Ljubljana - Nekdanja gostilna Pri kolovratu - Nekdanja gostilna Pri kolovratu
OsrednjeslovenskaLjubljana - Nekdanja gostilna Pri kolovratu

Ljubljana - Nekdanja gostilna Pri kolovratu

Trenutno
clear;;light
28
Jutri
partCloudy;;light
14 31
11.07.2020
prevCloudy;SHRA;light
16 28

Interaktivni zemljevid z znamenitostmi

Ljubljana, prestolnica Slovenije, je poznana po svojih številnih kulturno-zgodovinskih in naravnih lepotah, ki pritegnejo mnoge obiskovalce. Med največje znamenitosti spadajo Ljubljanski grad, Mestna hiša, Tromostovje in Prešernov trg s Prešernovim spomenikom.
Ciril-Metodov trg zaznamujejo mnoge znamenite zgradbe, večina s srednjeveško zasnovo. Najbolj izstopata Nadškofijski dvorec in stolnica Sv. Nikolaja. Trg predstavlja začetek glavne srednjeveške arterije, ki se nadaljuje z Mestnim, Gornjim in Starim trgom in je dobila sedanjo podobo deloma že v baroku, deloma pa po potresu leta 1895. Na vzhodnem predelu trga so stisnjene med grajski hrib in tržno ulico duhovniške hiše. Zgradbe so večinoma dvonadstropne in imajo dvorišča in vrtove na grajskem pobočju. Med njimi je najbolj poznan Codellijev kanonikat, sezidan v 16. stoletju, na pročelju katerega so se ohranile nekatere prvine iz časa nastanka hiše, npr. arkade na dvorišču. Nedaleč od kompleksa Mestne hiše je bil na Ciril-Metodovem trgu 21 od druge četrtine 18. stoletja naprej mestni hotel Pri divjem možu, imenovan tudi Bidlmon. Stavba izvira iz leta 1742, odlikuje pa jo baročno pročelje s pilastri in kamniti vhodni portal, ki je delo kiparja Ludvika Bombasia. V hiši številka 14 je ena najstarejših ljubljanskih gostiln Pri kolovratu. Tukaj se je v prejšnjem stoletju zbirala Levstikova druščina, med obema vojnama pa so bili tu stalni gostje kulturniki – penati, npr. Oton Župančič, Alfred Šerko, Ivan Prijatelj, Pavel Golia, Cvetko Golar, Lili Novy, Juš Kozak, Ivo Gruden, Ivo Šorli, Fran Albreht, Anton Slodnjak, Božidar Borko, France Vodnik, Mile Klopčič, Matija Šmalc in drugi. Še sedaj se glavna gostilniška soba imenuje soba penatov, v njej pa visi slika z njihovimi karikaturami. Naslikal jo je Maksim Gaspari leta 1924.
V hiši številka 21 je od leta 1742 do leta 1868 deloval najstarejši ljubljanski Hotel pri divjem možu. Nemško ime Zum Wilden Mann so Ljubljančani podomačili v Bidelmon. Hotel je dobil ime po slikanem izvesku, ki je prikazoval Herkula.

GoOpti - prevozi na letališča in letalske karte

GoOpti  - prevozi na letališča in letalske karte

info@goopti.com
01 320 4530
www.goopti.com

Spletno mesto GoOpti ponuja najbolj zanesljive prevoze na letališča v Italiji, Avstriji, Nemčiji, na Madžarskem, v Sloveniji in na Hrvaškem ter najugodnejše letalske karte.


Najbolj zanesljiv prevoz na letališče
Po nakupu letalske karte je navadno naša naslednja skrb, kako organizirati prevoz na letališče. GoOpti vam ponuja prevoz na letališča v Sloveniji, Italiji, na Hrvaškem, v Avstriji in Nemčiji. Prevoz na letališče lahko kupite prek spletne strani ali mobilne aplikacije in ga povsem prilagodite svojim potrebam, saj vam GoOpti ponuja številne prednosti:
Zanesljivost
GoOpti je specializiran v tem, da pri organizaciji in izvedbi prevozov na letališča zagotavlja največjo mero zanesljivosti. Operativni center 24 ur na dan in vse dni v letu budno nadzoruje stanje na cestah, poleg tega pa je GoOpti edini, ki ponuja garancijo paketa Popolna brezskrbnost. Če zaradi razmer na cesti zamudite let, vam GoOpti priskrbi novo letalsko vozovnico (ali nadomestni prevoz).
Udobje in fleksibilnost
GoOpti ponuja možnost pobiranja (in odlaganja) na domu oziroma na izbranem naslovu. GoOpti je zasnovan tako, da se prilagodi potrebam potnikov in jim omogoča, da izberejo želeni čas odhoda.
Ugodne cene
GoOpti je razvil inovativen sistem, ki prepoznava in napoveduje povpraševanje, hkrati pa optimizira prostor v vozilih in potek vožnje. To potnikom omogoča najugodnejšo ceno prevoza, če rezervirajo vsaj 2 meseca vnaprej ali so časovno fleksibilni. Pri GoOpti prevozih na letališča si velja zapomniti: prej ko rezervirate in bolj ko ste prilagodljivi, ceneje potujete.
Profesionalnost
GoOpti prevoze na letališča opravljajo profesionalni vozniki, usposobljeni za izpolnjevanje najvišjih standardov. S ponudbo skupinskih in zasebnih prevozov na letališča predstavlja GoOpti najbolj priročno in zanesljivo rešitev, zlasti za tiste, ki živijo v majhnih in srednje velikih mestih brez lokalnega letališča ali kjer lokalno letališče ne ponuja velike izbire letalskih povezav in nizkocenovnih letov.
Najugodnejše letalske karte
V sodelovanju s partnerskim podjetjem vam GoOpti ponuja tudi ugodne lete v kombinaciji z GoOpti prevozi ter edinstveno jamstvo, ki vam v primeru zamude povezovalnega leta zagotovi povračilo stroškov ali nadomestni prevoz. Preverite izbor najbolj vročih letalskih kart!


Pomembni na zemljevidu Slovenije

Video posnetki

Fotografije

Nekdanja gostilna Pri kolovratu - Ciril-Metodov trg 14

Fotografija: 2015706-0

Ciril-Metodov trg 14
Nekdanja gostilna Pri kolovratu - Nekdanja gostilna Pri kolovratu

Fotografija: 2015706-1

Nekdanja gostilna Pri kolovratu
Nekdanja gostilna Pri kolovratu - Ciril-Metodov trg 14 - Zlati dukat

Fotografija: 2015706-2

Ciril-Metodov trg 14 - Zlati dukat

Hoteli, apartmaji in sobe

Booking.com
Ljubljana
od 230 €
od 240 €
Ljubljana
od 80 €
Ljubljana
od 135 €
Destinacija:
Datum prijave:
Datum odjave:

Podatki

Občina: LJUBLJANA (289518 prebivalcev)

Naselja v občini:

Ljubljana (280940 prebivalcev), Črna vas (990), Stanežiče (747), Srednje Gameljne (690), Spodnje Gameljne (598),

Zgornje Gameljne (533), Podmolnik (500), Medno (464), Sadinja vas (450), Mali Lipoglav (269), Podgrad (267), Besnica (233), Podlipoglav (206), Malo Trebeljevo (187), Volavlje (178), Javor (174), Dvor (172), Rašica (165), Prežganje (149), Zgornja Besnica (139), Češnjica (128), Vnajnarje (119), Veliko Trebeljevo (118), Gabrje pri Jančah (113), Mali Vrh pri Prežganju (107), Lipe (106), Pance (103), Šentpavel (100), Brezje pri Lipoglavu (84), Zagradišče (81), Tuji Grm (80), Repče (69), Ravno Brdo (60), Dolgo Brdo (60), Veliki Lipoglav (48), Selo pri Pancah (44), Toško Čelo (25), Janče (22)