Ljubljana - Ciril-Metodov trg 15 - Ciril-Metodov trg 15
OsrednjeslovenskaLjubljana - Ciril-Metodov trg 15

Ljubljana - Ciril-Metodov trg 15

Trenutno
overcast;modSHRA;light
10
Jutri
mostClear;;light
7 18
30.09.2020
partCloudy;;light
8 19

Interaktivni zemljevid z znamenitostmi

Ciril-Metodov trg predstavlja del glavne srednjeveške mestne arterije, ki se nadaljuje z Mestnim trgom in je dobila sedanjo podobo večinoma v baročnem času. Vogalna hiša, ki stoji med Krekovim trgom in Študentovsko ulico, ima v pritličju renesančne utrdbene elemente.
Njena zamaknjena fasada priča o tem, da so bila v hišo vpeta Frančiškanska mestna vrata. Na vzhodnem predelu Ciril-Metodovega trga so stisnjene med grajski hrib in tržno ulico triosne, zvečine dvonadstropne duhovniške hiše, med katerimi se še posebej odlikuje hiša številka 1 z zgodnjebaročno poslikano fasado. Stavbe imajo majhna dvorišča in lepe vrtove v grajskem pobočju. Meščanske hiše se nahajajo bliže središču Mestnega trga. V nizu do Rotovža so prav tako tri ali največ štiriosne, vendar večinoma za nadstropje višje od duhovniških. V hiši številka 14 se nahaja ena najstarejših ljubljanskih gostiln Pri kolovratu. Tukaj se je v prejšnjem stoletju zbirala Levstikova druščina, med obema vojnama pa so bili tukaj stalni gostje kulturniki – penati, kot na primer Oton Župančič, Alfred Šerko, Ivan Prijatelj, Božidar Borko, Juš Kozak, Anton Slodnjak, Mile Klopčič in drugi. Še sedaj se glavna gostilniška soba imenuje soba penatov, v njej pa visi slika s karikaturami. Naslikal jo je Maksim Gaspari na debeli četrtek leta 1924. V hiši številka 21 je od leta 1742 do leta 1868 deloval najstarejši ljubljanski Hotel pri divjem možu. Hotel je dobil ime po slikanem izvesku, ki je prikazoval Herkula. Izvesek je delo Ivana Zupančiča in je krasil pročelje pri vhodu. Sedaj je shranjen v Narodnem muzeju. Hotel je bil namenjen bogatim gostom in v njem so prenočili tudi nekateri vladarji.
Hiša Ciril-Metodov trg 15 je meščanska, trinadstropna zgradba. Je globinsko razvita hiša s triosno historično oblikovano fasado iz sredine 19. stoletja. Na pročelju zgradbe je spominska plošča Janezu Bleiweisu Trsteniškemu. Stoji v strnjenem nizu pozidave, na južni strani trga.

GoOpti - prevozi na letališča in letalske karte

GoOpti  - prevozi na letališča in letalske karte

info@goopti.com
01 320 4530
www.goopti.com

Spletno mesto GoOpti ponuja najbolj zanesljive prevoze na letališča v Italiji, Avstriji, Nemčiji, na Madžarskem, v Sloveniji in na Hrvaškem ter najugodnejše letalske karte.


Najbolj zanesljiv prevoz na letališče
Po nakupu letalske karte je navadno naša naslednja skrb, kako organizirati prevoz na letališče. GoOpti vam ponuja prevoz na letališča v Sloveniji, Italiji, na Hrvaškem, v Avstriji in Nemčiji. Prevoz na letališče lahko kupite prek spletne strani ali mobilne aplikacije in ga povsem prilagodite svojim potrebam, saj vam GoOpti ponuja številne prednosti:
Zanesljivost
GoOpti je specializiran v tem, da pri organizaciji in izvedbi prevozov na letališča zagotavlja največjo mero zanesljivosti. Operativni center 24 ur na dan in vse dni v letu budno nadzoruje stanje na cestah, poleg tega pa je GoOpti edini, ki ponuja garancijo paketa Popolna brezskrbnost. Če zaradi razmer na cesti zamudite let, vam GoOpti priskrbi novo letalsko vozovnico (ali nadomestni prevoz).
Udobje in fleksibilnost
GoOpti ponuja možnost pobiranja (in odlaganja) na domu oziroma na izbranem naslovu. GoOpti je zasnovan tako, da se prilagodi potrebam potnikov in jim omogoča, da izberejo želeni čas odhoda.
Ugodne cene
GoOpti je razvil inovativen sistem, ki prepoznava in napoveduje povpraševanje, hkrati pa optimizira prostor v vozilih in potek vožnje. To potnikom omogoča najugodnejšo ceno prevoza, če rezervirajo vsaj 2 meseca vnaprej ali so časovno fleksibilni. Pri GoOpti prevozih na letališča si velja zapomniti: prej ko rezervirate in bolj ko ste prilagodljivi, ceneje potujete.
Profesionalnost
GoOpti prevoze na letališča opravljajo profesionalni vozniki, usposobljeni za izpolnjevanje najvišjih standardov. S ponudbo skupinskih in zasebnih prevozov na letališča predstavlja GoOpti najbolj priročno in zanesljivo rešitev, zlasti za tiste, ki živijo v majhnih in srednje velikih mestih brez lokalnega letališča ali kjer lokalno letališče ne ponuja velike izbire letalskih povezav in nizkocenovnih letov.
Najugodnejše letalske karte
V sodelovanju s partnerskim podjetjem vam GoOpti ponuja tudi ugodne lete v kombinaciji z GoOpti prevozi ter edinstveno jamstvo, ki vam v primeru zamude povezovalnega leta zagotovi povračilo stroškov ali nadomestni prevoz. Preverite izbor najbolj vročih letalskih kart!


Pomembni na zemljevidu Slovenije

Video posnetki

Fotografije

Ciril-Metodov trg 15 - Ljubljana - Ciril-Metodov trg 15

Fotografija: 2015707-0

Ljubljana - Ciril-Metodov trg 15
Ciril-Metodov trg 15 - Ciril-Metodov trg 15

Fotografija: 2015707-1

Ciril-Metodov trg 15
Ciril-Metodov trg 15 - Ciril-Metodov trg 15 - Antikvariat Cunjak in Klobasarna

Fotografija: 2015707-2

Ciril-Metodov trg 15 - Antikvariat Cunjak in Klobasarna
Ciril-Metodov trg 15 - Klobasarna

Fotografija: 2015707-3

Klobasarna
Ciril-Metodov trg 15 - Spominska plošča - Janez Bleiweis

Fotografija: 2015707-4

Spominska plošča - Janez Bleiweis

Hoteli, apartmaji in sobe

Booking.com
Ljubljana
od 162 €
od 171 €
Ljubljana
od 70 €
Ljubljana
od 102 €
Destinacija:
Datum prijave:
Datum odjave:

Podatki

Občina: LJUBLJANA (289518 prebivalcev)

Naselja v občini:

Ljubljana (280940 prebivalcev), Črna vas (990), Stanežiče (747), Srednje Gameljne (690), Spodnje Gameljne (598),

Zgornje Gameljne (533), Podmolnik (500), Medno (464), Sadinja vas (450), Mali Lipoglav (269), Podgrad (267), Besnica (233), Podlipoglav (206), Malo Trebeljevo (187), Volavlje (178), Javor (174), Dvor (172), Rašica (165), Prežganje (149), Zgornja Besnica (139), Češnjica (128), Vnajnarje (119), Veliko Trebeljevo (118), Gabrje pri Jančah (113), Mali Vrh pri Prežganju (107), Lipe (106), Pance (103), Šentpavel (100), Brezje pri Lipoglavu (84), Zagradišče (81), Tuji Grm (80), Repče (69), Dolgo Brdo (60), Ravno Brdo (60), Veliki Lipoglav (48), Selo pri Pancah (44), Toško Čelo (25), Janče (22)