Ljubljana - Codellijev kanonikat - Codellijev kanonikat
OsrednjeslovenskaLjubljana - Codellijev kanonikat

Ljubljana - Codellijev kanonikat

Trenutno
overcast;;light
0
Jutri
prevCloudy;;light
-5 2
05.12.2020
overcast;RA;light
-1 5

Interaktivni zemljevid z znamenitostmi

Ciril-Metodov trg ima številne kulturno-zgodovinske zgradbe, od katerih ima večina srednjeveško zasnovo. Na trgu najbolj izstopata Nadškofijski dvorec in stolnica Sv. Nikolaja. Dvorec je bil zgrajen po ustanovitvi škofije leta 1461 in kasneje velikokrat preurejen.
Dolgo časa je veljal za eno izmed najbolj razkošnih zgradb v Ljubljani, zato je velikokrat prenočeval ugledne goste, celo kralje, papeža in cesarje. Obokano arkadno dvorišče velja za eno najlepših v Ljubljani. Na mestu sedanje katedrale je že sredi 13. stoletja stala romanska cerkev, posvečena sv. Nikolaju, zavetniku čolnarjev in ribičev. Kasneje so jo velikokrat prezidali. Novo, baročno cerkev so zgradili na začetku 18. stoletja. Pobudnika gradnje sta bila brata Dolničar, oba člana Akademije operozov. Codellijev kanonikat na Ciril Metodovem trg 3 stoji poleg Škofijske palače med trgom in Mačkovo ulico. Je renesančni, samostojno stoječ dvorec s konzolnim ogelnim pomolom. Poslopje so ob koncu 16. stoletja prezidali iz več starih stavb. Na zunanjem delu ima ohranjene nekatere zanimive renesančne elemente iz začetka 16. stoletja, kot na primer značilne trdnjavske elemente, vogalni pomol na konzolah, poznogotski uvoz iz Mačkove in drugo. Kanonikat je bil barokiziran v letih 1715-1717. Med znamenitimi zgradbami so tudi Idrijski špital na začetku trga, ena starejših ljubljanskih gostiln Pri kolovratu in poslopje najstarejšega ljubljanskega hotela na Ciril-Metodovem trgu 21. V gostilni Pri kolovratu so se v 20. letih 20. stoletja zbirali kulturniki. Hotel Pri divjem možu, po domače Bidlmon, je bil namenjen bogatejšim obiskovalcem mesta. Odprli so ga leta 1742, zaprli pa konec 19. stoletja.
Od Stolnice po Ciril-Metodovem trgu, od Tromostovja pa po kratki Stritarjevi ulici pridemo na Mestni trg, kjer iz strogega niza izstopa mestna hiša ali Magistrat. Na robu Mestnega trga stoji kopija Vodnjaka treh kranjskih rek z vitkim obeliskom, original je v Narodni galeriji.

GoOpti - prevozi na letališča in letalske karte

GoOpti  - prevozi na letališča in letalske karte

info@goopti.com
01 320 4530
www.goopti.com

Spletno mesto GoOpti ponuja najbolj zanesljive prevoze na letališča v Italiji, Avstriji, Nemčiji, na Madžarskem, v Sloveniji in na Hrvaškem ter najugodnejše letalske karte.


Najbolj zanesljiv prevoz na letališče
Po nakupu letalske karte je navadno naša naslednja skrb, kako organizirati prevoz na letališče. GoOpti vam ponuja prevoz na letališča v Sloveniji, Italiji, na Hrvaškem, v Avstriji in Nemčiji. Prevoz na letališče lahko kupite prek spletne strani ali mobilne aplikacije in ga povsem prilagodite svojim potrebam, saj vam GoOpti ponuja številne prednosti:
Zanesljivost
GoOpti je specializiran v tem, da pri organizaciji in izvedbi prevozov na letališča zagotavlja največjo mero zanesljivosti. Operativni center 24 ur na dan in vse dni v letu budno nadzoruje stanje na cestah, poleg tega pa je GoOpti edini, ki ponuja garancijo paketa Popolna brezskrbnost. Če zaradi razmer na cesti zamudite let, vam GoOpti priskrbi novo letalsko vozovnico (ali nadomestni prevoz).
Udobje in fleksibilnost
GoOpti ponuja možnost pobiranja (in odlaganja) na domu oziroma na izbranem naslovu. GoOpti je zasnovan tako, da se prilagodi potrebam potnikov in jim omogoča, da izberejo želeni čas odhoda.
Ugodne cene
GoOpti je razvil inovativen sistem, ki prepoznava in napoveduje povpraševanje, hkrati pa optimizira prostor v vozilih in potek vožnje. To potnikom omogoča najugodnejšo ceno prevoza, če rezervirajo vsaj 2 meseca vnaprej ali so časovno fleksibilni. Pri GoOpti prevozih na letališča si velja zapomniti: prej ko rezervirate in bolj ko ste prilagodljivi, ceneje potujete.
Profesionalnost
GoOpti prevoze na letališča opravljajo profesionalni vozniki, usposobljeni za izpolnjevanje najvišjih standardov. S ponudbo skupinskih in zasebnih prevozov na letališča predstavlja GoOpti najbolj priročno in zanesljivo rešitev, zlasti za tiste, ki živijo v majhnih in srednje velikih mestih brez lokalnega letališča ali kjer lokalno letališče ne ponuja velike izbire letalskih povezav in nizkocenovnih letov.
Najugodnejše letalske karte
V sodelovanju s partnerskim podjetjem vam GoOpti ponuja tudi ugodne lete v kombinaciji z GoOpti prevozi ter edinstveno jamstvo, ki vam v primeru zamude povezovalnega leta zagotovi povračilo stroškov ali nadomestni prevoz. Preverite izbor najbolj vročih letalskih kart!


Pomembni na zemljevidu Slovenije

Video posnetki

Fotografije

Codellijev kanonikat - Codellijev kanonikat na Ciril-Metodovem trgu

Fotografija: 2015702-0

Codellijev kanonikat na Ciril-Metodovem trgu
Codellijev kanonikat - Codellijev kanonikat - Ciril-Metodov trg 3

Fotografija: 2015702-1

Codellijev kanonikat - Ciril-Metodov trg 3
Codellijev kanonikat - Codellijev kanonikat

Fotografija: 2015702-2

Codellijev kanonikat
Codellijev kanonikat - Codellijev kanonikat - Vogalni pomol

Fotografija: 2015702-3

Codellijev kanonikat - Vogalni pomol
Codellijev kanonikat - Codellijev kanonikat ob Nadškofijskem dvorcu

Fotografija: 2015702-4

Codellijev kanonikat ob Nadškofijskem dvorcu
Codellijev kanonikat - Codellijev kanonikat iz Mačkove ulice

Fotografija: 2015702-5

Codellijev kanonikat iz Mačkove ulice

Hoteli, apartmaji in sobe

Booking.com
Ljubljana
od 100 €
Ljubljana
od 149 €
Ljubljana
Destinacija:
Datum prijave:
Datum odjave:

Podatki

Občina: LJUBLJANA (289518 prebivalcev)

Naselja v občini:

Ljubljana (280940 prebivalcev), Črna vas (990), Stanežiče (747), Srednje Gameljne (690), Spodnje Gameljne (598),

Zgornje Gameljne (533), Podmolnik (500), Medno (464), Sadinja vas (450), Mali Lipoglav (269), Podgrad (267), Besnica (233), Podlipoglav (206), Malo Trebeljevo (187), Volavlje (178), Javor (174), Dvor (172), Rašica (165), Prežganje (149), Zgornja Besnica (139), Češnjica (128), Vnajnarje (119), Veliko Trebeljevo (118), Gabrje pri Jančah (113), Mali Vrh pri Prežganju (107), Lipe (106), Pance (103), Šentpavel (100), Brezje pri Lipoglavu (84), Zagradišče (81), Tuji Grm (80), Repče (69), Dolgo Brdo (60), Ravno Brdo (60), Veliki Lipoglav (48), Selo pri Pancah (44), Toško Čelo (25), Janče (22)