Podčetrtek, Kozje in Bistrica ob Sotli z okolico - Minoritski samostan (grad) Olimje
Koroško - savinjska

Podčetrtek, Kozje in Bistrica ob Sotli z okolico

Olimje
Olimje - Jelenov greben
Minoritski samostan (grad) Olimje

Interaktivni zemljevid z znamenitostmi

Podčetrtek, Kozje in Bistrica ob Sotli z okolico imajo mnoge naravne in kulturne znamenitosti, ki privabljajo številne domače in tuje obiskovalce. Med njimi najbolj izstopajo Olimje, Terme Olimia, Podsreda, grad Podsreda, grad Podčetrtek in Bistrica ob Sotli.
Olimje leži ob vznožju Kozjanskega hribovja. Prvič se omenja šele leta 1208, čeprav so bili zametki gradu - stolp zgrajeni že v začetku 11. stoletja. Olimje so znane po Minoritskem samostanu Olimje, Čokoladnici Olimje, Jelenovem grebenu in Koči pri čarovnici.
Minoritski samostan ima pestro zgodovinsko preteklost. Danes je v njem najstarejša lekarna v Evropi. Zelišča gojijo na vrtu zdravilnih zelišč, ki si ga lahko ogledajo tudi obiskovalci. V botaničnem vrtu uspeva kar okoli 200 primerkov zdravilnih zelišč.
Pri samostanu je baročna župnijska cerkev Marije Vnebovzete. Mogočen trinadstropen pozlačen oltar v črni barvi je eden največjih zlatih oltarjev v Sloveniji. V Čokoladnici Olimje izdelujejo ročno pripravljeno slovensko čokolado.
Jelenov greben se nahaja na manjšem hribu blizu samostana Olimje. Jelenov greben je domačija, kjer se ukvarjajo z gostinstvom in turizmom. Ob prihodu na domačijo najprej zagledamo jelene, ki se prosto pasejo po grebenu.
V okviru domačije sta gostom na voljo dva gostinska objekta, prenočišča in trgovina Zlata skrinjica. Možen je tudi najem piknik prostora in organizacija seminarjev. Njihova dodatna turistična ponudba vključuje letenje s toplozračnim balonom.
Koča pri čarovnici se nahaja približno kilometer nad samostanom Olimje. Leži sredi gozda in obiskovalci se lahko sprehodijo med različnimi zgodovinskimi in pravljičnimi junaki, kot so Rdeča kapica, Sneguljčica, Kekec, Bedanc in mnogi drugi liki.
Dobrodošlico vam bosta zaželela palček in čarovnica Čira-Čara. V deželi domišljije in pravljic boste srečali tudi druge čarovnice in družino Korenčkovih izpod Olimske gore. Obiskovalcem sta na voljo tudi učna ura geografije in učna ura zgodovine.
Terme Olimia nudijo mnogo možnosti za oddih in sprostitev. Namestitve so možne v hotelu Sotelia, hotelu Breza, aparthotelu Rosa, vasi Lipa, za tiste, ki ne marajo hotelskega vzdušja ali v kampu Natura, za ljubitelje pristnega stika z naravo.
Koristite lahko wellness center Termalija, kongresni center, center zdravja, termalni park Aqualuna ter restavracije in bare. V wellness centru Termalija vas pričaka več kot 2000 vodnih površin ter celovit svet izvirnih barvnih savn.
Podsreda je manjše razloženo naselje, ki spada v občino Kozje. Nastala je v okviru gradu Podsreda. Kot trg se omenja leta 1377. Na trške pravice in privilegije še danes spominja sramotilni steber ali pranger.
V Podsredi si lahko ogledate zanimivo cerkev sv. Janeza Krstnika, ki jo omenjajo že leta 1426, spomenik NOB, ki je bil odkrit leta 1962 in drugo. Ob spomeniku NOB je grobnica s posmrtnimi ostanki štirinajstih borcev Kozjanskega bataljona, ki so padli leta 1943.
Grad Podsreda se nahaja v Kozjanskem regijskem parku. Leži na severnem pobočju Orlice. Iz gradu je čudovit razgled na dolini Bistrice in Sotle, srednjeveški trg Podsreda ter Hrvaško Zagorje. Zgradili so ga v 12. stoletju.
Izmenjavali so se mnogi lastniki in mu pustili svoj pečat. Srednjeveško jedro gradu pa je skozi stoletja ostalo skoraj neokrnjeno. Sedanjo podobo je dobil predvsem v 19. stoletju. Z njegovo obnovo so začeli leta 1983. Uvršča se med najbolj pomembne stavbe romanske arhitekture.
Grad Podčetrtek se nahaja na vzpetini nad Podčetrtkom. Prvič se omenja šele v začetku 13. stoletja, čeprav je bil hrib pozidan že prej. V srednjem veku je bila posest v lasti savinjskega grofa Viljema, kasneje je prešla v Krško škofijo.
Kmetje so zavzeli posest v velikem kmečkem uporu leta 1515. V letu 1612 so grad kupili Tattenbachi, ki so bili njegovi gospodarji vse do obsodbe zarotnika Erazma Tattenbacha. Po letu 1945 je postal grad ljudska last ter bil postopoma popolnoma izropan.
Bistrica ob Sotli je manjše naselje, ki se je prvotno imenovalo Leskovec. Nahaja se pod pobočjem Svetih gor. Podobo vasi določa razširjeno križišče treh cest. Tukaj se nahajajo pomembnejše vaške hiše, ki so sedanjo podobo dobile sredi prejšnjega stoletja.
V naselju lahko vidite kulturni dom iz leta 1928, občinsko hišo oziroma Gabronovo hišo, spominsko ploščo o drugi svetovni vojni, Kmetijsko zadrugo Šmarje, gostišče Šempeter, okrepčevalnico in penzion Kramer in drugo.

Najlepši izleti

Podčetrtek, Kozje in Bistrica ob Sotli z okolico - Bistrica ob Sotli

Fotografija: 1301-0

Podčetrtek, Kozje in Bistrica ob Sotli z okolico - Grad Podsreda

Fotografija: 1320-0

Podčetrtek, Kozje in Bistrica ob Sotli z okolico - Grad Podsreda <br> Obrambni stolp gradu Podsreda

Fotografija: 1320-9

Grad Podsreda

Obrambni stolp gradu Podsreda
Podčetrtek, Kozje in Bistrica ob Sotli z okolico - Podsreda

Fotografija: 1325-0

Podčetrtek, Kozje in Bistrica ob Sotli z okolico - Podsreda <br> Pogled na Posredo z grada Podsreda

Fotografija: 1325-1

Podsreda

Pogled na Posredo z grada Podsreda
Podčetrtek, Kozje in Bistrica ob Sotli z okolico - Podsreda <br> Križev pot na Staro sveto goro

Fotografija: 1325-7

Podsreda

Križev pot na Staro sveto goro
Podčetrtek, Kozje in Bistrica ob Sotli z okolico - Podsreda <br> Spomenik NOB v Podsredi

Fotografija: 1325-8

Podsreda

Spomenik NOB v Podsredi
Podčetrtek, Kozje in Bistrica ob Sotli z okolico - Podsreda <br> Cerkev sv. Janeza Krstnika v Podsredi

Fotografija: 1325-11

Podsreda

Cerkev sv. Janeza Krstnika v Podsredi
Podčetrtek, Kozje in Bistrica ob Sotli z okolico - Podsreda <br> Sramotilni steber v Podsredi

Fotografija: 1325-16

Podsreda

Sramotilni steber v Podsredi
Podčetrtek, Kozje in Bistrica ob Sotli z okolico - Podsreda <br> S cvetjem okrašena vas Podsreda

Fotografija: 1325-20

Podsreda

S cvetjem okrašena vas Podsreda
Podčetrtek, Kozje in Bistrica ob Sotli z okolico - Terme Olimia <br> Welness center Termalija

Fotografija: 1327-0

Terme Olimia

Welness center Termalija
Podčetrtek, Kozje in Bistrica ob Sotli z okolico - Minoritski samostan (grad) Olimje <br> Samostan Olimje iz Jelenovega grebena

Fotografija: 1335-1

Minoritski samostan (...

Samostan Olimje iz Jelenovega grebena
Podčetrtek, Kozje in Bistrica ob Sotli z okolico - Samostan Olimje <br> Cerkev Marijinega Vnebovzetja

Fotografija: 1336-0

Podčetrtek, Kozje in Bistrica ob Sotli z okolico - Samostan Olimje <br> Stara lekarna

Fotografija: 1337-0

Samostan Olimje

Stara lekarna

Podčetrtek, Kozje in Bistrica ob Sotli z okolico - Olimje <br> Čokoladnica

Fotografija: 1339-0

Podčetrtek, Kozje in Bistrica ob Sotli z okolico - Olimje <br> Jelenov greben

Fotografija: 1340-0

Podčetrtek, Kozje in Bistrica ob Sotli z okolico - Olimje <br> Koča pri čarovnici

Fotografija: 1344-0

Podčetrtek, Kozje in Bistrica ob Sotli z okolico - Grad Podčetrtek

Fotografija: 1345-0

Hoteli, apartmaji in sobe

Booking.com
Podčetrtek
od 331 €
Podčetrtek
od 234 €
Rogaška Slatina
od 73 €
od 103 €
Destinacija:
Datum prijave:
Datum odjave: