Spomeniki, kipi, znamenja
Jurčičeva domačija - Kip Josip Jurčič - Kip Josip Jurčič
OsrednjeslovenskaJurčičeva domačija - Kip Josip Jurčič

Jurčičeva domačija - Kip Josip Jurčič

Trenutno
clear;;
25
Jutri
mostClear;;
11 25
30.09.2023
partCloudy;;
11 24

Interaktivni zemljevid z znamenitostmi

Dolenjska vasica Muljava se nahaja na prehodu Dolenjskega podolja v Suho krajino. Naselje je najbolj znano po gotski cerkvi Marije vnebovzete z zlatim baročnim oltarjem in freskami Janeza Ljubljanskega ter po Jurčičevi domačiji.
Rojstna hiša pisatelja in časnikarja Josipa Jurčiča (1844 - 1881) se uvršča med značilne kmečke zgradbe 19. stoletja. V njej so osrednja veža s črno kuhinjo, in ognjiščem, »kamra«, »hiša«, na drugi strani veže klet in »štiblc«. Urejen je spominski muzej, ki zajema zbirko dokumentov o pisateljevem delu in življenju. Pred Jurčičevo domačijo so čebelnjak, Jurčičevo doprsje in kamnita miza. Za hišo stojita Krjavljeva koča, ki je značilno bivališče najbolj siromašnih vaščanov in prenesena kašča z narodopisno zbirko. Kip Josipa Jurčiča stoji na višjem betonskem podstavku. Pisateljevo otroštvo je bilo polno zgodb o vaškem življenju, ki jih je leta 1863 zapisal v zbirki Spomini na deda. Ko je bil star 17 let, je objavil svojo prvo pripovedko Pripovedka o beli kači. V letu 1864 je bila izdana zgodovinska povest Jurij Kozjak, povest Domen in črtica Jesenska noč med slovenskimi polharji. Dramsko delo Tugomer velja za prvo slovensko tragedijo. Leta 1866 je Jurčič napisal prvi slovenski roman Deseti brat. S svojimi deli je določil pot slovenskemu pripovedništvu. Njegova najbolj znana dela so Tihotapec, Sosedov sin, Kloštrski žolnir, Hči mestnega sodnika, Grad Rojinje, Veronika Deseniška, Cvet in sad, Kozlovska sodba na Višnji Gori in druga.
Za Jurčičevo domačijo se razprostira naravni amfiteater, kjer vsako leto v juniju in juliju domača gledališka skupina oživi znamenite pisateljeve like. Domačija je priljubljena točka za mnoge obiskovalce, tako za posameznike kot tudi za organizirane skupine.

Ali želite, da se vaša namestitev, gostilna, lokal, storitev ... predstavi na tem mestu po ceni 300€ za celo leto?

Prostor je samo za enega ponudnika!

Vaša predstavitev se bo pojavila na Jurčičeva domačija - Kip Josip Jurčič in tudi na vseh krajih/izletih, ki spadajo v okviru Ivančna Gorica z okolico in to samo za 300€ na leto.

Kaj vse dobite za to ceno:
1. Večjo prepoznavnost (Poročila o obisku)
2. Povečano možnost, da nekdo najame, kupi, rezervira vašo storitev/produkt
3. Možnost za višjo pozicijo v iskalnikih (Google) zaradi povezave na vašo spletno stran

info@kraji.eu


Pomembni na zemljevidu Slovenije

Fotografije

Kip Josip Jurčič - Jurčičeva domačija - Kip Josip Jurčič

Fotografija: 2219-0

Jurčičeva domačija - Kip Josip Jurčič
Kip Josip Jurčič - Kip Josip Jurčič

Fotografija: 2219-1

Kip Josip Jurčič
Kip Josip Jurčič - Kip Josipa Jurčiča v Muljavi

Fotografija: 2219-2

Kip Josipa Jurčiča v Muljavi

Hoteli, apartmaji in sobe

Booking.com
Destinacija:
Datum prijave:
Datum odjave: