Ljubljana - Mestni trg 18 (Obrezova hiša) - Mestni trg 18 (Obrezova hiša)
OsrednjeslovenskaLjubljana - Mestni trg 18 (Obrezova hiša)

Ljubljana - Mestni trg 18 (Obrezova hiša)

Danes
clear;;light
13 28
Jutri
partCloudy;;light
16 30
07.07.2020
mostClear;;light
12 22

Interaktivni zemljevid z znamenitostmi

Glavno mesto Slovenije, Ljubljana, je slikovito in zanimivo mesto, ki skozi celo leto privablja mnoge domače in predvsem tuje obiskovalce. Poznana je po številnih lepotah, med katerimi so najbolj znamenite Ljubljanski grad, Tromostovje, Prešernov trg in Mestna hiša.
Mestni trg s škofijskim dvorcem, stolnico, z Rotovžem in Robbovim vodnjakom v sredini, velja za enega najlepših baročnih ambientov v Srednji Evropi. Kot razširjeno ulico so ga začeli oblikovati že v srednjem veku. V 15. stoletju je bil že bolj ali manj obzidan in na njem je že stala Mestna hiša, prednica sedanje. Parcele ob trgu so bile dolge in ozke, zgradbe so bile praviloma s tremi okni obrnjene na ulico. V 16. in 17. stoletju so bile zgrajene prve patricijske in plemiške hiše, ki so zavzele po dve ali tri parcele skupaj in porušile dotlej izrazito enoten zazidalni sistem. Baročna prenova ob koncu 17. in zlasti v 18. stoletju ni spremenila urbanistične zasnove trga, pač pa je zapustila sledove predvsem v njegovi arhitekturi. Ulična fasada je bila povišana za eno nadstropje, zgradbe so dobile nova baročna pročelja. Sezidane so bile nove reprezentativne baročne palače in cerkvene zgradbe, med najbolj pomembnimi Mestna hiša, stolnica in škofijski dvorec. Mestni trg odlikuje še vrsta atraktivnih hiš, med njimi Liechtenbergova hiša s pročeljem iz leta 1540, ki je okrašeno z reliefi kiparja Kittla ter s stopniščem iz sredine 18. stoletja, Hamanova hiša, v kateri je sedaj Mestna galerija, Skobernetova hiša z baročno fasado, Obrezova hiša na Mestnem trgu 18 in Rakovčeva hiša, ter najvišja Souvanova hiša, ki ima empirsko fasado.
Obrezova hiša spada med najlepše plemiške palače. V slogu dunajskega baroka jo je v sredini 18. stoletja prezidal arhitekt Matija Persky. Tudi sosednja Rakovčeva hiša je v zasnovi delo istega arhitekta, medtem ko je fasada klasicistična. Obe hiši se odlikujeta tudi z lepima zračnima baročnima stopniščema.

GoOpti - prevozi na letališča in letalske karte

GoOpti  - prevozi na letališča in letalske karte

info@goopti.com
01 320 4530
www.goopti.com

Spletno mesto GoOpti ponuja najbolj zanesljive prevoze na letališča v Italiji, Avstriji, Nemčiji, na Madžarskem, v Sloveniji in na Hrvaškem ter najugodnejše letalske karte.


Najbolj zanesljiv prevoz na letališče
Po nakupu letalske karte je navadno naša naslednja skrb, kako organizirati prevoz na letališče. GoOpti vam ponuja prevoz na letališča v Sloveniji, Italiji, na Hrvaškem, v Avstriji in Nemčiji. Prevoz na letališče lahko kupite prek spletne strani ali mobilne aplikacije in ga povsem prilagodite svojim potrebam, saj vam GoOpti ponuja številne prednosti:
Zanesljivost
GoOpti je specializiran v tem, da pri organizaciji in izvedbi prevozov na letališča zagotavlja največjo mero zanesljivosti. Operativni center 24 ur na dan in vse dni v letu budno nadzoruje stanje na cestah, poleg tega pa je GoOpti edini, ki ponuja garancijo paketa Popolna brezskrbnost. Če zaradi razmer na cesti zamudite let, vam GoOpti priskrbi novo letalsko vozovnico (ali nadomestni prevoz).
Udobje in fleksibilnost
GoOpti ponuja možnost pobiranja (in odlaganja) na domu oziroma na izbranem naslovu. GoOpti je zasnovan tako, da se prilagodi potrebam potnikov in jim omogoča, da izberejo želeni čas odhoda.
Ugodne cene
GoOpti je razvil inovativen sistem, ki prepoznava in napoveduje povpraševanje, hkrati pa optimizira prostor v vozilih in potek vožnje. To potnikom omogoča najugodnejšo ceno prevoza, če rezervirajo vsaj 2 meseca vnaprej ali so časovno fleksibilni. Pri GoOpti prevozih na letališča si velja zapomniti: prej ko rezervirate in bolj ko ste prilagodljivi, ceneje potujete.
Profesionalnost
GoOpti prevoze na letališča opravljajo profesionalni vozniki, usposobljeni za izpolnjevanje najvišjih standardov. S ponudbo skupinskih in zasebnih prevozov na letališča predstavlja GoOpti najbolj priročno in zanesljivo rešitev, zlasti za tiste, ki živijo v majhnih in srednje velikih mestih brez lokalnega letališča ali kjer lokalno letališče ne ponuja velike izbire letalskih povezav in nizkocenovnih letov.
Najugodnejše letalske karte
V sodelovanju s partnerskim podjetjem vam GoOpti ponuja tudi ugodne lete v kombinaciji z GoOpti prevozi ter edinstveno jamstvo, ki vam v primeru zamude povezovalnega leta zagotovi povračilo stroškov ali nadomestni prevoz. Preverite izbor najbolj vročih letalskih kart!


Pomembni na zemljevidu Slovenije

Video posnetki

Fotografije

Mestni trg 18 (Obrezova hiša) - Mestni trg 18 (Obrezova hiša)

Fotografija: 2015963-0

Mestni trg 18 (Obrezova hiša)
Mestni trg 18 (Obrezova hiša) - Obrezova hiša

Fotografija: 2015963-1

Obrezova hiša
Mestni trg 18 (Obrezova hiša) - Mestni trg 18

Fotografija: 2015963-2

Mestni trg 18

Hoteli, apartmaji in sobe

Booking.com
Destinacija:
Datum prijave:
Datum odjave:

Podatki

Občina: LJUBLJANA (289518 prebivalcev)

Naselja v občini:

Ljubljana (280940 prebivalcev), Črna vas (990), Stanežiče (747), Srednje Gameljne (690), Spodnje Gameljne (598),

Zgornje Gameljne (533), Podmolnik (500), Medno (464), Sadinja vas (450), Mali Lipoglav (269), Podgrad (267), Besnica (233), Podlipoglav (206), Malo Trebeljevo (187), Volavlje (178), Javor (174), Dvor (172), Rašica (165), Prežganje (149), Zgornja Besnica (139), Češnjica (128), Vnajnarje (119), Veliko Trebeljevo (118), Gabrje pri Jančah (113), Mali Vrh pri Prežganju (107), Lipe (106), Pance (103), Šentpavel (100), Brezje pri Lipoglavu (84), Zagradišče (81), Tuji Grm (80), Repče (69), Dolgo Brdo (60), Ravno Brdo (60), Veliki Lipoglav (48), Selo pri Pancah (44), Toško Čelo (25), Janče (22)