Ljubljana - Stari trg 3 (Pod velbom) - Stari trg 3 (Pod velbom)
OsrednjeslovenskaLjubljana - Stari trg 3 (Pod velbom)

Ljubljana - Stari trg 3 (Pod velbom)

Trenutno
;;light
16
Jutri
mostClear;;light
13 23
13.07.2020
prevCloudy;;light
11 23

Interaktivni zemljevid z znamenitostmi

Središče Starega trga je bilo verjetno v okolici cerkve sv. Jakoba, na razširjenem prostoru, kjer se stikajo Stari trg, Gornji trg in Levstikov trg. Ta del mesta v bil v srednjem veku v lasti stiškega in kostanjeviškega cistercijanskega reda.
Na najširšem delu Starega trga, kjer se od njega odcepi Gornji trg, stoji Herkulov vodnjak, ki je moderna interpretacija starejšega baročnega, podrtega konec 18. stoletja. Kip Herkula je kopija izvirnika, ki se danes nahaja v preddverju Mestne hiše. Pred nastankom baročnih palač je bila večina hiš ob Starem in Mestnem trgu sorodno oblikovanih. Prav v 17. in 18. stoletju pa so jih dali njihovi lastniki predelati, jim obrniti strešna slemena, pogosto pa so celo povezali svojo hišo s sosednjo, ki so jo kupili. Tako ima na primer bližnja Ursini-Blagajeva hiša na Starem trgu 21 kar devet osi, saj je bila sestavljena iz treh starejših zgradb. Med najbolj pomembnimi hišami v tem delu Starega trga je prav gotovo Stiški dvorec na Starem trgu 34, ki so ga kot mestno rezidenco opatov cistercijanskega samostana v Stični zgradili v letih 1628-1630. V kasnejšem času so ga večkrat predelali, pročelje je šele iz prve polovice 18. stoletja. Hiša Stari trg 3 (Pod velbom) ima še danes povsem prvotno stavbno zasnovo, saj praktično ni bila prezidana, fasada pa je s konca 18. stoletja. Je tridelna, središčno zasnovana meščanska hiša, prezidana iz dveh hiš po letu 1673, z izjemno kvalitetno sočasno baročno fasado in konzolnim pomolom. Hiša je znana kot rojstna hiša znanega slikarja Matija Jame (1872-1947). V vzdolžnem zidu zgradbe je ohranjeno obzidje, ki se je od mestnih vrat vzpenjalo po grajskem pobočju do stolpa piskačev, ki je od začetka 19. stoletja stal pod današnjim razglednim stolpom.
Začetek Starega trga, kjer je bilo zemljišče zelo ozko in slabo, je bil pozidan sorazmerno pozno z dvema javnima objektoma, mestno kruharno in javnim kopališčem. Na predelu Mestnega trga se nahajajo prijetna gostišča in trgovine, ki privabljajo številne domače in predvsem tuje obiskovalce.

GoOpti - prevozi na letališča in letalske karte

GoOpti  - prevozi na letališča in letalske karte

info@goopti.com
01 320 4530
www.goopti.com

Spletno mesto GoOpti ponuja najbolj zanesljive prevoze na letališča v Italiji, Avstriji, Nemčiji, na Madžarskem, v Sloveniji in na Hrvaškem ter najugodnejše letalske karte.


Najbolj zanesljiv prevoz na letališče
Po nakupu letalske karte je navadno naša naslednja skrb, kako organizirati prevoz na letališče. GoOpti vam ponuja prevoz na letališča v Sloveniji, Italiji, na Hrvaškem, v Avstriji in Nemčiji. Prevoz na letališče lahko kupite prek spletne strani ali mobilne aplikacije in ga povsem prilagodite svojim potrebam, saj vam GoOpti ponuja številne prednosti:
Zanesljivost
GoOpti je specializiran v tem, da pri organizaciji in izvedbi prevozov na letališča zagotavlja največjo mero zanesljivosti. Operativni center 24 ur na dan in vse dni v letu budno nadzoruje stanje na cestah, poleg tega pa je GoOpti edini, ki ponuja garancijo paketa Popolna brezskrbnost. Če zaradi razmer na cesti zamudite let, vam GoOpti priskrbi novo letalsko vozovnico (ali nadomestni prevoz).
Udobje in fleksibilnost
GoOpti ponuja možnost pobiranja (in odlaganja) na domu oziroma na izbranem naslovu. GoOpti je zasnovan tako, da se prilagodi potrebam potnikov in jim omogoča, da izberejo želeni čas odhoda.
Ugodne cene
GoOpti je razvil inovativen sistem, ki prepoznava in napoveduje povpraševanje, hkrati pa optimizira prostor v vozilih in potek vožnje. To potnikom omogoča najugodnejšo ceno prevoza, če rezervirajo vsaj 2 meseca vnaprej ali so časovno fleksibilni. Pri GoOpti prevozih na letališča si velja zapomniti: prej ko rezervirate in bolj ko ste prilagodljivi, ceneje potujete.
Profesionalnost
GoOpti prevoze na letališča opravljajo profesionalni vozniki, usposobljeni za izpolnjevanje najvišjih standardov. S ponudbo skupinskih in zasebnih prevozov na letališča predstavlja GoOpti najbolj priročno in zanesljivo rešitev, zlasti za tiste, ki živijo v majhnih in srednje velikih mestih brez lokalnega letališča ali kjer lokalno letališče ne ponuja velike izbire letalskih povezav in nizkocenovnih letov.
Najugodnejše letalske karte
V sodelovanju s partnerskim podjetjem vam GoOpti ponuja tudi ugodne lete v kombinaciji z GoOpti prevozi ter edinstveno jamstvo, ki vam v primeru zamude povezovalnega leta zagotovi povračilo stroškov ali nadomestni prevoz. Preverite izbor najbolj vročih letalskih kart!


Pomembni na zemljevidu Slovenije

Video posnetki

Fotografije

Stari trg 3 (Pod velbom) - Stari trg 3 (Pod velbom)

Fotografija: 2015810-0

Stari trg 3 (Pod velbom)
Stari trg 3 (Pod velbom) - Stari trg 3 - Portal

Fotografija: 2015810-1

Stari trg 3 - Portal
Stari trg 3 (Pod velbom) - Stari trg 3 - Čajna hiša Pod velbom

Fotografija: 2015810-2

Stari trg 3 - Čajna hiša Pod velbom
Stari trg 3 (Pod velbom) - Pod velbom - Tu je bil rojen 4. januarja 1872 Matija Jama (slovenski slikar)

Fotografija: 2015810-3

Pod velbom - Tu je bil rojen 4. januarja 1872 Matija Jama (slovenski s...

Hoteli, apartmaji in sobe

Booking.com
Ljubljana
od 177.4 €
Ljubljana
od 69 €
od 79 €
Destinacija:
Datum prijave:
Datum odjave:

Podatki

Občina: LJUBLJANA (289518 prebivalcev)

Naselja v občini:

Ljubljana (280940 prebivalcev), Črna vas (990), Stanežiče (747), Srednje Gameljne (690), Spodnje Gameljne (598),

Zgornje Gameljne (533), Podmolnik (500), Medno (464), Sadinja vas (450), Mali Lipoglav (269), Podgrad (267), Besnica (233), Podlipoglav (206), Malo Trebeljevo (187), Volavlje (178), Javor (174), Dvor (172), Rašica (165), Prežganje (149), Zgornja Besnica (139), Češnjica (128), Vnajnarje (119), Veliko Trebeljevo (118), Gabrje pri Jančah (113), Mali Vrh pri Prežganju (107), Lipe (106), Pance (103), Šentpavel (100), Brezje pri Lipoglavu (84), Zagradišče (81), Tuji Grm (80), Repče (69), Dolgo Brdo (60), Ravno Brdo (60), Veliki Lipoglav (48), Selo pri Pancah (44), Toško Čelo (25), Janče (22)