Spomeniki, kipi
Ljubljana - Kip Lili Novy - Kip Lili Novy
OsrednjeslovenskaLjubljana - Kip Lili Novy

Ljubljana - Kip Lili Novy

Trenutno
partCloudy;;light
23
Jutri
prevCloudy;;light
11 24
15.07.2020
prevCloudy;;light
12 26

Interaktivni zemljevid z znamenitostmi

Ljubljana, glavno in največje mesto v Sloveniji, ima veliko zgodovinskih, kulturnih in naravnih znamenitosti. Osrednji del Ljubljane je pomembno zaznamoval svetovno znani arhitekt Jože Plečnik. Ob reki Ljubljanici je ustvaril tudi znamenito Tromostovje.
Stari trg v Ljubljani predstavlja najstarejše poseljeno območje srednjeveškega mesta. Nadaljuje se v Gornji trg, ki se vzpenja vse do vznožja Grajskega griča, kje stoji mogočni Ljubljanski grad. Oba trga zaznamuje tipično girlandasta oblika. Hiše na Gornjem trgu so na ulično stran večinoma baročne, v notranji strukturi pa srednjeveške. Mnoge so bile predelane v 17. in 18. stoletju in povezane s sosednjimi hišami. Na najbolj širokem predelu Starega trga stoji Herkulov vodnjak, ki je moderna različica starejšega baročnega. Pred njim stoji slikoviti Stiški dvorec. Do konca 18. stoletja je velik del Starega trga zavzemal jezuitski kolegij s cerkvijo svetega Jakoba. Ko je zgradba kolegija pogorela, je na njenem mestu nastal sedanji Levstikov trg. Gornji trg se je v bližini sedanjega predora pod grajskim hribom zaključil z mestnimi vrati, skozi katere se je nadaljevala cesta proti Dolenjski. Središčni del Gornjega trga zaznamuje baročna cerkev svetega Florijana, ki je bila sezidana po letu 1672. Doprsni kip Lili Novy stoji ob vhodu v hišo Stari trg 11 a. Stavba se nahaja v strnjenem nizu pozidave vzhodne strani Gornjega trga pod gričem. Je v 17. stoletju iz treh hiš združena, baročno zasnovana plemiška palača, ki ima izjemno kvalitetno rokokojsko pročelje, štukaturno opremo in stopnišče. Palača je bila preoblikovana v v letih 1748-1749 po načrtih arhitekta C. Zullianija.
Znamenito doprsje je delo kiparja Lujota Vodopivca iz leta 1985. V hiši je prebivala Lili Novy (1885-1958), slovenska in nemška pesnica ter prevajalka poezije. Velja za eno najboljših slovenskih pesnic.

GoOpti - prevozi na letališča in letalske karte

GoOpti  - prevozi na letališča in letalske karte

info@goopti.com
01 320 4530
www.goopti.com

Spletno mesto GoOpti ponuja najbolj zanesljive prevoze na letališča v Italiji, Avstriji, Nemčiji, na Madžarskem, v Sloveniji in na Hrvaškem ter najugodnejše letalske karte.


Najbolj zanesljiv prevoz na letališče
Po nakupu letalske karte je navadno naša naslednja skrb, kako organizirati prevoz na letališče. GoOpti vam ponuja prevoz na letališča v Sloveniji, Italiji, na Hrvaškem, v Avstriji in Nemčiji. Prevoz na letališče lahko kupite prek spletne strani ali mobilne aplikacije in ga povsem prilagodite svojim potrebam, saj vam GoOpti ponuja številne prednosti:
Zanesljivost
GoOpti je specializiran v tem, da pri organizaciji in izvedbi prevozov na letališča zagotavlja največjo mero zanesljivosti. Operativni center 24 ur na dan in vse dni v letu budno nadzoruje stanje na cestah, poleg tega pa je GoOpti edini, ki ponuja garancijo paketa Popolna brezskrbnost. Če zaradi razmer na cesti zamudite let, vam GoOpti priskrbi novo letalsko vozovnico (ali nadomestni prevoz).
Udobje in fleksibilnost
GoOpti ponuja možnost pobiranja (in odlaganja) na domu oziroma na izbranem naslovu. GoOpti je zasnovan tako, da se prilagodi potrebam potnikov in jim omogoča, da izberejo želeni čas odhoda.
Ugodne cene
GoOpti je razvil inovativen sistem, ki prepoznava in napoveduje povpraševanje, hkrati pa optimizira prostor v vozilih in potek vožnje. To potnikom omogoča najugodnejšo ceno prevoza, če rezervirajo vsaj 2 meseca vnaprej ali so časovno fleksibilni. Pri GoOpti prevozih na letališča si velja zapomniti: prej ko rezervirate in bolj ko ste prilagodljivi, ceneje potujete.
Profesionalnost
GoOpti prevoze na letališča opravljajo profesionalni vozniki, usposobljeni za izpolnjevanje najvišjih standardov. S ponudbo skupinskih in zasebnih prevozov na letališča predstavlja GoOpti najbolj priročno in zanesljivo rešitev, zlasti za tiste, ki živijo v majhnih in srednje velikih mestih brez lokalnega letališča ali kjer lokalno letališče ne ponuja velike izbire letalskih povezav in nizkocenovnih letov.
Najugodnejše letalske karte
V sodelovanju s partnerskim podjetjem vam GoOpti ponuja tudi ugodne lete v kombinaciji z GoOpti prevozi ter edinstveno jamstvo, ki vam v primeru zamude povezovalnega leta zagotovi povračilo stroškov ali nadomestni prevoz. Preverite izbor najbolj vročih letalskih kart!


Pomembni na zemljevidu Slovenije

Video posnetki

Fotografije

Kip Lili Novy - Stari trg 11a - Kip Lili Novy

Fotografija: 2015812-0

Stari trg 11a - Kip Lili Novy
Kip Lili Novy - Kip Lili Novy

Fotografija: 2015812-1

Kip Lili Novy
Kip Lili Novy - Pesnica Lili Novy (1885 - 1958)

Fotografija: 2015812-2

Pesnica Lili Novy (1885 - 1958)

Hoteli, apartmaji in sobe

Booking.com
Ljubljana
od 51 €
Destinacija:
Datum prijave:
Datum odjave:

Podatki

Občina: LJUBLJANA (289518 prebivalcev)

Naselja v občini:

Ljubljana (280940 prebivalcev), Črna vas (990), Stanežiče (747), Srednje Gameljne (690), Spodnje Gameljne (598),

Zgornje Gameljne (533), Podmolnik (500), Medno (464), Sadinja vas (450), Mali Lipoglav (269), Podgrad (267), Besnica (233), Podlipoglav (206), Malo Trebeljevo (187), Volavlje (178), Javor (174), Dvor (172), Rašica (165), Prežganje (149), Zgornja Besnica (139), Češnjica (128), Vnajnarje (119), Veliko Trebeljevo (118), Gabrje pri Jančah (113), Mali Vrh pri Prežganju (107), Lipe (106), Pance (103), Šentpavel (100), Brezje pri Lipoglavu (84), Zagradišče (81), Tuji Grm (80), Repče (69), Ravno Brdo (60), Dolgo Brdo (60), Veliki Lipoglav (48), Selo pri Pancah (44), Toško Čelo (25), Janče (22)