Ljubljana - Stari trg 4 - Stari trg 4
OsrednjeslovenskaLjubljana - Stari trg 4

Ljubljana - Stari trg 4

Trenutno
mostClear;;light
24
Jutri
clear;;light
13 28
06.07.2020
partCloudy;;light
16 30

Interaktivni zemljevid z znamenitostmi

Ljubljana je slikovita prestolnica in največje mesto Slovenije, ki je poznana po mnogih kulturno-zgodovinskih in naravnih znamenitostih. Med njimi najbolj izstopajo Prešernov trg s Prešernovim spomenikom, Tromostovje, mogočni Ljubljanski grad, park Tivoli in Zmajski most.
Mesto se je razvilo kot tridelni trg. Prav najbolj živahni in najlepši trgi se nahajajo okoli teh treh mestnih jeder. Na čudovitem desnem bregu reke Ljubljanice, ob vznožju Grajskega griča, tako prehajajo eden v drugega, da jih je kar težko ločiti med seboj. Najstarejši ljubljanski Stari trg je danes le ulica, ob kateri stojijo predvsem hiše iz baročnega obdobja. Nekdaj je bila tu ob vodnjaku lipa, pod njo pa plesne zabave. Zgodba o plesalki Urški je pustila neizbrisno sled v slovenski literaturi. Najprej jo je zapisal polihistor Valvasor (1641-1693), kasneje pa pesnik France Prešeren v svoji baladi o podvodnem možu, ki je z zapeljivo, ampak ošabno Urško zaplesal v reko Ljubljanico. Del Starega trga je bil tudi sedanji Gornji trg, po katerem je vse do druge polovice 20. stoletja potekal živahen promet proti jugu. Hiša Stari trg 4 je bila mestna kruharna, pozneje pa še mestna tehtnica in skladišče. Leta 1636 je bila hiša prezidana, v drugi polovici 18. stoletja pa je dobila novo poznobaročno fasado. V hiši se je rodil Janez Vajkard Valvasor, slovenski zgodovinar in pisec knjige Slava vojvodine Kranjske. Na to opozarja tudi spominska plošča, ki je vidna med okni v prvem nadstropju. Med znamenitostmi izstopajo tudi Stiški dvorec, ki je bil mestna rezidenca stiških opatov, Schweigerjeva hiša, kjer je živela slovenska pesnica Lily Novy ter Herkulov vodnjak, izvirnik se nahaja v preddverju Mestne hiše.
Nasproti hiše Stari trg 4 stoji gostinski lokal Valvas'or, ki je namenjen ljubiteljem slastne hrane in ambienta starega mestnega jedra. V ponudbi imajo dnevno ponudbo, degustacijske menije, menije in vinsko karto s slovenskimi vini.

GoOpti - prevozi na letališča in letalske karte

GoOpti  - prevozi na letališča in letalske karte

info@goopti.com
01 320 4530
www.goopti.com

Spletno mesto GoOpti ponuja najbolj zanesljive prevoze na letališča v Italiji, Avstriji, Nemčiji, na Madžarskem, v Sloveniji in na Hrvaškem ter najugodnejše letalske karte.


Najbolj zanesljiv prevoz na letališče
Po nakupu letalske karte je navadno naša naslednja skrb, kako organizirati prevoz na letališče. GoOpti vam ponuja prevoz na letališča v Sloveniji, Italiji, na Hrvaškem, v Avstriji in Nemčiji. Prevoz na letališče lahko kupite prek spletne strani ali mobilne aplikacije in ga povsem prilagodite svojim potrebam, saj vam GoOpti ponuja številne prednosti:
Zanesljivost
GoOpti je specializiran v tem, da pri organizaciji in izvedbi prevozov na letališča zagotavlja največjo mero zanesljivosti. Operativni center 24 ur na dan in vse dni v letu budno nadzoruje stanje na cestah, poleg tega pa je GoOpti edini, ki ponuja garancijo paketa Popolna brezskrbnost. Če zaradi razmer na cesti zamudite let, vam GoOpti priskrbi novo letalsko vozovnico (ali nadomestni prevoz).
Udobje in fleksibilnost
GoOpti ponuja možnost pobiranja (in odlaganja) na domu oziroma na izbranem naslovu. GoOpti je zasnovan tako, da se prilagodi potrebam potnikov in jim omogoča, da izberejo želeni čas odhoda.
Ugodne cene
GoOpti je razvil inovativen sistem, ki prepoznava in napoveduje povpraševanje, hkrati pa optimizira prostor v vozilih in potek vožnje. To potnikom omogoča najugodnejšo ceno prevoza, če rezervirajo vsaj 2 meseca vnaprej ali so časovno fleksibilni. Pri GoOpti prevozih na letališča si velja zapomniti: prej ko rezervirate in bolj ko ste prilagodljivi, ceneje potujete.
Profesionalnost
GoOpti prevoze na letališča opravljajo profesionalni vozniki, usposobljeni za izpolnjevanje najvišjih standardov. S ponudbo skupinskih in zasebnih prevozov na letališča predstavlja GoOpti najbolj priročno in zanesljivo rešitev, zlasti za tiste, ki živijo v majhnih in srednje velikih mestih brez lokalnega letališča ali kjer lokalno letališče ne ponuja velike izbire letalskih povezav in nizkocenovnih letov.
Najugodnejše letalske karte
V sodelovanju s partnerskim podjetjem vam GoOpti ponuja tudi ugodne lete v kombinaciji z GoOpti prevozi ter edinstveno jamstvo, ki vam v primeru zamude povezovalnega leta zagotovi povračilo stroškov ali nadomestni prevoz. Preverite izbor najbolj vročih letalskih kart!


Pomembni na zemljevidu Slovenije

Video posnetki

Fotografije

Stari trg 4 - Ljubljana - Stari trg 4

Fotografija: 2015809-0

Ljubljana - Stari trg 4
Stari trg 4 - Stari trg 4 - Nekdanja mestna kruharna

Fotografija: 2015809-1

Stari trg 4 - Nekdanja mestna kruharna
Stari trg 4 - Stari trg 4

Fotografija: 2015809-2

Stari trg 4
Stari trg 4 - Hiša - Stari trg 4

Fotografija: 2015809-3

Hiša - Stari trg 4
Stari trg 4 - Spominska plošča - Tu je bil rojen Janez Vajkard Valvasor

Fotografija: 2015809-4

Spominska plošča - Tu je bil rojen Janez Vajkard Valvasor

Podatki

Občina: LJUBLJANA (289518 prebivalcev)

Naselja v občini:

Ljubljana (280940 prebivalcev), Črna vas (990), Stanežiče (747), Srednje Gameljne (690), Spodnje Gameljne (598),

Zgornje Gameljne (533), Podmolnik (500), Medno (464), Sadinja vas (450), Mali Lipoglav (269), Podgrad (267), Besnica (233), Podlipoglav (206), Malo Trebeljevo (187), Volavlje (178), Javor (174), Dvor (172), Rašica (165), Prežganje (149), Zgornja Besnica (139), Češnjica (128), Vnajnarje (119), Veliko Trebeljevo (118), Gabrje pri Jančah (113), Mali Vrh pri Prežganju (107), Lipe (106), Pance (103), Šentpavel (100), Brezje pri Lipoglavu (84), Zagradišče (81), Tuji Grm (80), Repče (69), Ravno Brdo (60), Dolgo Brdo (60), Veliki Lipoglav (48), Selo pri Pancah (44), Toško Čelo (25), Janče (22)