Slovenija - Blejsko jezero
Slovenija

Slovenija

Slovenija je evropska država med Alpami, Jadranskim morjem in Panonsko nižino.
Slovenija je majhna država z okoli 2 milijona prebivalci, ki se nahaja v osrednjem delu južne Evrope.

Kje je Slovenija?

Slovenija meji na Italijo, Madžarsko, Avstrijo in Hrvaško. Slovenija ima tudi 43 km dolgo obalo Jadranskega morja, ki je zelo slikovita.

Evropa - Slovenija

Slovenija je glede na svojo velikost ena od najbolj raznolikih dežel na vsem svetu. Slovenska pokrajina ima gorate Alpe, Jadransko morje, kraške jame, naravna zdravilišča s termalnimi vrelci, stara mestna jedra, čudovite gradove, čista jezera in reke ... in vse to je na dosegu roke. V Sloveniji lahko uživajo prav vsi, tako ljubitelji narave, kot tudi ljubitelji kulturno – zgodovinskih znamenitosti. Kar pa je tudi izredno pomembno dejstvo, vodo se namreč lahko pije kar iz pipe.

Ljubljana z okolico

Prometna infrastruktura je relativno dobro razvita. Po avtocesti si lahko zelo hitro na kateremkoli drugem delu Slovenije. Avtocestni križ se razprostira od severozahoda proti jugovzhodu ter od severovzhoda proti jugozahodu. V Slovenijo lahko pridete z letalom na Letališče Jožeta Pučnika (Brnik pri Ljubljani). Možnost prihoda je tudi po Jadranskem morju. Najlažje si boste Slovenijo ogledali z avtomobilom, prav tako pa je tudi možnost javnega prevoza (avtobusi ali vlaki) ali preko organiziranih izletov.

Avtocesta proti morju - viadukt

Glavno mesto Slovenije je Ljubljana, ki leži v središču države in do katere je možno priti skoraj iz kateregakoli območja Slovenije v 1-2 urah. Ljubljana je ravno prav velika, da nudi skoraj vse kar ponujajo velike metropole, a hkrati je dovolj majhna, da lahko veliko vidimo tudi na lastnih nogah. Še posebej je lep stari del mesta ob reki Ljubljanici.

Ljubljana

Slovenija ima veliko gorskih vrhov, od dvatisočakov v Alpskem predelu in do manjših hribov po vsej državi. V planinah so za osvežitev in počitek na voljo planinske koče, do katerih vodijo lepo urejene markirane poti.

Gore

Slovenija ima tudi narodni park, Triglavski narodni park, ki je poimenovan po najvišjem slovenskem vrhu Triglavu (2864 m). Le-ta ponuja čudovite Alpske doline, ogromno vrhov, slapove, jezera ... Je pravi raj za ljubitelje neokrnjene narave in pohodništva. Del Triglavskega narodnega parka je tudi Bohinjsko jezero, ki je zelo dobro izhodišče za razne izlete in preživljanje prostega časa v naravi.

Triglavski narodni park - Bohinjsko jezero

Zanimive pohodniške poti se skrivajo tudi v sredogorju, ki so zelo primerne za družine (npr. Golte). Tukaj se je možno na hitro dostopen način umakniti iz mestnega vrveža v naravo.

Golte

Velika Planina je visokogorska planota, ki si jo je treba obvezno ogledati. Planina ponuja nepozabne razglede na Kamniško-Savinjske Alpe, veliko urejenih peš poti ter pravljični pogled na planšarske koče, okoli katerih se mirno pasejo krave.

Velika Planina

Kdor se pa rajši zadržuje v nižinskih predelih, ga nestrpno vabijo prekrasne Alpske doline, kot so Logarska dolina, dolina Vrata, Krnica ... Tukaj si lahko ogledujete in občudujete visoke vršace brez skrbi, da vas bodo ožulili planinski čevlji.

Logarska dolina

Le uro vožnje od prestolnice Ljubljane vas pričakuje sinje Jadransko morje, kjer lahko doživite pravi mediteranski pridih v starih obmorskih mestih, kot so Piran, Izola in Koper. Nepozabno doživetje počitnic pa ponuja mondeni Portorož.

Piran

Jame so v Sloveniji vsekakor edinstvena zanimivost, ki so zaradi tega vredne ogleda. Pri jamah najbolj izstopa svetovno znana Postojnska jama, v kateri prebiva človeška ribica. V primeru, da vas ta navduši, si oglejte še Škocjanske jame, ki so zapisane v seznam svetovne dediščine UNESCO.

Postojnska jama

Vsak obiskovalec Slovenije mora obvezno doživeti in občutiti pravljični Bled, ki očara s cerkvico na otočku sredi jezera. Nad Blejskim jezerom se ponosno dviga še grad, od koder se ponuja čudovit razgled na Bled in okoliške vrhove.

Blejsko jezero

V Sloveniji se nahajajo tudi slikovite soteske, ki nas v poletnem času prijetno pohladijo. Če imate čas samo za obisk ene, potem vsekakor obiščite Sotesko Vintgar, ki se nahaja v bližini Bleda.

Soteska vintgar

Zaradi zelo razgibane površine ima Slovenija tudi veliko slapov, od manjših pa do večjih.

Slap Kozjak

Gorska cesta čez prelaz Vršič je posebno doživetje, kjer boste lahko občudovali lepe razglede na postajališčih ob poti in kasneje še na vrhu prelaza. Še malce večje doživetje pa nudi cesta na Mangartsko sedlo, ki nas pripelje na višino čez 2000 m. Pri vožnjah po obeh pa ne bodite presenečeni, če bo cesto prečila skupina ovac.

Cesta na Mangartsko sedlo

Ljubitelji rek morajo obvezno videti in poskusiti smaragdno reko Sočo. Soča je zelo čista reka, tako da jo lahko tudi pijemo, če nam je zmanjkalo vode iz plastenke.

Reka Soča

Slovenija ima ogromno gradov, od katerih so nekateri odprti za obiskovalce in urejeni kot muzeji, drugi pa se še komaj držijo skupaj. Eden od najbolj fascinantnih je Predjamski grad, ki je vzidan v steno in ponuja razne skrivne prehode ter jamo za samim gradom.

Predjamski grad

V Sloveniji je veliko botaničnih vrtov, pri čemer sta najlepša Arboretum Volčji potok in Mozirski gaj, kjer potrebujete vsaj pol dneva za ogled vseh zanimivosti. Vsekakor pa je vreden ogleda tudi park Tivoli v Ljubljani.

Arboretum Volčji potok

V zimskem času obratuje veliko smučišč, če seveda to dopuščajo vremenske razmere. Najbolj priljubljena smučišča so Kranjska Gora, Krvavec, Rogla in Mariborsko Pohorje.

Rogla

V poletnem času so poleg plaž na morju zelo obiskana tudi kopališča ob jezerih in rekah. Tja se je potrebno pripeljati v zgodnjih dopoldanskih urah, da boste dobili parkirišče za svojega jeklenega konjička.

Bled - Velika Zaka

Predvsem v vzhodnem območju države je veliko termalnih zdravilišč, ki obratujejo skozi leto in nudijo nepozabno sprostitev v bazenih, savnah, masažah … Wellness Orhidelia v Termah Olimia vas bo gotovo očaral.

Terme Olimia

Slovenija ima zelo veliko cerkev in samostanov.

Žička kartuzija

Ne pozabite pa tudi na stara mestna jedra (Ljubljana, Maribor, Škofja Loka, Kranj, Radovljica, Celje, obmorska mesta ...), ki vas vrnejo v čas, ko so se po ulicah bojevali vitezi, se sprehajali grofi.

Kranj

Drugo največje mesto v Sloveniji je Maribor, kjer domuje najstarejša vinska trta na svetu. Mesto pa ponuja še mnogo več kot le-to. Če boste v Mariboru v poletnem času, se vsekakor zapeljite z ladjico ali splavom po reki Dravi, obiščite park, muzej v gradu, ...

Maribor

Vzhodni del Slovenije je večinoma gričevnat in posejan z vinskimi trtami. Ko se jeseni listje obarva, je še posebej lepo popiti kozarec vina v družbi domačinov.

Jeruzalem

V jugovzhodnem delu Slovenije ob meji s Hrvaško teče reka Kolpa, ki nudi številne možnosti za kopanje, rafting in čolnarjenje. V poletnem času je reka zelo mirna, tako da je primerna skoraj za vsakogar. Na vsakih nekaj kilometrov se nahajajo manjši jezovi, ki so nastali zaradi mlinov, ki so bili nekdaj ob reki.

Reka Kolpa

Slovenija ponuja raznolike oblike namestitev, ki zadovoljijo prav vsako željo in okus. V vseh priljubljenih turističnih krajih se nahajajo hoteli različnih kategorij ter ponudniki apartmajev in sob.

Hotel Kempinski Palace Portorož

Ljubitelji kampov bodo prav tako našli čudovite in lepo urejene kraje, kot so kamp Šobec pri Bledu, kamp Zlatorog v Triglavskem narodnem parku, kampi ob reki Soči, ...

Kamp Šobec

Čeprav je Slovenija majhna država in bi marsikdo mislil, da si jo lahko ogleda v nekaj dneh, bo že za ogled zgoraj predlaganih krajev potreboval veliko več časa. Slovenija pa ponuja še vrsto drugih lepih krajev, ki zgoraj niso bili navedeni. Če je vas obisk vseeno omejen na krajši čas, potem si preberite Kaj obiskati v Sloveniji v enem dnevu? in Kaj obiskati v Sloveniji v treh dneh?.

Hoteli, apartmaji in sobe

Booking.com
Ljubljana
od 119 €
od 154 €
Maribor
od 75.65 €
od 89 €
Destinacija:
Datum prijave:
Datum odjave: