Ljubljana - Ciril-Metodov trg 13 - Ciril-Metodov trg 13
OsrednjeslovenskaLjubljana - Ciril-Metodov trg 13

Ljubljana - Ciril-Metodov trg 13

Trenutno
partCloudy;;light
23
Jutri
prevCloudy;;light
11 24
15.07.2020
prevCloudy;;light
12 26

Interaktivni zemljevid z znamenitostmi

Ljubljana je zanimivo glavno mesto Slovenije, ki skozi celo leto privablja številne domače in predvsem tuje obiskovalce. Prestolnica je poznana po mnogih znamenitostih, kot so veličastni Ljubljanski grad, Tromostovje, Zmajski most, tržnica, Prešernov trg in mestna hiša.
Ciril-Metodov trg zaznamujejo mnoge znamenite zgradbe, od katerih ima večina srednjeveško zasnovo. Trg je del osrednje srednjeveške mestne arterije, ki se nadaljuje z Mestnim trgom in je dobila sedanjo podobo večinoma v baročnem obdobju. Vogalna hiša, ki stoji med Krekovim trgom in Študentovsko ulico, ima v pritličju renesančne utrdbene elemente. Njena zalomljena fasada priča o tem, da so bila v hišo vpeta Frančiškanska mestna vrata. Na vzhodnem delu trga so stisnjene med tržno ulico in grajski hrib triosne, večinoma dvonadstropne duhovniške hiše, med katerimi se še posebej odlikuje hiša številka 13. Hiše imajo majhna dvorišča in lepe vrtove v grajskem pobočju. Hiša Ciril-Metodov trg 13 je tridelna meščanska (kanoniška) hiša, prezidana okoli leta 1600, z izjemno kvalitetno zgodnjebaročno fasadno poslikavo. Je spomenik lokalnega pomena. Meščanske hiše stoje bliže središču Mestnega trga. V nizu do Rotovža so prav tako tri ali največ štiriosne, vendar večinoma za nadstropje višje od duhovniških. V hiši številka 14 je danes žal prenovljena ena najstarejših ljubljanskih gostiln Pri kolovratu. Med obema vojnama so bili tukaj stalni gostje kulturniki – penati, kot na primer Oton Župančič, Ivan Prijatelj, Lili Novy, Božidar Borko, France Vodnik, Mile Klopčič, Matija Šmalc in drugi. Še danes se glavna gostilniška soba imenuje soba penatov, v njej pa visi slika z njihovimi karikaturami. Narisal jo je Maksim Maspari leta 1924.
V palači Ciril-Metodov trg 27, ki že sodi v sklop mestne hiše, je danes sedež Zgodovinskega arhiva Ljubljana, ki hrani najbolj važne vire za zgodovino Ljubljane od dokumentov o poslovanju mestnih organov, registratur do gradbenih spisov in zbirke načrtov.

GoOpti - prevozi na letališča in letalske karte

GoOpti  - prevozi na letališča in letalske karte

info@goopti.com
01 320 4530
www.goopti.com

Spletno mesto GoOpti ponuja najbolj zanesljive prevoze na letališča v Italiji, Avstriji, Nemčiji, na Madžarskem, v Sloveniji in na Hrvaškem ter najugodnejše letalske karte.


Najbolj zanesljiv prevoz na letališče
Po nakupu letalske karte je navadno naša naslednja skrb, kako organizirati prevoz na letališče. GoOpti vam ponuja prevoz na letališča v Sloveniji, Italiji, na Hrvaškem, v Avstriji in Nemčiji. Prevoz na letališče lahko kupite prek spletne strani ali mobilne aplikacije in ga povsem prilagodite svojim potrebam, saj vam GoOpti ponuja številne prednosti:
Zanesljivost
GoOpti je specializiran v tem, da pri organizaciji in izvedbi prevozov na letališča zagotavlja največjo mero zanesljivosti. Operativni center 24 ur na dan in vse dni v letu budno nadzoruje stanje na cestah, poleg tega pa je GoOpti edini, ki ponuja garancijo paketa Popolna brezskrbnost. Če zaradi razmer na cesti zamudite let, vam GoOpti priskrbi novo letalsko vozovnico (ali nadomestni prevoz).
Udobje in fleksibilnost
GoOpti ponuja možnost pobiranja (in odlaganja) na domu oziroma na izbranem naslovu. GoOpti je zasnovan tako, da se prilagodi potrebam potnikov in jim omogoča, da izberejo želeni čas odhoda.
Ugodne cene
GoOpti je razvil inovativen sistem, ki prepoznava in napoveduje povpraševanje, hkrati pa optimizira prostor v vozilih in potek vožnje. To potnikom omogoča najugodnejšo ceno prevoza, če rezervirajo vsaj 2 meseca vnaprej ali so časovno fleksibilni. Pri GoOpti prevozih na letališča si velja zapomniti: prej ko rezervirate in bolj ko ste prilagodljivi, ceneje potujete.
Profesionalnost
GoOpti prevoze na letališča opravljajo profesionalni vozniki, usposobljeni za izpolnjevanje najvišjih standardov. S ponudbo skupinskih in zasebnih prevozov na letališča predstavlja GoOpti najbolj priročno in zanesljivo rešitev, zlasti za tiste, ki živijo v majhnih in srednje velikih mestih brez lokalnega letališča ali kjer lokalno letališče ne ponuja velike izbire letalskih povezav in nizkocenovnih letov.
Najugodnejše letalske karte
V sodelovanju s partnerskim podjetjem vam GoOpti ponuja tudi ugodne lete v kombinaciji z GoOpti prevozi ter edinstveno jamstvo, ki vam v primeru zamude povezovalnega leta zagotovi povračilo stroškov ali nadomestni prevoz. Preverite izbor najbolj vročih letalskih kart!


Pomembni na zemljevidu Slovenije

Video posnetki

Fotografije

Ciril-Metodov trg 13 - Ciril-Metodov trg 13

Fotografija: 2015705-0

Ciril-Metodov trg 13
Ciril-Metodov trg 13 - Trgovina Ika - Ciril-Metodov trg 13

Fotografija: 2015705-1

Trgovina Ika - Ciril-Metodov trg 13
Ciril-Metodov trg 13 - Zgodnje baročna fasadna poslikava

Fotografija: 2015705-2

Zgodnje baročna fasadna poslikava

Hoteli, apartmaji in sobe

Booking.com
Ljubljana
od 230 €
od 240 €
Ljubljana
od 80 €
Ljubljana
od 135 €
Destinacija:
Datum prijave:
Datum odjave:

Podatki

Občina: LJUBLJANA (289518 prebivalcev)

Naselja v občini:

Ljubljana (280940 prebivalcev), Črna vas (990), Stanežiče (747), Srednje Gameljne (690), Spodnje Gameljne (598),

Zgornje Gameljne (533), Podmolnik (500), Medno (464), Sadinja vas (450), Mali Lipoglav (269), Podgrad (267), Besnica (233), Podlipoglav (206), Malo Trebeljevo (187), Volavlje (178), Javor (174), Dvor (172), Rašica (165), Prežganje (149), Zgornja Besnica (139), Češnjica (128), Vnajnarje (119), Veliko Trebeljevo (118), Gabrje pri Jančah (113), Mali Vrh pri Prežganju (107), Lipe (106), Pance (103), Šentpavel (100), Brezje pri Lipoglavu (84), Zagradišče (81), Tuji Grm (80), Repče (69), Dolgo Brdo (60), Ravno Brdo (60), Veliki Lipoglav (48), Selo pri Pancah (44), Toško Čelo (25), Janče (22)