Jurčičeva domačija - Čebelnjak - Čebelnjak
OsrednjeslovenskaJurčičeva domačija - Čebelnjak

Jurčičeva domačija - Čebelnjak

Trenutno
mostClear;;light
12
Jutri
prevCloudy;RA;light
2 10
27.10.2021
partCloudy;;light
3 14

Interaktivni zemljevid z znamenitostmi

Jurčičeva domačija na Muljavi je etnografski muzej na prostem, ki obiskovalcu prikazuje zgodbe o vsakdanjem težkem življenju kmečkega prebivalstva in modrosti življenja v sobivanju z naravo. Muzej predstavlja pomemben kulturni spomenik.
Jurčičevo rojstno hišo je zgradil pisateljev ded in vse do sedaj ni bila predelana. Talni načrt je značilen za osrednjo kmečko hišo iz obdobja 19. stoletja. Objekt sestavlja pet opremljenih prostorov, ki so veža s črno kuhinjo in ognjiščem, »kamra«, »hiša«, na drugi strani veže klet in »štiblc«. Na severnem delu pa je podaljšan za hlev, nad katerim je bil nekdaj lesen skedenj. Sedaj je tukaj predstavljeno pisateljevo delo in življenje. Jurčičevo domačijo so obogatili z dodatnimi objekti: kaščo, sušilnico za lan in čebelnjakom. Ob gozdu se nahaja lesena bajta – Krjavljeva koča. Čebelnjak s kopijami poslikanih panjskih končnic stoji v sadovnjaku. Čebelnjak predstavlja gospodarsko stavbo, ki je namenjena hrambi čebeljih panjev pod eno streho. Večinoma gre za lesene zgradbe, saj les omogoča čebelam najbolj primerne bivalne razmere. Najbolj značilen čebelji pridelek je med, ki je bil dolgo edino sladilo. Panjska končnica je ime, ki se uporablja za poslikano leseno desko, ki zapira čebelji panj kranjič. Ta ljudska umetnost, ki je značilna za Slovenijo, se je razvila na Gorenjskem in slovenskem Koroškem, od tam pa se je razširila po celotni Sloveniji. Panjske končnice so lahko poslikane s sakralno – nabožno vsebino, religiozno vsebino, svetopisemskimi zgodbami, bitkami in zgodovinskimi prizori, živalmi, posvetnimi vsebinami iz vsakdana in drugim. Najstarejše panjske končnice izvirajo iz sredine 18. stoletja, slikanje motivov pa se večinoma zaključi po koncu prve svetovne vojne, ko so panje kranjiče zamenjali sodobnejši panji. Slike, ki so jih slikali večinoma samouki in preprosti slikarji imajo v veliki meri figuralne motive.
Znanih je okoli 600 različnih motivov, od katerih jih je skoraj polovica nabožnih. V okoli 150 letih je tako nastalo okoli 50.000 panjskih končnic, ki so jih čebelarji nameščali na panje, da bi jih ločili od drugih panjev. Marija spada med najbolj pogosto upodobljene svetniške osebnosti.

Ali želite, da se vaša namestitev, gostilna, lokal, storitev ... predstavi na tem mestu po ceni 300€ za celo leto?

Prostor je samo za enega ponudnika!

Vaša predstavitev se bo pojavila na Jurčičeva domačija - Čebelnjak in tudi na vseh krajih/izletih, ki spadajo v okviru Ivančna Gorica z okolico in to samo za 300€ na leto.

Kaj vse dobite za to ceno:
1. Večjo prepoznavnost (Poročila o obisku)
2. Povečano možnost, da nekdo najame, kupi, rezervira vašo storitev/produkt
3. Možnost za višjo pozicijo v iskalnikih (Google) zaradi povezave na vašo spletno stran

info@kraji.eu


Pomembni na zemljevidu Slovenije

Fotografije

Čebelnjak - Čebelnjak

Fotografija: 2217-0

Čebelnjak
Čebelnjak - Jurčičeva domačija - Čebelnjak

Fotografija: 2217-1

Jurčičeva domačija - Čebelnjak
Čebelnjak - Panjske končnice

Fotografija: 2217-2

Panjske končnice
Čebelnjak - Panjska končnica - Babji mlin

Fotografija: 2217-3

Panjska končnica - Babji mlin
Čebelnjak - Panjske končnice - Medved s panjem

Fotografija: 2217-4

Panjske končnice - Medved s panjem
Čebelnjak - Panjska končnica

Fotografija: 2217-5

Panjska končnica
Čebelnjak - Čebelnjak od zadaj

Fotografija: 2217-6

Čebelnjak od zadaj

Hoteli, apartmaji in sobe

Booking.com
Ivančna Gorica
od 61.69 €
od 80.46 €
Višnja Gora
od 54 €
Ivančna Gorica
Ivančna Gorica
od 60 €
od 90 €
Destinacija:
Datum prijave:
Datum odjave: