Gorenjska - Blejsko jezero
Gorenjska

Gorenjska

Gorenjska se nahaja na severozahodnem delu Slovenije. Pokrajina je izredno slikovita, saj jo prekrivajo jezera, gore, alpske doline, manjša in večja mesta, skrite vasice, gorske grape, slapovi in soteske.

Karavanke - Stol

Na območju Gorenjske se nahaja Triglavski narodni park, ki je edini narodni park v Sloveniji. Poimenovan je po najvišjem slovenskem vrhu Triglavu (2864 m). Osrednji kraji na tem območju in v okolici so Bled, Bohinj, Kranjska Gora, Bovec...

Julijske Alpe - Viševnik

Bled je eden najbolj obiskanih in najlepših krajev v Sloveniji. Znan je po Blejskem jezeru z otokom ter mogočnem Blejskem gradu. Na Blejskem otoku stoji baročna cerkev Marijinega vnebovzetja. Okoli jezera vodi okoli 6 km dolga sprehajalna pot. V bližini Bleda se nahajata kamp Šobec in soteska Vintgar. Iz Bleda vodi cesta na Pokljuko, ki je izhodišče za številne pohodniške izlete.

Bled

Bohinj se nahaja približno pol ure vožnje iz Bleda. Glavne turistične točke so Bohinjsko jezero, slap Savica, Mostnica, Voje, Vogel in vodni park Bohinj. V poletnem času so najbolj priljubljene aktivnosti kolesarjenje, vodne aktivnosti, jahanje, športno plezanje, polet z jadralnim padalom, pohodništvo in zipline. V zimskem času alpsko smučanje, tek na smučeh, sankanje, drsanje, jahanje, krpljanje, pohodništvo in drugo.

Bohinjsko jezero

Vogel je gorska razgledna točka, ki je lahko dosegljiva z žičnico iz Bohinja. Je izhodišče za pohode na bližnje vrhove. Iz Vogla se odpirajo slikoviti razgledi na Bohinjsko jezero. V zimskem času je Vogel priljubljeno smučišče, ki je zaradi nezahtevnosti primerno za družine.

Vogel

Kranjska Gora je gorsko klimatsko letovišče in znani zimsko-letni športni turistični center. Glavne turistične točke so Liznjekova domačija, jezero Jasna, Zelenci, prelaz Vršič, vrhovi v okolici (Vitranc, Ciprnik, Tromeja...). V zimskem času privablja številne smučarje in tekače, poleti pa pohodnike.

Kranjska Gora - Smučišče

Triglavski narodni park je poznan po lepih alpskih dolinah, ki so dolina Vrata, dolina Krma, dolina Kot, Krnica, Trenta, dolina Planica. Planica je svetovno znana po smučarskih skakalnicah, kjer vsako leto potekajo smučarski poleti. Tukaj je Nordijski center Planica, ki je sodoben skakalno-tekaški center.

Nordijski center Planica

Dolina Vrata se razteza od Mojstrane do vznožja Triglavske severne stene. Na začetku doline se nahaja Slovenski planinski muzej. Po dolini vodi nezahtevna pohodniška pot. Ob poti si lahko ogledamo slap Peričnik. Na koncu doline stoji Aljažev dom v Vratih, ki je izhodišče za planinske ture na Triglav, Škrlatico, Kriške pode, Stenar...

Aljažev dom v Vratih

Zelenci so talni izvir Save Dolinke. Iz smaragdno zelenega jezera vrejo iz plasti jezerske krede, ki daje vodi modrozeleno barvo, številni hladni in izredno čisti izviri. Prav zaradi barve je jezero z močvirjem dobilo ime Zelenci. Po leseni brvi se je možno sprehoditi do jezera in po močvirnati okolici.

Zelenci

Na območju Gorenjske so največja mesta Kranj, Škofja Loka, Tržič, Radovljica, Lesce, Jesenice in Kranjska Gora. Kranj ima staro mestno jedro, kjer se nahajajo mnoge kulturno-zgodovinske znamenitosti. Osrednje zanimivosti so še kanjon Kokre, Šmarjetna gora in sveti Jošt nad Kranjem. V bližini mesta so protokolarni objekt Brdo, Preddvor z jezerom in Jezersko.

Kranj

Škofja Loka se razprostira sredi Sorškega polja, ob sotočju Poljanske in Selške Sore. Kraj je znan po tem, da ima najbolje ohranjeno srednjeveško jedro v Sloveniji. Značilni srednjeveški videz starega mestnega jedra tvorita Spodnji in zgornji (Mestni) trg, nad katerima se dviguje Loški grad.

Škofjeloški grad

Radovljica ima lepo ohranjeno staro mestno jedro. Osrednji mestni trg obdajajo srednjeveške in renesančne meščanske hiše. Na koncu trga stojita župnijska cerkev in baročna graščina, v kateri sta Čebelarski muzej in Linhartova soba. V bližini Radovljice so Pusti grad, grad Podvin, Begunje na Gorenjskem, Lesce, Alpski letalski center Lesce.

Radovljica - Staro mestno jedro

Brezje so značilna gorenjska vasica pod Karavankami. Znana je po Baziliki Marije Pomagaj, ki privablja romarje iz cele Slovenije in mnoge tujce. Bazilika je bila leta 2000 razglašena za slovensko narodno svetišče. V lepo urejenem parku pred cerkvijo stojita velik križ in kip družine.

Brezje - Bazilika

Hoteli, apartmaji in sobe

Booking.com
Bohinj
od 199 €
Bled
od 155 €
Destinacija:
Datum prijave:
Datum odjave: