Polzela - Kulturni dom - Kulturni dom
Koroško - savinjskaPolzela - Kulturni dom

Polzela - Kulturni dom

Trenutno
;;light
18
Jutri
mostClear;;light
10 24
25.05.2024
prevCloudy;SHRA;light
9 25

Interaktivni zemljevid z znamenitostmi

Naselje Polzela se nahaja ob reki Savinji in Podvinski Strugi v severozahodnem kotu Celjske kotline. Zahodno od kraja se razprostira naravni spomenik Ložnica, ki obsega močvirne in vlažne travnike ob reki Ložnici od Spodnjih Založ do Zaloga v Savinjski dolini.
Polzela zavzema pomemben geografski položaj, saj stoji ob pomembnem, že stoletja starem cestnem križišču, ki povezuje poti iz zahodnih delov celjske kotline z Zgornjo Savinjsko in Šaleško dolino. Območje je bilo že zgodaj poseljeno, saj je cesar, rimski vojskovodja in filozof Mark Avrelij v času bojev Rimljanov proti Germanom v Ločici ob Savinji postavil močan tabor II. italske legije. Pred nekaj desetletji sta se prav na tem predelu železniški in cestni promet dopolnjevala z rečnim, ki ga je opravljalo splavarstvo po reki Savinji še nekaj let po koncu druge svetovne vojne. Med leti 1876 in 1893 so regulirali hudourniško reko Savinjo, kar je kmetom omogočilo obdelovanje nove kmetijske površine. Takratni polzelski trgovec Julij Žigon je okoli leta 1876 začel med prvimi gojiti hmelj. Savinjska železnica Celje – Velenje je bila zgrajena leta 1891. S tem se je še dodatno okrepila prometna in gospodarska vloga naselja. Leta 1927 je nastala Polzela tovarna nogavic in leta 1948 Pohištvena industrija Garant. Polzela tako spada med največja središča na območju Savinjske doline, ki ima pomembno vlogo oskrbovalnega središča za veliko ljudi na severozahodnem delu Savinjske doline. Kulturni dom v Polzeli se nahaja ob Malteški cesti. V kulturnem domu potekajo različni dogodki, kot so koncerti, gledališke predstave in druge zanimive prireditve.
Največje znamenitosti Polzele so grad Komenda, graščina in park Šenek s kapelico svetega Florjana, župnijska farna cerkev svete Marjete iz leta 1255 in graščina Novi Klošter v Založah, ki je nekdanji dominikanski samostan.

Fotografije

Kulturni dom - Kulturni dom ob Malteški cesti

Fotografija: 1825-0

Kulturni dom ob Malteški cesti
Kulturni dom - Kulturni dom

Fotografija: 1825-1

Kulturni dom
Kulturni dom - Kulturni dom na Polzeli

Fotografija: 1825-2

Kulturni dom na Polzeli
Kulturni dom - Kulturni dom z zadnje strani

Fotografija: 1825-3

Kulturni dom z zadnje strani

Hoteli, apartmaji in sobe

Booking.com
Braslovče
od 89.1 €
od 99 €
Braslovče
od 105 €
Braslovče
od 60 €
od 70 €
Destinacija:
Datum prijave:
Datum odjave:

Podatki

Občina: POLZELA (6172 prebivalcev)

Naselja v občini:

Polzela (2367 prebivalcev), Breg pri Polzeli (989), Ločica ob Savinji (964), Andraž nad Polzelo (824), Založe (454),

Podvin pri Polzeli (285), Dobrič (199), Orova vas (90)