Ljubljana - Stari trg 9 (Erbergova hiša) - Stari trg 9 (Erbergova hiša)
OsrednjeslovenskaLjubljana - Stari trg 9 (Erbergova hiša)

Ljubljana - Stari trg 9 (Erbergova hiša)

Danes
clear;;light
13 28
Jutri
partCloudy;;light
14 31
11.07.2020
prevCloudy;SHRA;light
16 30

Interaktivni zemljevid z znamenitostmi

Stari trg se nahaja v starem mestnem jedru Ljubljane. Kot že pove njegovo ime, je najstarejši trg v Ljubljani. Središče Starega trga je bilo verjetno okoli cerkve sv. Jakoba, na razširjenem območju, kjer se stikajo Stari trg, Gornji trg in Levstikov trg.
Na severu Stari trg povezuje z ulico Pod trančo in Mestnim trgom, na jugu pa z Gornjim in Levstikovim trgom. Razprostira se vzporedno z reko Ljubljanico in Gallusovim nabrežjem pod slikovimi vznožjem Grajskega griča. Proti južnemu delu vodi ulica Reber, ki se je včasih imenovala Pot norcev, na Ljubljanski grad. Ta del mesta je bil v srednjem veku v posesti stiškega in kostanjeviškega cistercijanskega reda. Na najbolj širokem delu Starega trga, kjer se od njega odcepi Gornji trg, stoji Herkulov vodnjak, ki je moderna interpretacija starejšega baročnega, podrtega konec 18. stoletja. Kip Herkula je kopija izvirnika, ki se danes nahaja v preddverju Mestne hiše. Med hišami na Starem trgu zasluži največ pozornosti Schweigerjeva hiša na Starem trgu 11a, ki je ena najlepših baročnih palač v mestu z bogato kamnoseško in štukaturno dekoracijo pročelja. Za Franca Karla Schweigerja pl. Lerchenfelda jo je v letih 1748-1749 prezidal Candido Zulliani. Nad portalom je figura Molčalca, nemško Schweigerja, ki ga najdemo tudi v grbu lastnika v segmentnem čelu na vrhu pročelja. Poleg Schweigerjeve hiše so med pomembnimi zgradbami tudi Črnomaljski dvorec na Starem trgu 2, Valvasorjeva hiša na Starem trgu 4, Erbergova hiša in Stiški dvorec na Starem trgu 34, danes Akademija za glasbo. Stiški dvorec so kot mestno rezidenco opatov cistercijanskega samostana v Stični zgradili v letih 1628-1630. Kasneje so ga večkrat predelali, pročelje je šele iz prve polovice 18. stoletja.
Erbergova hiša na Starem trgu 9 stoji v strnjenem nizu pozidave vzhodne strani trga pod grajskim gričem. Baročno zasnovana plemiška palača je bila prezidana iz dveh hiš v sredini 18. stoletja. Hišo odlikuje poleg lepe baročne fasade še čudovito baročno triramno stopnišče, ki je delo stavbnega mojstra Candida Zullianija.

GoOpti - prevozi na letališča in letalske karte

GoOpti  - prevozi na letališča in letalske karte

info@goopti.com
01 320 4530
www.goopti.com

Spletno mesto GoOpti ponuja najbolj zanesljive prevoze na letališča v Italiji, Avstriji, Nemčiji, na Madžarskem, v Sloveniji in na Hrvaškem ter najugodnejše letalske karte.


Najbolj zanesljiv prevoz na letališče
Po nakupu letalske karte je navadno naša naslednja skrb, kako organizirati prevoz na letališče. GoOpti vam ponuja prevoz na letališča v Sloveniji, Italiji, na Hrvaškem, v Avstriji in Nemčiji. Prevoz na letališče lahko kupite prek spletne strani ali mobilne aplikacije in ga povsem prilagodite svojim potrebam, saj vam GoOpti ponuja številne prednosti:
Zanesljivost
GoOpti je specializiran v tem, da pri organizaciji in izvedbi prevozov na letališča zagotavlja največjo mero zanesljivosti. Operativni center 24 ur na dan in vse dni v letu budno nadzoruje stanje na cestah, poleg tega pa je GoOpti edini, ki ponuja garancijo paketa Popolna brezskrbnost. Če zaradi razmer na cesti zamudite let, vam GoOpti priskrbi novo letalsko vozovnico (ali nadomestni prevoz).
Udobje in fleksibilnost
GoOpti ponuja možnost pobiranja (in odlaganja) na domu oziroma na izbranem naslovu. GoOpti je zasnovan tako, da se prilagodi potrebam potnikov in jim omogoča, da izberejo želeni čas odhoda.
Ugodne cene
GoOpti je razvil inovativen sistem, ki prepoznava in napoveduje povpraševanje, hkrati pa optimizira prostor v vozilih in potek vožnje. To potnikom omogoča najugodnejšo ceno prevoza, če rezervirajo vsaj 2 meseca vnaprej ali so časovno fleksibilni. Pri GoOpti prevozih na letališča si velja zapomniti: prej ko rezervirate in bolj ko ste prilagodljivi, ceneje potujete.
Profesionalnost
GoOpti prevoze na letališča opravljajo profesionalni vozniki, usposobljeni za izpolnjevanje najvišjih standardov. S ponudbo skupinskih in zasebnih prevozov na letališča predstavlja GoOpti najbolj priročno in zanesljivo rešitev, zlasti za tiste, ki živijo v majhnih in srednje velikih mestih brez lokalnega letališča ali kjer lokalno letališče ne ponuja velike izbire letalskih povezav in nizkocenovnih letov.
Najugodnejše letalske karte
V sodelovanju s partnerskim podjetjem vam GoOpti ponuja tudi ugodne lete v kombinaciji z GoOpti prevozi ter edinstveno jamstvo, ki vam v primeru zamude povezovalnega leta zagotovi povračilo stroškov ali nadomestni prevoz. Preverite izbor najbolj vročih letalskih kart!


Pomembni na zemljevidu Slovenije

Video posnetki

Fotografije

Stari trg 9 (Erbergova hiša) - Stari trg 9 (Erbergova hiša)

Fotografija: 2015806-0

Stari trg 9 (Erbergova hiša)
Stari trg 9 (Erbergova hiša) - Stari trg 9 - Marley and Me

Fotografija: 2015806-1

Stari trg 9 - Marley and Me
Stari trg 9 (Erbergova hiša) - Julija in Marley and Me - Mize

Fotografija: 2015806-2

Julija in Marley and Me - Mize

Hoteli, apartmaji in sobe

Booking.com
Ljubljana
od 80 €
Ljubljana
od 123 €
od 132 €
Destinacija:
Datum prijave:
Datum odjave:

Podatki

Občina: LJUBLJANA (289518 prebivalcev)

Naselja v občini:

Ljubljana (280940 prebivalcev), Črna vas (990), Stanežiče (747), Srednje Gameljne (690), Spodnje Gameljne (598),

Zgornje Gameljne (533), Podmolnik (500), Medno (464), Sadinja vas (450), Mali Lipoglav (269), Podgrad (267), Besnica (233), Podlipoglav (206), Malo Trebeljevo (187), Volavlje (178), Javor (174), Dvor (172), Rašica (165), Prežganje (149), Zgornja Besnica (139), Češnjica (128), Vnajnarje (119), Veliko Trebeljevo (118), Gabrje pri Jančah (113), Mali Vrh pri Prežganju (107), Lipe (106), Pance (103), Šentpavel (100), Brezje pri Lipoglavu (84), Zagradišče (81), Tuji Grm (80), Repče (69), Ravno Brdo (60), Dolgo Brdo (60), Veliki Lipoglav (48), Selo pri Pancah (44), Toško Čelo (25), Janče (22)