Reke in sotočja
Otočec - Reka Krka - Reka Krka
JugovzhodnaOtočec - Reka Krka

Otočec - Reka Krka

Trenutno
mostClear;;light
19
Jutri
prevCloudy;;light
12 27
16.06.2024
mostClear;;light
14 28

Interaktivni zemljevid z znamenitostmi

Otočec je manjše naselje, ki spada v Občino Novo mesto. Do sredine 20. stoletja se je kraj imenoval Šempeter po župnijski cerkvi svetega Petra. Danes je urbanizirano podeželsko naselje in pomembno turistično središče.
Najbolj je poznan po gradu Otočec, ki je edini vodni grad v Sloveniji sezidan na otoku sredi reke Krke. V njem se nahaja restavracija in hotel s petimi zvezdicami, ki ima na voljo 16 razkošno opremljenih sob in suit. Pravljično podobo gradu dopolnjuje lepo urejen zeleni park, ki nudi prijetno senco tudi v največji poletni vročini. V restavraciji gostom nudijo pokrajinsko obarvano pijačo in hrano, primerno za grajsko okolje. Vsak dan imajo na voljo dnevne menije z izbranimi okusi. Grad Otočec obdaja reka Krka, ki je po dolžini druga najdaljša povsem slovenska reka in največja reka na Dolenjskem. Je edina reka v Sloveniji, ki ustvarja v strugi lehnjak. Le-ta se izloča v obliki pragov, jezov, pregrad in otokov. Reka nudi zatočišče številnim rastlinskim in živalskim vrstam. Je dom dveh najbolj ogroženih obvodnih sesalcev v Evropi, bobra in vidre. Krka daje Otočcu edinstveno podobo. Na reki so trije jezovi – na Otočcu, Lešnici in v Mačkovcu. Za to območje so značilni tudi leseni mostovi. Eden je v naselju Otočec, druga dva pa vodita na grajski otok. Pri Otočcu se plitvo pod gladino v obliki podvodnih pragov izloča lehnjak. Nadgradnjo pragov predstavljajo otoki, na katerih uspeva obvodno rastlinstvo. Po teh edinstvenih rečnih otokih je Otočec tudi dobil svoje ime. Najbolj značilna živalska vrsta je labod, ki je postala kar zaščitni znak Otočca. Na tem predelu jih je zaradi ugodnih življenjskih razmer zelo veliko.
Reka Krka obiskovalcem omogoča mnoge aktivnosti, kot so kopanje, ribolov in čolnarjenje, ob njej pa vodijo tudi lepo urejene pohodniške poti. V bližini Otočca je Novo mesto, kjer se nahajajo številne kulturne, zgodovinske in naravne znamenitosti.

Fotografije

Reka Krka - Reka Krka

Fotografija: 4504-0

Reka Krka
Reka Krka - Reka Krka v smeri proti Brežicam

Fotografija: 4504-1

Reka Krka v smeri proti Brežicam
Reka Krka - Reka Krka v smeri proti izviru

Fotografija: 4504-2

Reka Krka v smeri proti izviru
Reka Krka - Lesen most čez reko Krko

Fotografija: 4504-3

Lesen most čez reko Krko
Reka Krka - Otočec - Reka Krka

Fotografija: 4504-4

Otočec - Reka Krka
Reka Krka - Reka Krka pri Otočcu

Fotografija: 4504-5

Reka Krka pri Otočcu
Reka Krka - Reka Krka in parkirišče pri gradu Otočec

Fotografija: 4504-6

Reka Krka in parkirišče pri gradu Otočec
Reka Krka - Labodi

Fotografija: 4504-7

Labodi
Reka Krka - Pogled na reko Krko z najbolj zahodne točke parka na Otočcu

Fotografija: 4504-8

Pogled na reko Krko z najbolj zahodne točke parka na Otočcu
Reka Krka - Reka Krka ob poletni plohi

Fotografija: 4504-9

Reka Krka ob poletni plohi

Hoteli, apartmaji in sobe

Booking.com
Otočec
od 324.5 €
od 429 €
Otočec
od 120 €
Destinacija:
Datum prijave:
Datum odjave: