Obrambni stolp - Krekov trg - Obrambni stolp

Fotografija: 2015504-0

Krekov trg - Obrambni stolp
Obrambni stolp - Obrambni stolp

Fotografija: 2015504-1

Obrambni stolp
Obrambni stolp - Obrambni stolp - Krekov trg 4

Fotografija: 2015504-2

Obrambni stolp - Krekov trg 4

Hoteli, apartmaji in sobe

Booking.com
Ljubljana
od 45 €
Ljubljana
od 58.5 €
od 65 €
Ljubljana
od 41.04 €
od 44.84 €
Destinacija:
Datum prijave:
Datum odjave:

Podatki

Občina: LJUBLJANA (289518 prebivalcev)

Naselja v občini:

Ljubljana (280940 prebivalcev), Črna vas (990), Stanežiče (747), Srednje Gameljne (690), Spodnje Gameljne (598),

Zgornje Gameljne (533), Podmolnik (500), Medno (464), Sadinja vas (450), Mali Lipoglav (269), Podgrad (267), Besnica (233), Podlipoglav (206), Malo Trebeljevo (187), Volavlje (178), Javor (174), Dvor (172), Rašica (165), Prežganje (149), Zgornja Besnica (139), Češnjica (128), Vnajnarje (119), Veliko Trebeljevo (118), Gabrje pri Jančah (113), Mali Vrh pri Prežganju (107), Lipe (106), Pance (103), Šentpavel (100), Brezje pri Lipoglavu (84), Zagradišče (81), Tuji Grm (80), Repče (69), Ravno Brdo (60), Dolgo Brdo (60), Veliki Lipoglav (48), Selo pri Pancah (44), Toško Čelo (25), Janče (22)