Jurčičeva domačija - Kozolec - Kozolec
OsrednjeslovenskaJurčičeva domačija - Kozolec

Jurčičeva domačija - Kozolec

Danes
mostClear;;
4 16
Jutri
mostClear;;light
4 17
20.10.2021
partCloudy;RA;mod
6 19

Interaktivni zemljevid z znamenitostmi

Muljava je gručasto naselje, ki spada v Občino Ivančna Gorica. Slikovita dolenjska vasica se razprostira na prehodu Dolenjskega podolja v Suho krajino. Območje Muljave je bilo naseljeno že v rimskem obdobju.
Skozi te kraje je nekdaj vodila rimska cesta, ki se razteza od Ivančne Gorice skozi Žužemberk in Dvor pri Črnomlju. Kasneje je po isti trasi potekala cesarska trgovska pot. Muljava je najbolj znana po Jurčičevi domačiji, ki je etnografski muzej na prostem. Tukaj je pisatelj in časnikar Josip Jurčič (1844 - 1881) preživel svoja mladostna leta. Jurčičevo rojstno hišo je leta 1826 postavil pisateljev ded in vse do danes ni bila predelana. Hišo sestavlja veža s črno kuhinjo in ognjiščem, »kamra«, »hiša«, na drugi strani veže klet in »štiblc«. Zidan hlev v kletnih prostorih in lesen skedenj nad njim sta bila prizidana v kasnejšem času. Leta 1921 so na dvorišču postavili gospodarsko poslopje s svinjakom, hlevom, skednjem in listnikom – še prej pa kozolec – toplar, ki stoji ob robu vrta. Kozolec je lesen, s strani odprt objekt za sušenje trave in žita, značilen za slovensko podeželje in arhitekturo. Kozolci se delijo na enojne in dvojne (toplar) kozolce. So edinstvena slovenska etnografska posebnost povezana s spravilom sena in drugih kmetijskih pridelkov. Stari hlev v prizidanem predelu hiše se je spremenil v klet, skedenj pa v kaščo. V kašči so kasneje razstavili številna gradiva, ki pričajo o delu in življenju pisatelja. H kompleksu so dodali še kaščo, čebelnjak, pod in Krjavljevo bajto, ki prikazujejo način življenja v 19. stoletju.
Jurčičeva domačija je prostor mnogih kulturnih prireditev, etnografskih in likovnih razstav ter cilj tradicionalnega pohoda po Jurčičevi poti, ki poteka vsako leto v mesecu marcu. Za domačijo se nahaja naravni amfiteater, kjer domača gledališka skupina oživlja Jurčičeve like.

Ali želite, da se vaša namestitev, gostilna, lokal, storitev ... predstavi na tem mestu po ceni 300€ za celo leto?

Prostor je samo za enega ponudnika!

Vaša predstavitev se bo pojavila na Jurčičeva domačija - Kozolec in tudi na vseh krajih/izletih, ki spadajo v okviru Ivančna Gorica z okolico in to samo za 300€ na leto.

Kaj vse dobite za to ceno:
1. Večjo prepoznavnost (Poročila o obisku)
2. Povečano možnost, da nekdo najame, kupi, rezervira vašo storitev/produkt
3. Možnost za višjo pozicijo v iskalnikih (Google) zaradi povezave na vašo spletno stran

info@kraji.eu


Pomembni na zemljevidu Slovenije

Fotografije

Kozolec - Kozolec

Fotografija: 2220-0

Kozolec
Kozolec - Jurčičeva domačija - Kozolec

Fotografija: 2220-1

Jurčičeva domačija - Kozolec
Kozolec - Stara kočija

Fotografija: 2220-2

Stara kočija
Kozolec - Stari plugi

Fotografija: 2220-3

Stari plugi

Hoteli, apartmaji in sobe

Booking.com
Ivančna Gorica
od 61.69 €
od 80.46 €
Višnja Gora
od 54 €
Ivančna Gorica
Ivančna Gorica
od 60 €
od 90 €
Destinacija:
Datum prijave:
Datum odjave: