Kraji za poroko - Poročni krajiNajlepši kraji
Bled - Blejsko jezero
GorenjskaBled

Bled

Bled je eden najlepših krajev v Sloveniji.
Bled je eden najlepših in najbolj obiskanih turističnih krajev v Sloveniji. Nahaja se na območju Gorenjske, v bližini mesta Radovljica. Ozadje tvorijo gozdna pobočja Jelovice ter v daljavi Karavanke in Pokljuka, nad katero se belijo vrhovi Julijskih Alp.

Bled

Bled je svetovno znan po podobi Blejskega jezera z Blejskim otokom, na katerem stoji baročna cerkev Marijinega vnebovzetja. V cerkvici se nahaja legendarni zvon želja, ki je bil izdelan leta 1543. Kdor pozvoni nanj, naj bi se mu po ljudskem izročilu izpolnile vse želje.

Blejski otok

V 17. stoletju sta bila na otoku zgrajena kapelica Matere božje in znamenito kamnito stopnišče z 99 stopnicami. Se sedaj velja običaj, da če se želi par poročiti v otoški cerkvi, mora ženin prej nesti nevesto po vseh stopnicah.

Blejski otok - Stopnice

Nad Blejskim jezerom se dviga strma skalna pečina na kateri stoji Blejski grad. Zgrajen je bil približno leta 1011, sedanjo podobo pa je dobil po potresu leta 1511. Urejen je kot razstavni muzejski objekt. Na dvorišču v poletnih mesecih potekajo številne kulturne prireditve.

Blejski grad

Blejsko jezero je 2 km dolgo in do 1,3 km široko, njegova največja globina doseže kar 30 metrov. Okoli jezera je speljana krožna sprehajalna pot. Sprehod ob idilični obali je dolg približno eno uro. Obala jezera ima številne hotele, restavracije, lokale, trgovine in kamp.

Blejsko jezero - Galerije

Za krožno vožnjo okoli jezera lahko na parkirišču pri Festivalni dvorani najamete tradicionalno kočijo s konjsko vprego, ki se imenuje fijaker. S fijakerji se lahko peljete tudi na Blejski grad ali pa v bližnjo in malo bolj odddaljeno okolico.

Fijaker

Nad Blejskim jezerom se dvigajo osamelci, na katere vodijo urejene steze. Najbolj obiskani so Straža, Ojstrica, Osojnica in Kuhovnica. Straža velja za najlepše razgledišče na jezero in grad ter Stol in Jelovico. Na Straži je pozimi možno smučanje, poleti pa adrenalinsko sankanje.

Straža

Med posebnosti Bleda spada tradicionalni čoln, ki ga izdelujejo domačini in je znan le na Bledu – pletna. Pletnarji se nahajajo pri Zdraviliškem parku, pod hotelom Park, v Veliki Zaki in na Mlinem. Na Blejski otok vozijo od pomladi do jeseni.

Pletna

V vročih poletnih mesecih Blejsko jezero nudi prijetno osvežitev. Voda se v mesecu juliju segreje do približno 25 stopinj. Edino uradno javno kopališče je Grajsko kopališče, ki se nahaja pod grajsko skalo. Kopati pa se je možno tudi v Mali in Veliki Zaki ter na Mlinem.

Velika Zaka - Kopališče

V Veliki Zaki se v umirjeni zeleni dolinici tik ob blejskem jezeru nahaja Kamp Bled, ki je ekološki kamp najvišje kategorije. V ponudbi imajo glamping hiške za dve osebi in družinske mobilne hišice. V bližini sta restavracija in trgovina z živili.

Kamping Bled

Hoteli, apartmaji in sobe

Booking.com
Bled
od 290 €
Destinacija:
Datum prijave:
Datum odjave: