Bazilike, cerkve, kapele
Moste - Kapelica Marije kraljice z detetom - Kapelica Marije kraljice z detetom
OsrednjeslovenskaMoste - Kapelica Marije kraljice z detetom

Moste - Kapelica Marije kraljice z detetom

Trenutno
partCloudy;;light
26
Jutri
partCloudy;;light
11 26
16.06.2024
partCloudy;SHRA;
14 26

Interaktivni zemljevid z znamenitostmi

Moste so gručasto naselje, ki spadajo v občino Komenda. Kraj je bil skozi čas veliko dozidan in prezidan, značilni vaški videz se je ohranil v okolici cerkve svetega Boštjana. Moste slovijo po mizarjih, tradicijo ima tudi ščetarstvo in konjske dirke na hipodromu.
Kulturna dediščina je v občini Komenda zelo pestra in zajema župnijsko cerkev sv. Petra, cerkev sv. Boštjana, cerkev sv. Klemena, cerkev Spreobrnenja sv. Pavla, Šmidovo graščino, Glavarjevo hišo, kmečke hiše in zanimive zgradbe, kapelice in znamenja in ostanke graščine na Križu. Kapelice in znamenja v občini Komenda so naslednje: kapelica s kipom sv. Družine v Žejah, Marijina kapelica v Suhadolah, Martanovo znamenje na Bregu, baročno znamenje z nišo na Bregu, Marijino znamenje na Podborštu, zidano kamnito znamenje Pri kralju v Nasovčah, lurška kapel na Klancu, kapelica sv. Petra v Komendi, kamnito gotsko znamenje v Komendi, kapelica Marije kraljice z detetom v Mostah, kapelica Srca Jezusovega na Križu, kapelica sv. Križa na Križu, kapelica Marije Kraljice angelov na Križu ter kapelica Srca Jezusovega na Mlaki. Kapelica Marije kraljice z detetom je odprtega tipa in je bila postavljena proti koncu 19. stoletja. Kapelico je leta 1892 poslikal slikar Miha Koželj. V letu 2000 je bila v celoti obnovljena. Pri obnovi so še posebej pazili, da so ohranili stare kamnite dele kapelice in jo z dvigom od tal ter strokovno izvedenimi deli rešili propadanja. Poslikave na kapelici je obnovil umetnik Albin Škrjanec. Zanimiva je kapelica sv. Petra v Komendi, ki stoji južno od Glavarjeve lipe. Je poslikana in neogotska. V njej stoji kip sv. Petra v naravni velikosti. Sezidana je bila leta 1887 in obnovljena leta 1993.
V Komendi stoji tudi kamnito gotsko znamenje, ki naj bi ga postavili po podrtju prednice gotske cerkve v Komendi leta 1510. Nahaja se na jugovzhodnem robu starega predela obzidanega pokopališča. Na stebru je na južni strani v kamen izklesana letnica 1686.

Fotografije

Kapelica Marije kraljice z detetom - Moste - Kapelica Marije kraljice z detetom

Fotografija: 10602-0

Moste - Kapelica Marije kraljice z detetom
Kapelica Marije kraljice z detetom - Kapelica Marije kraljice z detetom

Fotografija: 10602-1

Kapelica Marije kraljice z detetom
Kapelica Marije kraljice z detetom - Marija z detetom

Fotografija: 10602-2

Marija z detetom

Hoteli, apartmaji in sobe

Booking.com
Komenda
od 82 €
Komenda
od 130 €
Destinacija:
Datum prijave:
Datum odjave:

Podatki

Občina: KOMENDA (6192 prebivalcev)

Naselja v občini:

Moste (1380 prebivalcev), Komenda (904), Suhadole (834), Gmajnica (785), Križ (533),

Klanec (326), Mlaka (285), Podboršt pri Komendi (267), Gora pri Komendi (232), Nasovče (214), Breg pri Komendi (170), Žeje pri Komendi (153), Komendska Dobrava (58), Potok pri Komendi (51), Poslovna cona Žeje pri Komendi (0)