Ljubljana - Ciril-Metodov trg 5 - Ciril-Metodov trg 5
OsrednjeslovenskaLjubljana - Ciril-Metodov trg 5

Ljubljana - Ciril-Metodov trg 5

Trenutno
mostClear;;light
28
Jutri
overcast;SHRA;light
15 27
12.07.2020
mostClear;;light
13 23

Interaktivni zemljevid z znamenitostmi

Ciril-Metodov trg zaznamujejo mnoge znamenite zgradbe, večina s srednjeveško zasnovo. Najbolj izstopata Nadškofijski dvorec in stolnica svetega Nikolaja. Trg predstavlja začetek osrednje srednjeveške arterije, ki se nadaljuje s Starim, Mestnim in Gornjim trgom.
Osrednja srednjeveška arterija je dobila sedanjo podobo deloma že v obdobju baroka, deloma pa po rušilnem potresu leta 1895, po katerem je bila Ljubljana živahno gradbišče. To obdobje predstavlja na področju urbanizma eno od najbolj pomembnih prelomnic. Na vzhodnem delu Ciril-Metodovega trga so stisnjene med grajski hrib in tržno ulico duhovniške hiše. Stavbe so v večini dvonadstropne in imajo dvorišča ter vrtove na grajskem pobočju. Med njimi je najbolj poznan Codellijev kanonikat, ki je bil zgrajen v 16. stoletju in več združenih zgradb. Na njegovem pročelju so se ohranile določene prvine iz obdobja nastanka hiše, npr. arkade na dvorišču ter vogalni pomol na kamnitih konzolah. Blizu Mestne hiše je bil na Ciril-Metodovem trgu 21 od druge četrtine 18. stoletja naprej najstarejši ljubljanski hotel Pri divjem možu, ki se je imenoval tudi Bidlmon. Stavba je bila zgrajena leta 1742 in ima eno najlepših baročnih pročelij v Ljubljani. Portal in okenski okviri so delo kiparja Ludvika Bombasia. Hiša je bila po letu 1868 večkrat prenovljena. V stavbi Ciril-Metodov trg 5 se nahaja trgovina Pleter, kjer obiskovalci lahko kupijo izdelke Kartuzije Pleterje. Imajo pestro ponudbo domačih vin, žganja, čebeljih pridelkov, sadja ter zanimivih knjig. Njihovo osnovno vino je cviček, saj se vinogradi pa tudi vinska klet katoliškega samostana nahajajo sredi Dolenjske. Tradicija pleterske kleti je tudi mašno vino. V boljših letnikih pridelujejo penino, predikatna vina in vrhunska sortna vina.
Med žganji izstopata pleterska hruška in grenčica, v kateri je sadno žganje oplemeniteno s kar 49 zelišči. Na samostanskem vrtu imajo velik čebelnjak. Poleg kostanjevega in cvetličnega medu pridelujejo še propolis, cvetni prah, izdelujejo medeni liker, medico in sveče iz čebeljega voska.

GoOpti - prevozi na letališča in letalske karte

GoOpti  - prevozi na letališča in letalske karte

info@goopti.com
01 320 4530
www.goopti.com

Spletno mesto GoOpti ponuja najbolj zanesljive prevoze na letališča v Italiji, Avstriji, Nemčiji, na Madžarskem, v Sloveniji in na Hrvaškem ter najugodnejše letalske karte.


Najbolj zanesljiv prevoz na letališče
Po nakupu letalske karte je navadno naša naslednja skrb, kako organizirati prevoz na letališče. GoOpti vam ponuja prevoz na letališča v Sloveniji, Italiji, na Hrvaškem, v Avstriji in Nemčiji. Prevoz na letališče lahko kupite prek spletne strani ali mobilne aplikacije in ga povsem prilagodite svojim potrebam, saj vam GoOpti ponuja številne prednosti:
Zanesljivost
GoOpti je specializiran v tem, da pri organizaciji in izvedbi prevozov na letališča zagotavlja največjo mero zanesljivosti. Operativni center 24 ur na dan in vse dni v letu budno nadzoruje stanje na cestah, poleg tega pa je GoOpti edini, ki ponuja garancijo paketa Popolna brezskrbnost. Če zaradi razmer na cesti zamudite let, vam GoOpti priskrbi novo letalsko vozovnico (ali nadomestni prevoz).
Udobje in fleksibilnost
GoOpti ponuja možnost pobiranja (in odlaganja) na domu oziroma na izbranem naslovu. GoOpti je zasnovan tako, da se prilagodi potrebam potnikov in jim omogoča, da izberejo želeni čas odhoda.
Ugodne cene
GoOpti je razvil inovativen sistem, ki prepoznava in napoveduje povpraševanje, hkrati pa optimizira prostor v vozilih in potek vožnje. To potnikom omogoča najugodnejšo ceno prevoza, če rezervirajo vsaj 2 meseca vnaprej ali so časovno fleksibilni. Pri GoOpti prevozih na letališča si velja zapomniti: prej ko rezervirate in bolj ko ste prilagodljivi, ceneje potujete.
Profesionalnost
GoOpti prevoze na letališča opravljajo profesionalni vozniki, usposobljeni za izpolnjevanje najvišjih standardov. S ponudbo skupinskih in zasebnih prevozov na letališča predstavlja GoOpti najbolj priročno in zanesljivo rešitev, zlasti za tiste, ki živijo v majhnih in srednje velikih mestih brez lokalnega letališča ali kjer lokalno letališče ne ponuja velike izbire letalskih povezav in nizkocenovnih letov.
Najugodnejše letalske karte
V sodelovanju s partnerskim podjetjem vam GoOpti ponuja tudi ugodne lete v kombinaciji z GoOpti prevozi ter edinstveno jamstvo, ki vam v primeru zamude povezovalnega leta zagotovi povračilo stroškov ali nadomestni prevoz. Preverite izbor najbolj vročih letalskih kart!


Pomembni na zemljevidu Slovenije

Video posnetki

Fotografije

Ciril-Metodov trg 5 - Ciril-Metodov trg 5

Fotografija: 2015704-0

Ciril-Metodov trg 5
Ciril-Metodov trg 5 - Hiša med Ciril-Metodovim trgom, Vodnikovim trgom in Dolničarjevo ulico

Fotografija: 2015704-1

Hiša med Ciril-Metodovim trgom, Vodnikovim trgom in Dolničarjevo ulico
Ciril-Metodov trg 5 - Hiša med stolnico in tržnico

Fotografija: 2015704-2

Hiša med stolnico in tržnico
Ciril-Metodov trg 5 - Pleter - Darovi narave - Kartuzija Pleterje

Fotografija: 2015704-3

Pleter - Darovi narave - Kartuzija Pleterje

Hoteli, apartmaji in sobe

Booking.com
Ljubljana
od 80 €
Destinacija:
Datum prijave:
Datum odjave:

Podatki

Občina: LJUBLJANA (289518 prebivalcev)

Naselja v občini:

Ljubljana (280940 prebivalcev), Črna vas (990), Stanežiče (747), Srednje Gameljne (690), Spodnje Gameljne (598),

Zgornje Gameljne (533), Podmolnik (500), Medno (464), Sadinja vas (450), Mali Lipoglav (269), Podgrad (267), Besnica (233), Podlipoglav (206), Malo Trebeljevo (187), Volavlje (178), Javor (174), Dvor (172), Rašica (165), Prežganje (149), Zgornja Besnica (139), Češnjica (128), Vnajnarje (119), Veliko Trebeljevo (118), Gabrje pri Jančah (113), Mali Vrh pri Prežganju (107), Lipe (106), Pance (103), Šentpavel (100), Brezje pri Lipoglavu (84), Zagradišče (81), Tuji Grm (80), Repče (69), Dolgo Brdo (60), Ravno Brdo (60), Veliki Lipoglav (48), Selo pri Pancah (44), Toško Čelo (25), Janče (22)