Muzeji, galerije, razstave
Blejski grad - Muzej - Muzej
GorenjskaBlejski grad - Muzej

Blejski grad - Muzej

Trenutno
;;light
1
Jutri
overcast;RA;light
3 5
03.12.2021
partCloudy;;light
2 6

Interaktivni zemljevid z znamenitostmi

Muzej se nahaja v baročnem delu grajske stavbe. Popelje vas skozi zgodovino Bleda od prvih naseljencev naprej. Lahko vidite opremo gradu, ki vam prikaže bivalno kulturo v različnih obdobjih. Največji ponos muzeja je sponka v obliki pava, ki je ženski nakit iz 6 st.n.št. in so jo izkopali na Pristavi pod Blejskim gradom. Pava imenujejo tudi rajska ptica, ker krasi rajski vrt in zato simbolizira vir bogastva in življenja. V muzejskem delu Blejskega gradu imajo stalno na ogled razstavo Narodnega muzeja Slovenije. Zgodovina Blejskega kota je predstavljena v osmih sklopih, ki so jih poimenovali voda – nastanek in oblikovanje pokrajine, pokrajina – naravno okolje in človek, ogenj – človek preoblikuje pokrajino, ujeti v krogu časa, prostor in njegovi ljudje, beseda – družba v preobrazbi, homo viator / potujoči srednji vek in Bled – mondeno letovišče. Življenje ljudi je bilo takrat tesno povezano z naravnim okoljem in spremenljivi letnimi časi. Briksenški škofje so bili dolga stoletja lastniki gradu in gorenjske posesti. Prvi turisti – romarji in drugi obiskovalci so na blejski otok prišli že v srednjem veku. Privlačila jih je idilična podoba otoka s cerkvico, grad na strmi skali, jezero in zdravilni vrelci na vzhodni jezerski obali. Največji slovenski pesnik France Prešeren je Bled primerjal s podobo raja. V drugi polovici 19. stoletja je Bled postal slaven kot termalno zdravilišče. Zasluge za njegovo slavo je imel Švicar Arnold Rikli. Njegova zdravilna metoda je temeljila na dietni prehrani, bivanju v naravi ter na svetlobi zračnih, vodnih in sončnih kopelih. Začeli so graditi vile, hotele, prenavljati gostilne in posvečati vse večjo skrb ureditvi kraja. Ob koncu 19. stoletja so se na Bledu zbirali gostje iz evropskih držav in odvijalo se je pestro kulturno in družabno življenje. V drugi polovici 20. stoletja se je Bled uveljavil kot kongresno, kulturno in športno središče, ko so zgradili in posodobili turistične zmogljivosti.

GoOpti - prevozi na letališča in letalske karte

GoOpti  - prevozi na letališča in letalske karte

info@goopti.com
01 320 4530
www.goopti.com

Spletno mesto GoOpti ponuja najbolj zanesljive prevoze na letališča v Italiji, Avstriji, Nemčiji, na Madžarskem, v Sloveniji in na Hrvaškem ter najugodnejše letalske karte.


Najbolj zanesljiv prevoz na letališče
Po nakupu letalske karte je navadno naša naslednja skrb, kako organizirati prevoz na letališče. GoOpti vam ponuja prevoz na letališča v Sloveniji, Italiji, na Hrvaškem, v Avstriji in Nemčiji. Prevoz na letališče lahko kupite prek spletne strani ali mobilne aplikacije in ga povsem prilagodite svojim potrebam, saj vam GoOpti ponuja številne prednosti:
Zanesljivost
GoOpti je specializiran v tem, da pri organizaciji in izvedbi prevozov na letališča zagotavlja največjo mero zanesljivosti. Operativni center 24 ur na dan in vse dni v letu budno nadzoruje stanje na cestah, poleg tega pa je GoOpti edini, ki ponuja garancijo paketa Popolna brezskrbnost. Če zaradi razmer na cesti zamudite let, vam GoOpti priskrbi novo letalsko vozovnico (ali nadomestni prevoz).
Udobje in fleksibilnost
GoOpti ponuja možnost pobiranja (in odlaganja) na domu oziroma na izbranem naslovu. GoOpti je zasnovan tako, da se prilagodi potrebam potnikov in jim omogoča, da izberejo želeni čas odhoda.
Ugodne cene
GoOpti je razvil inovativen sistem, ki prepoznava in napoveduje povpraševanje, hkrati pa optimizira prostor v vozilih in potek vožnje. To potnikom omogoča najugodnejšo ceno prevoza, če rezervirajo vsaj 2 meseca vnaprej ali so časovno fleksibilni. Pri GoOpti prevozih na letališča si velja zapomniti: prej ko rezervirate in bolj ko ste prilagodljivi, ceneje potujete.
Profesionalnost
GoOpti prevoze na letališča opravljajo profesionalni vozniki, usposobljeni za izpolnjevanje najvišjih standardov. S ponudbo skupinskih in zasebnih prevozov na letališča predstavlja GoOpti najbolj priročno in zanesljivo rešitev, zlasti za tiste, ki živijo v majhnih in srednje velikih mestih brez lokalnega letališča ali kjer lokalno letališče ne ponuja velike izbire letalskih povezav in nizkocenovnih letov.
Najugodnejše letalske karte
V sodelovanju s partnerskim podjetjem vam GoOpti ponuja tudi ugodne lete v kombinaciji z GoOpti prevozi ter edinstveno jamstvo, ki vam v primeru zamude povezovalnega leta zagotovi povračilo stroškov ali nadomestni prevoz. Preverite izbor najbolj vročih letalskih kart!


Pomembni na zemljevidu Slovenije

Video posnetki

Fotografije

Muzej - Muzej

Fotografija: 180-0

Muzej
Muzej - Vhod v muzej

Fotografija: 180-1

Vhod v muzej
Muzej - Pogled na muzejsko stavbo s spodnjega grajskega dvorišča

Fotografija: 180-2

Pogled na muzejsko stavbo s spodnjega grajskega dvorišča
Muzej - Grb ob vhodu v muzej

Fotografija: 180-3

Grb ob vhodu v muzej
Muzej - Vzidan nagrobnik ob vhodu v muzej

Fotografija: 180-4

Vzidan nagrobnik ob vhodu v muzej
Muzej - Izhod iz muzeja

Fotografija: 180-5

Izhod iz muzeja
Muzej - Železni meč ...

Fotografija: 180-6

Železni meč ...
Muzej - Doba odkritij, vrči ...

Fotografija: 180-7

Doba odkritij, vrči ...
Muzej - Krog življenja

Fotografija: 180-8

Krog življenja
Muzej - Zgornje nadstopje v muzeju

Fotografija: 180-9

Zgornje nadstopje v muzeju
Muzej - Viteški oklep, helebarde ...

Fotografija: 180-10

Viteški oklep, helebarde ...
Muzej - Konec dobe škofov

Fotografija: 180-11

Konec dobe škofov
Muzej - Pogled na blejsko jezero z otokom skozi okno v muzeju

Fotografija: 180-12

Pogled na blejsko jezero z otokom skozi okno v muzeju
Muzej - Kad

Fotografija: 180-13

Kad
Muzej - Arheološko najdišče Pristava

Fotografija: 180-14

Arheološko najdišče Pristava
Muzej - Nakit staroselskih romanov

Fotografija: 180-15

Nakit staroselskih romanov
Muzej - Okrasna zaponka v podobi pava s Pristave na Bledu iz 6. stoletja

Fotografija: 180-16

Okrasna zaponka v podobi pava s Pristave na Bledu iz 6. stoletja
Muzej - Staroselka z Bleda in Vzhodna Gotinja na desni

Fotografija: 180-17

Staroselka z Bleda in Vzhodna Gotinja na desni
Muzej - Slovanska družina, Langobardski vojščak ...

Fotografija: 180-18

Slovanska družina, Langobardski vojščak ...
Muzej - Slovanska družina

Fotografija: 180-19

Slovanska družina

Hoteli, apartmaji in sobe

Booking.com
Destinacija:
Datum prijave:
Datum odjave:

Informacije, izleti, ...

Podatki

Občina: BLED (7873 prebivalcev)

Naselja v občini:

Bled (4944 prebivalcev), Zasip (1024), Ribno (607), Bohinjska Bela (547), Koritno (232),

Selo pri Bledu (216), Bodešče (168), Obrne (68), Kupljenik (50), Slamniki (17)