Spomeniki, kipi, znamenja
Otočec - Spomenik mladinskim delovnim brigadam - Spomenik mladinskim delovnim brigadam
JugovzhodnaOtočec - Spomenik mladinskim delovnim brigadam

Otočec - Spomenik mladinskim delovnim brigadam

Trenutno
clear;;light
25
Jutri
prevCloudy;;light
13 24
04.06.2023
prevCloudy;SHRA;light
13 25

Interaktivni zemljevid z znamenitostmi

Naselje Otočec se razprostira na jugovzhodnem območju Slovenije. Nahaja se v bližini Novega mesta, ki je prestolnica Dolenjske in središče mestne občine Novo mesto. Kraj je najbolj znan po gradu Otočec, ki je edini vodni grad na območju Slovenije.
Spomenik mladinskim delovnim brigadam se nahaja na grajskem otoku, desno od glavnega vhoda na grajsko dvorišče. Predstavlja bronasto skulpturo brigadirja, ki je postavljena na kamnit podstavek. Na grajskem zidu je vidna plošča s posvetilom v srbohrvaškem jeziku. Posvečena je vsem, ki so leta 1958 gradili avtocesto. Grad Otočec je bil za kulturni spomenik lokalnega pomena razglašen leta 1999. V pisnih virih se prvič omenja v 13. stoletju, in sicer leta 1252. V osnovi je srednjeveški grad z renesančnimi in kasnejšimi poudarki. Prepoznavna sta obodno zidovje z vhodnim stolpom in palacij. Ohranili so se ostanki poslikav na pročeljih. Danes je v gradu restavracija in hotel s petimi zvezdicami. Pravljično podobo gradu dopolnjuje zeleni grajski vrt, ki nudi prijetno senco tudi v poletni vročini. V grajski restavraciji goste razvajajo z zdravo, svežo, pokrajinsko obarvano pijačo in hrano. Vsak dan imajo na voljo tudi dnevne menije z izbranimi okusi. Park na otoku je nastal na prelomu 18. v 19. stoletje. Najstarejša drevesa so stara okoli 100 let, večina je bila posajena po obnovi gradu v petdesetih letih 20. stoletja. Poleg avtohtonih drevesnih vrst v njem uspevajo še mnoge eksotične drevesne vrste, kot so tulipanovec, cigarovec, močvirska cipresa, gledičija in druge.
Grad Otočec predstavlja edinstveno lokacijo za poslovna srečanja, protokolarne dogodke in romantične poroke. Poročni obred lahko pripravijo v zavetju grajskega parka, na grajskem dvorišču ali pa v zasebnosti viteškega salona. V bližini gradu se nahaja tudi golf igrišče.

Fotografije

Spomenik mladinskim delovnim brigadam - Spomenik mladinskim delovnim brigadam pred gradom Otočec

Fotografija: 4509-0

Spomenik mladinskim delovnim brigadam pred gradom Otočec
Spomenik mladinskim delovnim brigadam - Bronasta skulptura brigadirja

Fotografija: 4509-1

Bronasta skulptura brigadirja
Spomenik mladinskim delovnim brigadam - Spomenik na Otočcu

Fotografija: 4509-2

Spomenik na Otočcu
Spomenik mladinskim delovnim brigadam - Spomenik mladinskim delovnim brigadam

Fotografija: 4509-3

Spomenik mladinskim delovnim brigadam
Spomenik mladinskim delovnim brigadam - Spomenik mladinskim delovnim brigadam - Glava

Fotografija: 4509-4

Spomenik mladinskim delovnim brigadam - Glava