Ljubljana - Stari trg 11a (Schweigerjeva hiša) - Stari trg 11a (Schweigerjeva hiša)
OsrednjeslovenskaLjubljana - Stari trg 11a (Schweigerjeva hiša)

Ljubljana - Stari trg 11a (Schweigerjeva hiša)

Interaktivni zemljevid z znamenitostmi

Stari trg se nahaja v samem starem mestnem delu Ljubljane. Je najstarejši trg v prestolnici in nadaljevanje Mestnega trga ter je tudi zaprt za promet. Tukaj so trgovine in prijetna gostišča, ki privabljajo številne domače in predvsem tuje obiskovalce.
Schweigerjeva hiša na Starem trgu 11 a si med hišami na tem območju zasluži največ pozornosti. Hiša z rokokojskim pročeljem sodi v vrh našega baroka. Je ena najlepših baročnih palač v mestu. Za Franca Karla Schweigerja pl. Lerchenfelda jo je v letih 1748-1749 prezidal Candido Zulliani. Na lastnikovo ime (Schweiger – molčečnež) spominja kamniti atlant, ki nosi balkon z železno ograjo in nas s prstom na ustih poziva k molčanju. Hiša je prava izjema v Ljubljani, saj je ohranila skoraj nedotaknjeno podobo. V drugem nadstropju so v privatnih stanovanjih še danes številni elementi poznobaročne stavbne dediščine in štukaturni okras. Schweigerjeva hiša je bila več desetletij v lasti slovenske pesnice Lily Novy (1885-1958). Nanjo spominja doprsni kip, ki se nahaja ob vhodu v hišo in je delo kiparja Luja Vodopivca. Poleg Schweigerjeve hiše izstopa tudi Stiški dvorec, ki je bil mestna rezidenca stiški opatov. Postavili so ga proti koncu 17. stoletja, od leta 1830 pa je bilo v hiši okrožno sodišče. Tukaj sta delovala pesnik France Prešeren in pisatelj Ivan Tavčar. Po propadu Avstro-Ogrske je zgradba služila različnim namenom, danes je sedež Akademije za glasbo. Sredi Starega trga stoji pred Stiškim dvorcem Herkulov vodnjak, ki je moderna interpretacija starejšega baročnega, podrtega konec 18. stoletja. Kip Herkula je kopija izvirnika, ki danes stoji v preddverju Mestne hiše.
Med hišama na Starem trgu 17 in 19 se v sicer sklenjeni stavbni liniji odpira strma in ozka pot Reber, nekdaj imenovana Steza norcev, in po njej se po slikovitih zavojih in stopnicah povzpnemo na grajsko planoto, kjer stoji znameniti Ljubljanski grad, simbol Ljubljane.

GoOpti - prevozi na letališča in letalske karte

GoOpti  - prevozi na letališča in letalske karte

info@goopti.com
01 320 4530
www.goopti.com

Spletno mesto GoOpti ponuja najbolj zanesljive prevoze na letališča v Italiji, Avstriji, Nemčiji, na Madžarskem, v Sloveniji in na Hrvaškem ter najugodnejše letalske karte.


Najbolj zanesljiv prevoz na letališče
Po nakupu letalske karte je navadno naša naslednja skrb, kako organizirati prevoz na letališče. GoOpti vam ponuja prevoz na letališča v Sloveniji, Italiji, na Hrvaškem, v Avstriji in Nemčiji. Prevoz na letališče lahko kupite prek spletne strani ali mobilne aplikacije in ga povsem prilagodite svojim potrebam, saj vam GoOpti ponuja številne prednosti:
Zanesljivost
GoOpti je specializiran v tem, da pri organizaciji in izvedbi prevozov na letališča zagotavlja največjo mero zanesljivosti. Operativni center 24 ur na dan in vse dni v letu budno nadzoruje stanje na cestah, poleg tega pa je GoOpti edini, ki ponuja garancijo paketa Popolna brezskrbnost. Če zaradi razmer na cesti zamudite let, vam GoOpti priskrbi novo letalsko vozovnico (ali nadomestni prevoz).
Udobje in fleksibilnost
GoOpti ponuja možnost pobiranja (in odlaganja) na domu oziroma na izbranem naslovu. GoOpti je zasnovan tako, da se prilagodi potrebam potnikov in jim omogoča, da izberejo želeni čas odhoda.
Ugodne cene
GoOpti je razvil inovativen sistem, ki prepoznava in napoveduje povpraševanje, hkrati pa optimizira prostor v vozilih in potek vožnje. To potnikom omogoča najugodnejšo ceno prevoza, če rezervirajo vsaj 2 meseca vnaprej ali so časovno fleksibilni. Pri GoOpti prevozih na letališča si velja zapomniti: prej ko rezervirate in bolj ko ste prilagodljivi, ceneje potujete.
Profesionalnost
GoOpti prevoze na letališča opravljajo profesionalni vozniki, usposobljeni za izpolnjevanje najvišjih standardov. S ponudbo skupinskih in zasebnih prevozov na letališča predstavlja GoOpti najbolj priročno in zanesljivo rešitev, zlasti za tiste, ki živijo v majhnih in srednje velikih mestih brez lokalnega letališča ali kjer lokalno letališče ne ponuja velike izbire letalskih povezav in nizkocenovnih letov.
Najugodnejše letalske karte
V sodelovanju s partnerskim podjetjem vam GoOpti ponuja tudi ugodne lete v kombinaciji z GoOpti prevozi ter edinstveno jamstvo, ki vam v primeru zamude povezovalnega leta zagotovi povračilo stroškov ali nadomestni prevoz. Preverite izbor najbolj vročih letalskih kart!


Pomembni na zemljevidu Slovenije

Video posnetki

Fotografije

Stari trg 11a (Schweigerjeva hiša) - Stari trg 11a (Schweigerjeva hiša)

Fotografija: 2015805-0

Stari trg 11a (Schweigerjeva hiša)
Stari trg 11a (Schweigerjeva hiša) - Schweigerjeva hiša

Fotografija: 2015805-1

Schweigerjeva hiša
Stari trg 11a (Schweigerjeva hiša) - Schweigerjeva hiša - Portal

Fotografija: 2015805-2

Schweigerjeva hiša - Portal
Stari trg 11a (Schweigerjeva hiša) - Stari trg 11a - Tree

Fotografija: 2015805-3

Stari trg 11a - Tree

Hoteli, apartmaji in sobe

Booking.com
Ljubljana
od 111.3 €
Ljubljana
od 75 €
Destinacija:
Datum prijave:
Datum odjave:

Podatki

Občina: LJUBLJANA (289518 prebivalcev)

Naselja v občini:

Ljubljana (280940 prebivalcev), Črna vas (990), Stanežiče (747), Srednje Gameljne (690), Spodnje Gameljne (598),

Zgornje Gameljne (533), Podmolnik (500), Medno (464), Sadinja vas (450), Mali Lipoglav (269), Podgrad (267), Besnica (233), Podlipoglav (206), Malo Trebeljevo (187), Volavlje (178), Javor (174), Dvor (172), Rašica (165), Prežganje (149), Zgornja Besnica (139), Češnjica (128), Vnajnarje (119), Veliko Trebeljevo (118), Gabrje pri Jančah (113), Mali Vrh pri Prežganju (107), Lipe (106), Pance (103), Šentpavel (100), Brezje pri Lipoglavu (84), Zagradišče (81), Tuji Grm (80), Repče (69), Ravno Brdo (60), Dolgo Brdo (60), Veliki Lipoglav (48), Selo pri Pancah (44), Toško Čelo (25), Janče (22)