Pivka z okolico - Slovenska vas pri Pivki
Obalno - notranjska

Pivka z okolico

Palško jezero
Pivka - Cerkev sv. Petra
Pivka - Park Habjanov hrib
Petelinjsko jezero
Park vojaške zgodovine Pivka - Letali
Trenutno
clear;;light
28
Jutri
mostClear;SHRA;light
17 30
14.07.2024
mostClear;;light
15 31

Interaktivni zemljevid z znamenitostmi

Pivka z okolico ima mnoge naravne in kulturne znamenitosti, ki privabljajo številne domače in tuje obiskovalce. Med njimi najbolj izstopajo sama Pivka, Park vojaške zgodovine Pivka, Palško jezero, Petelinjsko jezero, Klenik in Slovenska vas.
Pivka je središče Zgornje Pivke in sedež Občine Pivka. Naselje je imelo skozi zgodovino več imen. Kraj ima pestro zgodovinsko preteklost, ki sega že v čas prazgodovine, o čemer pričajo tudi najdbe v Parski golobini.
Največje znamenitosti so Hiša kulture, mestna hiša, spomenik NOB, železniška postaja, cerkev sv. Petra. V samem središču Pivke se nahaja zelo zanimiv in še zmeraj dobro ohranjen sistem utrdb na Habjanovem hribu, kjer je tudi grobnica padlim borcem NOB.
Park vojaške zgodovine Pivka se nahaja v Hrastju pri Pivki. Je zanimivo muzejsko in doživljajsko središče, ki nastaja na predelu starih italijanskih kasarn. Ustanova se ukvarja s predstavljanjem in ohranjanjem vojaško-zgodovinske dediščine, največ poudarek pa je na vojaški tehniki.
Park se razprostira v kompleksu nekdanje italijanske in jugoslovanske vojašnice ter zajema tudi utrdbo Alpskega zidu, do katere je speljana tematska učna pot. Ustanovitelj Parka vojaške zgodovine je Zavod za turizem Pivka.
Nosilna zbirka je nacionalna tankovsko-artilerijska zbirka z eksponati, ki jih predstavljajo oklepna in ostala vojaška vozila iz druge svetovne, hladne in slovenske osamosvojitvene vojne. Največjo atrakcijo Parka vojaške zgodovine pa predstavlja jugoslovanska diverzantska podmornica P-913, ki spada med žepne podmornice razreda Una.
V občini Pivka je dvanajst presihajočih jezer, ki so naslednja: Petelinjsko jezero, Palško jezero, Klenško jezero, Parsko jezero, Radohovsko jezero, Veliko in Malo Drskovško jezero, Laneno jezero, Kljunov ribnik, Kalško jezero, Malo in Veliko zagorsko jezero. Med Pivškimi presihajočimi jezeri sta obstojnejši in večji Palško ter Petelinjsko jezero. Petelinjsko jezero se razprostira severovzhodno od naselja Slovenska vas v smeri proti cerkvi svete Trojice.
Jezero ovalne oblike je drugo največje presihajoče jezero na Pivškem in v njem je voda povprečno okoli pol leta. Dno Petelinjskega jezera je skoraj ravno, voda pronica skozenj. Pritočna je vzhodna stran jezera, na južni in severni strani jezera pa so estavele in ponori.
Palško jezero se razprostira severno od Palčja, v okoli pol kilometra široki in poldrugi kilometer dolgi kraški globeli, z dokaj ravnim nasutim dnom, v višini med 543 in 550 metrov. Je največje kraško jezero ob Pivki, ki ga po trajanju prekaša le Petelinjsko jezero.
Slovenska vas se nahaja ob stranski cesti, ki se od glavne ceste Postojna – Pivka odcepi v Petelinjah. Je manjša vas s pritličnimi, vogalnimi in stegnjenimi, v večini že prenovljenimi nekdaj kmečkimi domačijami. Strehe hiš so strme, ohranili so se arhitekturni detajli v apnencu in vodnjaki s kapnico.
Med glavne kmetijske dejavnosti spadajo pridelava krompirja, ovsa, vzreja govedi, kot tudi sadjarstvo in čebelarstvo. Ime vasi se je leta 1955 spremenilo iz imena Nemška vas v ime Slovenska vas. Lokalna cerkev je posvečena svetemu Andreju.
Klenik je gručasta vasica, ki se razteza med Snežnikom in Prestrankom, ob cesti Pivka – Palčje. Zaznamujejo jo stegnjene domačije iz 19. stoletja, nekatere med njimi so že prenovljene.V pisnih virih se kraj prvič omenja leta 1498. Ohranjeni so arhitekturni detajli v apnencu, pa tudi vodnjaki s kapnico in kalone.

Ali želite, da se vaša namestitev, gostilna, lokal, storitev ... predstavi na tem mestu po ceni 300€ za celo leto?

Prostor je samo za enega ponudnika!

Vaša predstavitev se bo pojavila na Pivka z okolico in tudi na vseh krajih/izletih, ki spadajo v okviru Pivka z okolico in to samo za 300€ na leto.

Kaj vse dobite za to ceno:
1. Večjo prepoznavnost (Poročila o obisku)
2. Povečano možnost, da nekdo najame, kupi, rezervira vašo storitev/produkt
3. Možnost za višjo pozicijo v iskalnikih (Google) zaradi povezave na vašo spletno stran

info@kraji.eu


Pomembni na zemljevidu Slovenije

Najlepši izleti

Pivka z okolico - Pivka

Fotografija: 6201-16

Pivka z okolico - Pivka <br> Cerkev sv. Petra

Fotografija: 6202-18

Pivka z okolico - Pivka <br> Križ v Zevniki

Fotografija: 6208-1

Pivka z okolico - Park vojaške zgodovine Pivka

Fotografija: 6215-0

Pivka z okolico - Park vojaške zgodovine Pivka <br> Razstava Regio Carsica Militaris

Fotografija: 6218-9

Park vojaške zgodovin...

Razstava Regio Carsica Militaris

Pivka z okolico - Park vojaške zgodovine Pivka <br> Muzej na prostem

Fotografija: 6219-0

Park vojaške zgodovin...

Muzej na prostem

Pivka z okolico - Park vojaške zgodovine Pivka <br> Thunderjet F-84G

Fotografija: 6220-2

Park vojaške zgodovin...

Thunderjet F-84G
Pivka z okolico - Park vojaške zgodovine Pivka <br> Podmornica

Fotografija: 6221-0

Park vojaške zgodovin...

Podmornica

Pivka z okolico - Park vojaške zgodovine Pivka <br> Helikopter Gazela

Fotografija: 6222-1

Park vojaške zgodovin...

Helikopter Gazela

Pivka z okolico - Park vojaške zgodovine Pivka <br> Tankovsko artilerijska zbirka

Fotografija: 6223-7

Park vojaške zgodovin...

Tankovsko artilerijska zbirka

Pivka z okolico - Palško jezero

Fotografija: 6235-7

Pivka z okolico - Slovenska vas

Fotografija: 6240-1

Pivka z okolico - Slovenska vas <br> Cerkev sv. Andreja

Fotografija: 6241-0

Slovenska vas

Cerkev sv. Andreja

Pivka z okolico - Slovenska vas <br> Ekomuzej pivških presihajočih jezer

Fotografija: 6242-0

Pivka z okolico - Petelinjsko jezero

Fotografija: 6243-13

Hoteli, apartmaji in sobe

Booking.com
Postojna
od 160.38 €
od 173.88 €
Postojna
Destinacija:
Datum prijave:
Datum odjave:

Podatki

Občina: PIVKA (6044 prebivalcev)

Naselja v občini:

Pivka (2109 prebivalcev), Zagorje (362), Kal (340), Dolnja Košana (322), Petelinje (308),

Trnje (268), Selce (260), Narin (210), Palčje (199), Klenik (177), Juršče (147), Gornja Košana (138), Nadanje selo (135), Parje (115), Neverke (112), Šmihel (105), Drskovče (100), Nova Sušica (96), Mala Pristava (69), Volče (67), Suhorje (66), Gradec (61), Velika Pristava (56), Stara Sušica (55), Buje (53), Čepno (53), Slovenska vas (39), Šilentabor (13), Ribnica (9)