Spomeniki, kipi, znamenja
Ljubljana - Herkulov vodnjak - Herkulov vodnjak
OsrednjeslovenskaLjubljana - Herkulov vodnjak

Ljubljana - Herkulov vodnjak 

Trenutno
prevCloudy;;light
7
Jutri
prevCloudy;;light
-3 7
30.01.2022
partCloudy;;light
-2 10

Interaktivni zemljevid z znamenitostmi

Ljubljana je prestolnica in največje mesto Slovenije. Znana je po mnogih kulturno-zgodovinskih in naravnih znamenitostih, kot so mogočni Ljubljanski grad, Zmajski most, Prešernov trg s kipom Franceta Prešerna, Tromostovje, mestna hiša, glavna tržnica in park Tivoli.
Mesto se je razvilo kot tridelni trg. Prav najlepši in živahni trgi stojijo okoli treh mestnih jeder. Na desnem bregu reke Ljubljanice, tako prehajajo eden v drugega, da jih je kar težko ločiti med seboj. Najstarejši Stari trg je danes le ulica, ob kateri stojijo predvsem hiše iz baročne dobe. Pred Stiškim dvorcem in na najširšem delu Starega trga, kjer se od njega odcepi Gornji trg, stoji znameniti Herkulov vodnjak. Na tem območju je že stal večji baročni vodnjak, ki pa je bil zaradi ukinjenega vodovoda z Golovca podrt konec 18. stoletja. Sedaj se nahaja na arkadnem hodniku mestne hiše oziroma Magistrata. V začetku 90. let 20. stoletja so se odločili, da bodo naredili interpretacijo starega baročnega vodnjaka na podlagi originalnega kipa. Načrt so naredili arhitekti pod vodstvom Marka Mušiča, na podlagi konservatorskih raziskav ljubljanskega zavoda, ki jih je vodil Gojko Zupan. Kipe in korito sta izklesala kamnosek Boris Udovič in kipar Julijan Renko. Za model so uporabili Valvasorjeve vedute, Robbov vodnjak ter originalni kip Herkula, ki ubija hidro ali leva in delfinov pod njim. Za razliko od izvirnika so na spominsko ploščo vrezali verze slovenskega pesnika in prevajalca, Janeza Menarta. Slavnostno odkritje Herkulovega vodnjaka je bilo na predvečer osamosvojitve Slovenije leta 1991.
V kasnejšem času so odstranili klopi, ki so se nahajale okoli dostopnega stopnišča. Stiški dvorec, pred katerim stoji vodnjak, je bil nekdaj rezidenca opatov cistercijanskega samostana v Stični. Stari trg je priljubljeno območje, kjer se nahajajo manjše trgovine in prijetna gostišča.

GoOpti - prevozi na letališča in letalske karte

GoOpti  - prevozi na letališča in letalske karte

info@goopti.com
01 320 4530
www.goopti.com

Spletno mesto GoOpti ponuja najbolj zanesljive prevoze na letališča v Italiji, Avstriji, Nemčiji, na Madžarskem, v Sloveniji in na Hrvaškem ter najugodnejše letalske karte.


Najbolj zanesljiv prevoz na letališče
Po nakupu letalske karte je navadno naša naslednja skrb, kako organizirati prevoz na letališče. GoOpti vam ponuja prevoz na letališča v Sloveniji, Italiji, na Hrvaškem, v Avstriji in Nemčiji. Prevoz na letališče lahko kupite prek spletne strani ali mobilne aplikacije in ga povsem prilagodite svojim potrebam, saj vam GoOpti ponuja številne prednosti:
Zanesljivost
GoOpti je specializiran v tem, da pri organizaciji in izvedbi prevozov na letališča zagotavlja največjo mero zanesljivosti. Operativni center 24 ur na dan in vse dni v letu budno nadzoruje stanje na cestah, poleg tega pa je GoOpti edini, ki ponuja garancijo paketa Popolna brezskrbnost. Če zaradi razmer na cesti zamudite let, vam GoOpti priskrbi novo letalsko vozovnico (ali nadomestni prevoz).
Udobje in fleksibilnost
GoOpti ponuja možnost pobiranja (in odlaganja) na domu oziroma na izbranem naslovu. GoOpti je zasnovan tako, da se prilagodi potrebam potnikov in jim omogoča, da izberejo želeni čas odhoda.
Ugodne cene
GoOpti je razvil inovativen sistem, ki prepoznava in napoveduje povpraševanje, hkrati pa optimizira prostor v vozilih in potek vožnje. To potnikom omogoča najugodnejšo ceno prevoza, če rezervirajo vsaj 2 meseca vnaprej ali so časovno fleksibilni. Pri GoOpti prevozih na letališča si velja zapomniti: prej ko rezervirate in bolj ko ste prilagodljivi, ceneje potujete.
Profesionalnost
GoOpti prevoze na letališča opravljajo profesionalni vozniki, usposobljeni za izpolnjevanje najvišjih standardov. S ponudbo skupinskih in zasebnih prevozov na letališča predstavlja GoOpti najbolj priročno in zanesljivo rešitev, zlasti za tiste, ki živijo v majhnih in srednje velikih mestih brez lokalnega letališča ali kjer lokalno letališče ne ponuja velike izbire letalskih povezav in nizkocenovnih letov.
Najugodnejše letalske karte
V sodelovanju s partnerskim podjetjem vam GoOpti ponuja tudi ugodne lete v kombinaciji z GoOpti prevozi ter edinstveno jamstvo, ki vam v primeru zamude povezovalnega leta zagotovi povračilo stroškov ali nadomestni prevoz. Preverite izbor najbolj vročih letalskih kart!


Pomembni na zemljevidu Slovenije

Video posnetki

Fotografije

Herkulov vodnjak - Herkulov vodnjak na stičišču Starega, Gornjega in Levstikovega trga

Fotografija: 2015801-0

Herkulov vodnjak na stičišču Starega, Gornjega in Levstikovega trga
Herkulov vodnjak - Herkulov vodnjak

Fotografija: 2015801-1

Herkulov vodnjak
Herkulov vodnjak - Herkul

Fotografija: 2015801-2

Herkul
Herkulov vodnjak - Herkulov vodnjak na Starem trgu

Fotografija: 2015801-3

Herkulov vodnjak na Starem trgu
Herkulov vodnjak - Herkulov vodnjak

Fotografija: 2015801-4

Herkulov vodnjak
Herkulov vodnjak - Herkulov vodnjak in Stiški dvorec v ozadju

Fotografija: 2015801-5

Herkulov vodnjak in Stiški dvorec v ozadju
Herkulov vodnjak - Herkul na Starem trgu

Fotografija: 2015801-6

Herkul na Starem trgu
Herkulov vodnjak - Herkulov vodnjak v Ljubljani

Fotografija: 2015801-7

Herkulov vodnjak v Ljubljani

Hoteli, apartmaji in sobe

Booking.com
Ljubljana
od 87 €
od 103 €
Ljubljana
od 430.95 €
od 464.1 €
Ljubljana
od 70 €
Ljubljana
od 54 €
Destinacija:
Datum prijave:
Datum odjave:

Podatki

Občina: LJUBLJANA (289518 prebivalcev)

Naselja v občini:

Ljubljana (280940 prebivalcev), Črna vas (990), Stanežiče (747), Srednje Gameljne (690), Spodnje Gameljne (598),

Zgornje Gameljne (533), Podmolnik (500), Medno (464), Sadinja vas (450), Mali Lipoglav (269), Podgrad (267), Besnica (233), Podlipoglav (206), Malo Trebeljevo (187), Volavlje (178), Javor (174), Dvor (172), Rašica (165), Prežganje (149), Zgornja Besnica (139), Češnjica (128), Vnajnarje (119), Veliko Trebeljevo (118), Gabrje pri Jančah (113), Mali Vrh pri Prežganju (107), Lipe (106), Pance (103), Šentpavel (100), Brezje pri Lipoglavu (84), Zagradišče (81), Tuji Grm (80), Repče (69), Dolgo Brdo (60), Ravno Brdo (60), Veliki Lipoglav (48), Selo pri Pancah (44), Toško Čelo (25), Janče (22)