Ljubljana - Peglezen - Peglezen
OsrednjeslovenskaLjubljana - Peglezen

Ljubljana - Peglezen

Trenutno
;;light
25
Jutri
clear;;light
13 28
06.07.2020
mostClear;;light
16 30

Interaktivni zemljevid z znamenitostmi

Ljubljana je privlačno mesto, ki pritegne številne domače in tuje obiskovalce. Med največje znamenitosti spadajo veličasten Ljubljanski grad, mestna hiša, Tromostovje, Prešernov trg s Prešernovim spomenikom in prostrani park Tivoli.
Krekov trg se razprostira južno od Vodnikovega trga, izven obzidanega mesta. Na vzhodu ga omejuje podaljšek Kopitarjeve ulice, na jugu Mestni dom. Leži pod slikovitim grajskim gričem z znamenitim Ljubljanskim gradom in predorom pod Gradom. Na območju trga se nahajajo znamenitosti, kot so Peglezen, bivši hotel na Krekovem trgu 10, stavba Ljudske hranilnice, Mestni dom, vodnjak in tirna vzpenjača. Peglezen je slikovita večnadstropna zgradba, ki se nahaja na trikotnem območju ob križišču Kapiteljske ulice in Poljanske ceste na Poljanski cesti 1. V neposredni bližini se nahajajo Kapitelj, Pravna fakulteta v Ljubljani in Teološka fakulteta v Ljubljani. Poslovno-stanovanjska zgradba s klinasto tlorisno zasnovo, prilagojeno koničasti in ozki parceli, je bila zgrajena leta 1934 po načrtih arhitekta Jožeta Plečnika. Objekt je dobil ime po dejstvu, da zaradi svoje trikotne oblike spominja na likalnik. Na tem območju je že predhodno stala stavba, vendar je bila med potresom leta 1895 močno poškodovana in so jo morali porušiti. Plečnik je v začetku tridesetih let 20. stoletja naredil načrt za ureditev Vodnikovega trga in del prenove je vseboval tudi načrt za trikotno stavbo. Načrt ureditve trga ni bil sprejet, je pa načrt stavbe prevzel Matka Prelovška, načelnika mestnega gradbenega urada, ki je nato naročil izgradnjo stavbe. Peglezen ima pritličje in dve nadstropji. Zasnova je razgibana in nadstropja se med seboj razlikujejo.
Pred čelno stranjo Peglezna stoji tudi visok leseni zastavni jambor na okroglem podstavku, ki je pobarvan v barvah trobojnice. Le-ta je bil prenovljen leta 1989. Leta 2009 sta bila Peglezen in jambor, kot Plečnikovo delo, razglašena za kulturni spomenik lokalnega pomena.

GoOpti - prevozi na letališča in letalske karte

GoOpti  - prevozi na letališča in letalske karte

info@goopti.com
01 320 4530
www.goopti.com

Spletno mesto GoOpti ponuja najbolj zanesljive prevoze na letališča v Italiji, Avstriji, Nemčiji, na Madžarskem, v Sloveniji in na Hrvaškem ter najugodnejše letalske karte.


Najbolj zanesljiv prevoz na letališče
Po nakupu letalske karte je navadno naša naslednja skrb, kako organizirati prevoz na letališče. GoOpti vam ponuja prevoz na letališča v Sloveniji, Italiji, na Hrvaškem, v Avstriji in Nemčiji. Prevoz na letališče lahko kupite prek spletne strani ali mobilne aplikacije in ga povsem prilagodite svojim potrebam, saj vam GoOpti ponuja številne prednosti:
Zanesljivost
GoOpti je specializiran v tem, da pri organizaciji in izvedbi prevozov na letališča zagotavlja največjo mero zanesljivosti. Operativni center 24 ur na dan in vse dni v letu budno nadzoruje stanje na cestah, poleg tega pa je GoOpti edini, ki ponuja garancijo paketa Popolna brezskrbnost. Če zaradi razmer na cesti zamudite let, vam GoOpti priskrbi novo letalsko vozovnico (ali nadomestni prevoz).
Udobje in fleksibilnost
GoOpti ponuja možnost pobiranja (in odlaganja) na domu oziroma na izbranem naslovu. GoOpti je zasnovan tako, da se prilagodi potrebam potnikov in jim omogoča, da izberejo želeni čas odhoda.
Ugodne cene
GoOpti je razvil inovativen sistem, ki prepoznava in napoveduje povpraševanje, hkrati pa optimizira prostor v vozilih in potek vožnje. To potnikom omogoča najugodnejšo ceno prevoza, če rezervirajo vsaj 2 meseca vnaprej ali so časovno fleksibilni. Pri GoOpti prevozih na letališča si velja zapomniti: prej ko rezervirate in bolj ko ste prilagodljivi, ceneje potujete.
Profesionalnost
GoOpti prevoze na letališča opravljajo profesionalni vozniki, usposobljeni za izpolnjevanje najvišjih standardov. S ponudbo skupinskih in zasebnih prevozov na letališča predstavlja GoOpti najbolj priročno in zanesljivo rešitev, zlasti za tiste, ki živijo v majhnih in srednje velikih mestih brez lokalnega letališča ali kjer lokalno letališče ne ponuja velike izbire letalskih povezav in nizkocenovnih letov.
Najugodnejše letalske karte
V sodelovanju s partnerskim podjetjem vam GoOpti ponuja tudi ugodne lete v kombinaciji z GoOpti prevozi ter edinstveno jamstvo, ki vam v primeru zamude povezovalnega leta zagotovi povračilo stroškov ali nadomestni prevoz. Preverite izbor najbolj vročih letalskih kart!


Pomembni na zemljevidu Slovenije

Video posnetki

Fotografije

Peglezen - Peglezen med Poljansko cesto in Kapiteljsko ulico

Fotografija: 2015506-0

Peglezen med Poljansko cesto in Kapiteljsko ulico
Peglezen - Peglezen (arhitek Jože Plečnik)

Fotografija: 2015506-1

Peglezen (arhitek Jože Plečnik)
Peglezen - Peglezen

Fotografija: 2015506-2

Peglezen
Peglezen - Peglezen pri Krekovem trgu

Fotografija: 2015506-3

Peglezen pri Krekovem trgu

Hoteli, apartmaji in sobe

Booking.com
Ljubljana
od 39 €
od 47.85 €
Destinacija:
Datum prijave:
Datum odjave:

Podatki

Občina: LJUBLJANA (289518 prebivalcev)

Naselja v občini:

Ljubljana (280940 prebivalcev), Črna vas (990), Stanežiče (747), Srednje Gameljne (690), Spodnje Gameljne (598),

Zgornje Gameljne (533), Podmolnik (500), Medno (464), Sadinja vas (450), Mali Lipoglav (269), Podgrad (267), Besnica (233), Podlipoglav (206), Malo Trebeljevo (187), Volavlje (178), Javor (174), Dvor (172), Rašica (165), Prežganje (149), Zgornja Besnica (139), Češnjica (128), Vnajnarje (119), Veliko Trebeljevo (118), Gabrje pri Jančah (113), Mali Vrh pri Prežganju (107), Lipe (106), Pance (103), Šentpavel (100), Brezje pri Lipoglavu (84), Zagradišče (81), Tuji Grm (80), Repče (69), Dolgo Brdo (60), Ravno Brdo (60), Veliki Lipoglav (48), Selo pri Pancah (44), Toško Čelo (25), Janče (22)