Bazilike, cerkve, kapele
Vremščica - Cerkev sv. Urbana - Cerkev sv. Urbana
Obalno - notranjskaVremščica - Cerkev sv. Urbana

Vremščica - Cerkev sv. Urbana

Vremščica - Cerkev sv. Urbana
Vremščica - Cerkev sv. Urbana
Trenutno
partCloudy;;
25
Jutri
prevCloudy;SHRA;
13 20
29.05.2024
partCloudy;;
14 22

Interaktivni zemljevid z znamenitostmi

Vremšcica je slikovito pogorje, ki se razteza med obmocjem Pivke, Divace in Senožec. Z 1027 metri nadmorske višine predstavlja najvišjo vzpetino na obrobju Krasa. Najvišji vrh Vremšcice je Velika Vremšcica.
Razgled z vrha sega v jasnih dneh, ko zapiha burja in se ozracje zbistri, vse do zasneženih vrhov Julijskih Alp, Dolomitov, prek Nanosa do Kamniško Savinjskih Alp ter prek Snežnika, Javornikov in Slavnika vse do modrine Jadranskega morja. Na Vremšcico se je možno povzpeti po eni od oznacenih nezahtevnih planinskih poti, ki vodijo nanjo iz Vremske doline, od Škocjanskih jam ali iz Senožec. Izhodišca so Senožece, Volce, Gabrce, Lošcica, Gornje Ležece, Podgora, Famlje in Matavun. Cas hoje se giblje od najmanj uro in petnajst minut pa do najvec dve uri. Pri kamnitem stebru na vrhu se nahaja skrinjica z vpisno knjigo, kovinski žig pa je vgrajen na steber. Severna pobocja Vremšcice so vecinoma porasla z gostim bukovim gozdom, južna pa so vecinoma travnata.
Domacini pravijo Vremšcici, dolgemu gorskemu slemenu, na kratko tudi Gora. Za prebivalce Vremske doline je imela velik pomen v preteklosti zaradi gozda, sena in paše. Nekdaj so prostrani travniki dajali pašo mnogim tropom ovac. Blizu vrha Vremšcice stoji cerkvica sv. Urbana, ki je poznan kot zavetnik pastirjev. Cerkvica ima zvonik na preslico, ob njej pa so postavljene kamnite klopi. Na južnem pobocju pogorja, ki ga precka južna železnica, so se blizu železniške postaje v Gornjih Ležecah ohranili vodni bazeni ali tajhi. Ob tajhih je bil ob železniški progi speljan vodovod, ki je potekal cez kraško planoto vse do Nabrežine v Italiji, služil pa je za preskrbo prebivalstva in za oskrbo parnih lokomotiv. V okviru gostinske ponudbe se v naselju Vremski Britof nahaja Okrepcevalnica Vremšcica, ki sprejme do 60 gostov.
Obiskovalcem postrežejo z domacim ovcjim mlekom in razlicnimi vrstami skute in sira. Po predhodnem dogovoru je možen prikaz procesa sirarstva ali voden ogled kmetije. V okolici je možno tudi kolesarjenje ali hoja v neokrnjeni naravi.

Fotografije

Cerkev sv. Urbana - Pot do cerkve sv. Urbana s smeri Vremščice

Fotografija: 2989-0

Pot do cerkve sv. Urbana s smeri Vremščice
Cerkev sv. Urbana - Cerkev sv. Urbana s spodnje strani

Fotografija: 2989-1

Cerkev sv. Urbana s spodnje strani
Cerkev sv. Urbana - Cerkev s strani

Fotografija: 2989-2

Cerkev s strani
Cerkev sv. Urbana - Kamnite klopi ob cerkvi

Fotografija: 2989-3

Kamnite klopi ob cerkvi
Cerkev sv. Urbana - Cerkev sv. Urbana

Fotografija: 2989-4

Cerkev sv. Urbana
Cerkev sv. Urbana - Pročelje

Fotografija: 2989-5

Pročelje
Cerkev sv. Urbana - Zvonik na preslico

Fotografija: 2989-6

Zvonik na preslico
Cerkev sv. Urbana - Besedilo in podobe na cerkvi

Fotografija: 2989-7

Besedilo in podobe na cerkvi
Cerkev sv. Urbana - Razpelo

Fotografija: 2989-8

Razpelo
Cerkev sv. Urbana - Pot v smeri Volče, Čepno ...

Fotografija: 2989-9

Pot v smeri Volče, Čepno ...

Hoteli, apartmaji in sobe

Booking.com
Vremski Britof
Suhorje
Vremski Britof
od 91 €
Destinacija:
Datum prijave:
Datum odjave:

Podatki

Občina: DIVAČA (4085 prebivalcev)

Naselja v občini:

Divača (1615 prebivalcev), Senožeče (587), Dolnje Ležeče (232), Dolenja vas (159), Famlje (141),

Kačiče - Pared (128), Dolnje Vreme (117), Škoflje (105), Gornje Vreme (100), Barka (98), Laže (93), Senadole (74), Dane pri Divači (69), Naklo (59), Zavrhek (54), Matavun (52), Vremski Britof (49), Potoče (46), Gabrče (40), Gornje Ležeče (37), Vareje (33), Misliče (30), Goriče pri Famljah (27), Brežec pri Divači (24), Otošče (22), Podgrad pri Vremah (21), Vatovlje (19), Gradišče pri Divači (17), Kozjane (16), Betanja (15), Škocjan (6)